fbpx

WIENERBERGER premiază excelența în arhitectură

BRICK AWARD 20: Câștigătorul Marelui Premiu și Câștigătorul categoriei Clădiri Publice cu Scop Educativ, Cultural, pentru Sănătate sau Proiecte de Infrastructură

PROIECT: Universitatea Silezia, Facultatea de Radio și Televiziune din Katowice; ARHITECȚI:BAAS Arquitectura (Spania), Grupa 5 architekci (Polonia), Maleccy biuro projektowe (Polonia); SCOP: Educativ; LOCAȚIE: Katowice, Polonia; PERIOADA DE CONSTRUCȚIE: 2014 – 2017; MATERIAL UTILIZAT: Cărămida pentru fațadă

“O abordare arhitecturală radicală, dar subtilă aparent îndepărtează țesătura străzii din Katowice impregnată cu istoria cărbunelui din Silezia. Integrarea subtilă a noii universități în contextul existent rezonează pe mai multe niveluri: la nivel urban, architectural, cât și la nivelul materialelor prezente în mod dominant, unde cromatica întunecată și patina cărămizilor din clădirile învecinate au fost stăpânite cu atenție în ceea ce privește utilizarea mai multor tipuri de cărămizi noi pentru execuția acestui proiect unic. O realizare impresionantă a câștigătorului marelui premiu al unui concurs concept care are ca scop reutilizarea materialelor ceramice, dar, în același timp, demonstrează o sensibilitate contextuală accentuată.”

***

În prezent, orașul din sudul Poloniei este recunoscut mai degrabă pentru cultura sa bogată decât pentru extracția cărbunelui. Iar aici, pe strada Pawla din Chiaroscuro, un cartier din inima orașului se află o nouă clădire impresionantă care îmbină istoria lui Katowice cu viitorul orașului. O clădire din cărămidă închisă la culoare care a supraviețuit celor mai grele încercări – cândva cămin pentru minerii de cărbune din Silezia – a fost renovată și încadrată într-o fațadă de cărămizi, iar acum adăpostește sediul noii Facultăți de Radio și Televiziune. Din punct de vedere istoric și arhitectural, Katowice este un oraș bogat stratificat, dar cu un aer întunecat. În secolul al XIX-lea, minele de cărbune, fabricile de oțel, și marii producători de cărămidă au contribuit în egală măsură la construcția marilor bulevarde. Asediat de naziști și sovietici în anii 1940, orașul a fost devastat și străzile vechi cu multe clădiri atractive au fost demolate.

În spatele fațadei din cărămidă închisă la culoare, facultatea dezvăluie spații noi, luminoase atunci când trebuie, umbrite și chiar ușor întunecate, cu săli de curs și laboratoare care înconjoară curtea interioară. Zidăria este variată, atent și extrem de bine lucrată.

“Aspectul cărămizii închise la culoare este plin de semnificații care povestesc despre trecut și despre minele de cărbune sileziene”.

Fațada construcției este realizată din același material ca cel ce a supraviețuit demolărilor din secolul al XIX-lea, astfel încât clădirea respectă o constantă la nivelul texturii. Peretele perforat echilibrează cantitatea de lumină care pătrunde în clădire, chiar dacă acest lucru nu se observă la o primă privire. De fapt, oferă dinamism prin reflexia diferită în funcție de momentul zilei în care pătrunde în curtea interioară, închipuind un joc pe suprafețe – pereți, podele, tavane, scări – în nuanțe subtile, schimbătoare ale aceleiași cărămizi.

Această cărămidă – arsă în unul dintre ultimele cuptoare alimentate cu cărbune existente în Europa – are un efect de patină sinterizată datorită nuanței închise și culorilor graduale.

Textura materialului ceramic se extinde și în interiorul clădirii, creând o atmosferă unitară intensificată de lumina zilei care pătrunde din strada Pawla prin fațada perforată.

 

Arhitecții – din Barcelona, Varșovia și Katowice – mărturisesc că scopul lor “nu a fost să creeze o structură iconică, ci de a completa un fragment al orașului”. Și-au dorit “să studieze ceva ce exista, să descopere ceva special la acel lucru și mai apoi să îi ofere un caracter unic și o atmosferă aparte. În acest caz, noua arhitectură era menită să construiască un fundal care să ofere în mod natural o notă finală spațiului urban deja existent”.

Astfel, arhitecții au creat o clădire distinctivă și memorabilă, care va atrage, fără îndoială, vizitatori dornici să o vadă și să o simtă. Cu toate acestea, construcția este, în același timp, un martor al istoriei și demonstrează cum o clădire din centrul orașului poate fi invoatoare și, totodată, un gardian sau interpret al trecutului – cu  adevărat un design viu și fascinant, un cadru perfect pentru studenții de cinematografie.

Vezi testimonialul video și mai multe imagini cu proiectul câștigător pe site-ul www.wienerberger.ro!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0