Viziuni generoase pentru spații mici: 5 amenajări de interioare XS
TEXTE: Iuliana Dumitru, Manuela Zipiși
Mici, inteligente, primitoare, intime – așa se prezintă cele 16 apartamente pe care le-am selectat în cel mai recent album igloobest, dedicat amenajărilor de interior, și care ne arată că un spațiu restrâns (ca și, uneori, bugetul), atunci când lucrezi cu arhitecții/designerii potriviți, capătă noi dimensiuni creative și funcționale. Vă prezentăm, așadar, 5 dintre aceste proiecte gândite pentru dorințele de locuire ale fiecăruia dintre noi și mai aproape de realitatea predominantă, o realitate în care, trebuie spus, oamenii trăiesc în mai puțin de 60 mp.
Alb, lemn, alamă
Design interior: sculpta; Foto: Vlad Pătru; Suprafață: 52 mp
Într-un imobil postbelic din București, un mic apartament își duce povestea mai departe, infuzat de o estetică contemporan-atemporală și păstrând totodată ceva din aerul de altădată. De amenajarea acestui loc special s-a ocupat tânărul studio de arhitectură sculpta, a cărui preocupare pentru puritatea formelor, pentru materialitate și poetic definește întreg proiectul.
Interiorul a fost reimaginat în logica unui discurs continuu, ca teritoriu fluid, aproape imponderabil. Astfel s-a instaurat un joc armonios al materialelor și texturilor naturale: lemnul, alama, albul. Unicul element de contrast – peretele verde închis – subliniază scenografia elegantă a dormitorului.
Invitație la călătorie
Design interior: Ioka Design; Foto: Iulia Oniciuc; Suprafață: 55 mp
Apartamentul „In Between Flights” amenajat de Ioka Design este unul luminos, realitate benefică ce a generat alegerea unei palete cromatice a nuanțelor naturale/deschise în cazul mobilierului. Pe acest fundal își fac apariția obiecte decorative cu impact ludic, vizual semnate de artiști români și nu numai, care oferă un aer fresh & cool amenajării. Dincolo de aspectul estetic optimizarea spațiilor de depozitare a fost una dintre preocupările esențiale care a dus la apariția unui dressing continuu in zona intrării. Livingul deschis coexistă cu bucătăria și masa de dining în spiritul unei prietenoase alăturări.
Farmecul discret al lemnului
Design interior: Adela Chivărean; Foto: Cătălin Georgescu; Suprafață: 23 mp
Un element distinctiv al proiectului îl reprezintă vechile și frumoasele ferestre ale apartamentului, pe care arhitecta le-a restaurat exemplar în atelierul său din Brașov, The Wood Doctor, și a căror structură boltită a devenit laitmotiv al întregului concept de amenajare, regăsindu-se în câteva piese inedite de mobilier: biblioteca integrată în nișa arcuită, oglinda de pe hol – chiar o translatare, ca dimensiune și formă, a ferestrelor – și paravanul din lemn din bucătărie.
Acorduri biofile
Design interior & foto: arh. Doriana Mărășoiu; Suprafață: 48 mp
Poziționarea în apropierea unei stații de metrou bucureștene (Dimitrie Leonida), într-un context urban din care lipsește vegetația, a generat aproape organic tema conceptului, cu preponderență inspirată de natură. Astfel, întreg spațiul s-a înveșmântat într-o atmosferă botanică exprimată prin accentele de verde și verde mentă ale mobilierului și accesoriilor care se așază pe un fundal neutru, al finisajelor în tonuri naturale. Din holul aerisit, luminos, livingul se deschide sub auspicii biofile într-o cheie minimalistă care nu exclude buna definire a zonelor de relaxare ori dining.
Arcuiri și oglindiri
Design interior: arh. Andra Laura Bica (Kanso); Foto: Andrei Tudoran; Suprafață: 56 mp
Povestea începe cu un apartament desfășurat într-o singură încăpere mare – o configurație nepractică în ceea ce privește capacitatea de cazare. Așa că noua planimetrie a creat două dormitoare, păstrând totodată o zonă de zi generoasă, ca spațiu-nucleu de care sunt conectate toate celelalte camere (inclusiv o chicinetă chic și baia). Pentru o delimitare fluidă și elegantă a spațiilor, dar și pentru potențarea surselor de lumină naturală, trecerea spre nișele de dormit se face prin uși metalice cu suprafață vitrată largă. Forma lor reia laitmotivul arcului, ce dă relief și altor elemente ale interiorului, cum ar fi corpurile de iluminat și piesele de mobilier.
Pe larg despre aceste super-proiecte + încă 11 astfel de amenajări,
de apartamente sub 60 mp,
puteți citi în albumul Interioare XS din România.