fbpx

Weekend în Sicilia

TEXT & FOTO: Manuela Zipiși

Nu există moment ideal pentru a vizita o insulă sau, mai bine zis, o insulă e oricând o idee bună. Weekend în Sicilia este o invitație de a descoperi cea mai mare insulă din Marea Mediterană, cu mențiunea că weekendul merită prelungit cât de mult posibil pentru explorare și dolce far niente.
Taormina
Amfiteatrul din Taormina
De văzut
Cel mai bun sfat pentru vizitarea oricărei insule este închirierea unei mașini spre a ajunge în cele mai îndepărtate colțuri și a asculta muzică cu fereastra deschisă și părul în vânt. Sunt, desigur, multe de văzut în Sicilia, și ideal, pentru o primă vizită, ar fi alegerea explorării fie a coastei de vest sau a celei de est. Printre locurile musai de văzut, prima recomandare se află undeva în inima Siciliei. Este vorba de Villa Romana del Casale, o surprinzătoare villa romană care încântă cu farmecul mozaicului roman de secol 4, unul dintre cele mai bine conservate din lume.

Cu o priveliște impresionantă către mare și vulcanul Etna, Amfiteatrul din Taormina (a cărui construcție a debutat în secolul 3  î.Hr.) și-a păstrat destinul de spațiu de concerte și spectacole. Iar pentru pasionații de arhitectură religioasă ar trebui trecut pe listă Duomo di Monreale (cunoscut și drept cattedrale di Santa Maria Nuova) aflat la doi pași de Palermo.
Cefalu

De cutreierat
O Sicilie autentică, mai puțin turistică și cu atât mai fermecătoare, poate fi descoperită într-o plimbare pe îngustele străzi cu ziduri de secol 17 ale Ragusei Ibla (partea veche a orașului Ragusa). Un oraș baroc, cocoțat pe o colină, la fel ca multe alte surprinzătoare colțuri de insulă care îmbie la respirație pe verticală. Unul dintre ele este La Rocca din Cefalu, oraș cu reverberații istorice și mitologice. Pentru la Rocca, convertită într-un parc public, nu trebuie decât să vă înarmați cu apă și o pălărie iar priveliștea de la capătul celor 268 de metri înălțime va merita întreg efortul urcușului.

De gustat
Când este vorba despre gastronomie, în Italia este greu să dai greș. A nu se ocoli nicicând un Aperol sau un Campari Spritz, iar dacă vă întrebați cu ce ar trebui să le combinați, ar fi, desigur, toate sortimentele de paste locale și arancine – un fel de chiftele de orez umplute cu legume, ori carne tocată.

La capitolul înghețată, se recomandă goana după affogato, cafeaua cu înghețată de vanilie (o veți găsi în cafenelele din Palermo și dacă ajungeți la Caffe del Centro, din Piazza Armerina, – un orășel extrem de pitoresc). Alte două locuri de pus pe harta gastronomică a Siciliei ar fi Locale (Palermo) pentru atmosfera eclectică cu accente orientale și pizza și taverna Tinchitè (Cefalu) pentru specialitățile din pește și tiramisu.

Ragusa Ibla

De zăbovit
Încheiem cu două locuri de tras sufletul, la mare și la munte. Primul este Scala dei Turchi o plajă cu o falnică stâncă albă sculptată de mare, aflată lângă Porto Empedocle, în sudul insulei. Aproape de munte, și mai precis la Ragusa se poate dormi într-o casă tradițională de piatră cu mic dejun copios și vedere către natură (Evoca B&B).

Palermo

De citit
„Ghepardul”, o sugestivă cronică a Siciliei, scrisă de Giuseppe Tomasi di Lampedusa care consemna în anii 1950: „Sicilia este aceea care este: cea din 1860, de dinainte și dintotdeauna. Cred că totul este impregnat de o proprie poezie melancolică.” Cu o istorie la rândul său impresionantă, viitoarea capodoperă a fost refuzată în repetate rânduri de editurile italiene, fiind publicată la un an după moartea autorului, în 1958 și ecranizată în 1963 de Luchino Visconti.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0