O mângâiere orizontală a pământului. Wadden Sea Centre

În forme radicale și temperate, în mod vizionar și referențial, arhitectura Centrului Wadden Sea prinde aripi (d)în locul în care se inserează, ajunge oblic în contemporaneitate și pleacă orizontal mai departe, mimând terestru un zbor întors. 

Un Loc și multe Întâlniri.

Acolo unde mareele întâlnesc pământul, acolo unde zările întâlnesc țărmul finit, acolo unde peisajul întâlnește forma construită, acolo unde tradiția se întâlnește cu inovația, apare Centrul Wadden Sea. La ceea ce pare a fi o margine de lume, printre fluxuri și refluxuri care au atins solul scandinav timp de milioane de ani, într-un cadru natural cu istorie și încărcătură copleșitoare, clădirea proiectată de Dorte Mandrup este o plecăciune în fața contextului. Corpul principal se ivește din pământ, deviază oblic cu o diagonală alungită, la unghi redus și revine mai apoi paralel cu orizontalele locului: cea terestră și cea a cerului. Gesturile sculpturale noi extind, convertesc și îmbrățișează clădirea originară, urmărind profilul tipologic al fermelor tradiționale din zona coastei de vest a Danemarcei. 

Wadden Sea Dorte Mandrup Ribe Denmark Wadden Sea Dorte Mandrup Ribe Denmark

Incinta nou creată definește spațiul și îl închide protectiv, ca pe un adăpost în câmp deschis. Lemnul și trestiile învelesc construcția contemporană sub forme noi, dar esența rămâne neschimbată de la vikingii care foloseau aceleași materiale și meșteșuguri. Clădirea pare o insulă construită palpabilă, cu texturi aspre puse fin în operă, cu unghiuri tăiate precis pentru a crea intersecții bine controlate între suprafețe care își păstrează vibrația și neregularitățile.

Wadden Sea Dorte Mandrup Ribe Denmark

Wadden Sea Dorte Mandrup Ribe Denmark

Alegerea materialelor și soluțiile de proiectare consolidează ideea unei clădiri care răsare din peisaj, la propriu și la figurat. 25.000 de mănunchiuri de trestie au fost recoltate din golfurile apropiate și transformate într-o anvelopantă care absoarbe sarea din aerul marin, lăsând edificiul să expire și să inspire. Lemnul de salcâm (Robinia) permite constituirea unei structuri și închideri ușoare care micșorează impactul de mediu al construcției, folosind resurse locale. Deschiderile vitrate care privesc larg atât pe direcție orizontală, cât și verticală sunt dispuse atent, pentru a răspunde cerințelor programului și dorinței de a scădea consumul de energie. 

DM_WSC_ADAM MOERK_503_H

Centrul Wadden Sea este poarta de intrare către o stațiune naturală unică în lume – un sit parte a UNESCO World Heritage – care, printre altele, își oferă teritoriul pentru 15 milioane de păsări migratoare în zborul lor între nord și sud. Expoziția permanentă din interiorul clădirii este dedicată acestui fenomen ciclic prin 7 încăperi tematice, cu geometrii diferite care comunică permanent cu exteriorul. Peisajul pătrunde înăuntru, este interpretat prin forme arhitecturale, prin amenajarea spațiului, prin obiectele expuse. Este încadrat, filtrat, cuprins de clădirea care se naște din el, conținut în incinta-colivie și apoi eliberat, la finalul parcursului. Vizitatorul se imersează total într-o lume în care totul se contopește, se completează, afară devine înăuntru și vice versa. Clădirea pare că a fost acolo dintotdeauna și reușește, în același timp, să fie ancorată în contemporaneitate. Are rădăcini puternice în tradiția constructivă a locului și țintește diagonal spre viitor. 

PROIECT: Wadden Sea Centre; ADRESĂ: Okholmvej 5, Ribe, Danemarca; Suprafața construită: 2,800 mp; ARHITECTURă: Dorte Mandrup; AMENAJARE EXPOZIȚIE JAC studios, Jason Bruges, No Parking; LIGHTING DESIGN: Fortheloveoflight; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Marianne Levinsen Landskab APS; STRUCTURĂ: Anders Christensen Rådgivende ingeniører ApS; INSTALAȚII:Steensen Varming; FINALIZAT: 2017

EN version

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change 
profile_FB_#202