fbpx

Weekend în Veneția

TEXT & FOTO: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE: Doriana Mărășoiu

Vast muzeu în aer liber, Veneția este orașul unei vrăji atemporale care plutește peste canale și palazzo-uri și trece din insulă în insulă în cele peste 100 care alcătuiesc arhipelagul. Pericolul scufundării sau transformarea lui în oraș-carte poștală sufocat de turiști, nu îi știrbesc un farmec ce merită a fi descoperit și savurat.
Colecţia Peggy Guggenheim
Plimbare pe canale

De văzut
Depinzând de anotimp, Veneția își atrage vizitatorii în circuitul artistic al Bienalelor de Artă și respectiv Arhitectură, în frenezia carnavalului sau în glam-ul Festivalului de Film de la Veneția. La fel de fermecător, și poate chiar mai mult, este orașul în extra sezon, mai ales primăvara, când a te pierde pe străduțele înguste e o plăcere ferită de arșița verii.


Pe lista de văzut, așezăm, câțiva pași mai departe de Bazilica San Marco sau de Palatul Dogilor, Muzeul Fortuny. Situat în Palazzo Pesaro, bijuterie în mix de stil gotic și renascentist, muzeul prilejuiește o întâlnire cu mare parte a creației artistice a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist multidisciplinar și călător neobosit, pictor, fashion designer, fotograf, scenograf etc.

 

De neratat este și Colecţia Peggy Guggenheim, cu piese alese pe sprânceană din pictura și sculptura cubistă, suprarealistă şi expresionistă și view-ul spectaculos expuse în Palazzo Venier, cu vedere  către Canal Grande.

Muzeul Fortuny

De cutreierat
Veneția se cutreieră pe apă, din insulă în insulă, și, mai ales, după lăsarea serii când mulți dintre cei care îl vizitează dispar iar orașul își recapătă liniștea. Iar o plimbare prin Cannaregio, unul dintre cele șase sestieri istorice ale Veneției, este ocazia perfectă de a sta la soare în compania unui Aperol sau a unui Campari Spritz.

Ponte dell'Accademia

De gustat
Despre Venezia se spune că nu este cea dintâi alegere când vine vorba despre harta gastronomiei italiene dar asta nu înseamnă că nu se pot descoperi delicii de gustat. La barul Corte dell’Orso se bea probabil cel mai bun Aperol Spritz venețian care merge bine cu o farfurie de cicchetti (tapas-urile italiene). Iar pentru un prânz absolut delicios, Trattoria Ca D’Oro alla Vedova combină decorul vintage cu farfuria de paste potrivită.

Trattoria Ca D’Oro alla Vedova

De citit
When in Veneția, ce altceva mai potrivit de citit decât nuvela lui Thomas Mann, „Moartea la Veneția”, eternă odă adusă tinereții fără bătrânețe și a frumuseții, privind un apus pe Canal Grande.

Vedere către San Giorgio Maggiore
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0