fbpx

„Wohnen Mit Scharf!” sau locuirea cu de toate, la Viena

ARHITECTURĂ: SUPERBLOCK TEXT: Andreea Mihaela Chircă FOTO: Hertha Hurnaus

„Wohnen Mit Scharf!”, proiect al biroului de arhitectură Superblock, epatează încă de la prima vedere prin denumire și prin pata de culoare aprinsă, care imprimă clădirii o personalitate aparte și o face identificabilă în seria foarte consistentă de locuințe sociale a Vienei.

Motto-ul „mit scharf” înseamnă literalmente „foarte picant/condimentat”, ceea ce pentru proiectanți a reprezentat un mod ludic de exprimare a intenției de a crea un obiect-semnal diferit, special, cu de toate, peste care culoarea fucsia nu face decât să adauge un extra topping. Dincolo de jocul de cuvinte și culoare, proiectul abordează foarte serios integrarea oamenilor din medii culturale și sociale foarte diferite, în special a imigranților, cărora încearcă să le ofere un loc cu care să se poată identifica și pe care să și-l aproprie.

wohnenmitscharf_06_Stiegenhaus

Locuirea interculturală și intergenerațională este găzduită într-o clădire cu o compoziție simplă și clară, din masa căreia este scobită spre exterior zona nodului de circulație verticală, despărțind în două corpuri volumul masiv. Blocul relaționează de pe margine cu împrejurimile, formând o curte împărtășită cu cealaltă dezvoltare din cartierul Nordbahnhof, Wohnprojekt Viena. Zona de contact este utilizată de rezidenții ambelor clădiri, încurajând o stratificare și o secvențialitate a spațiilor comune și activităților. Întâlnirile spontane și schimburile între vecini sunt astfel facilitate și bine încadrate. Cele două proiecte își răspund unul altuia prin câteva elemente asemănătoare, precum balcoanele puternic reliefate cu parapetele metalice și parterele deschise.

wohnenmitscharf_09_Gemeinschaftsraum

La Wohnen Mit Scharf!, parterul se adresează comunității, cartierului și orașului, printr-o cafenea și zone ample de recreere. Terasa este dedicată și ea tuturor rezidenților pentru a oferi vaste vederi panoramice asupra împrejurimilor. Spațiile comune de circulație sunt animate prin colorit și textură, prin goluri pe multiple niveluri, dar și prin forma variabilă a coridoarelor, care se dilată și se comprimă, nuanțând astfel locurile, pragurile de trecere spre intimitatea apartamentelor private. Interioarele multifuncționale ale locuințelor diferă ca extindere, de la 50 la 120 mp și sunt deschise schimbărilor ce pot interveni ulterior în viața locatarilor, precum apariția unui nou membru în familie sau telemunca.

Primele etaje conțin apartamente dezvoltate pe un singur nivel în timp ce duplexurile ocupă etajele superioare, însumând un total de 51 de locuințe. Balcoanele generoase ies proeminent în consolă din planul fațadelor, desenând pe suprafața paralelipipedului mare planuri verticale și orizontale adiționale. Pe lângă seria de calități estetice, arhitecturale, funcționale, clădirea întrunește standardele de mediu prin consumul minim de energie, ventilație naturală și panouri fotovoltaice instalate pe terasă, toate reglementările energetice fiind impuse la nivel național.

Dincolo de aparența sa solidă, obiectul primește diferite nuanțe și detalii care îl domesticesc și care îl atașează utilizatorilor săi, oferind un mediu prietenos pentru desfășurarea vieții  trăită individual, dar și împreună cu ceilalți.

PROIECT: Wohnen Mit Scharf!; AMPLASAMENT: Nordbahnhof District, Viena, Austria; SUPRAFAȚA TERENULUI: 4.783 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ UTILĂ: 4 100 mp; ARHITECTURĂ: SUPERBLOCK; MANAGER DE PROIECT: raum & kommunikation GmbH; STRUCTURĂ: RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: D/D Landschaftsplanung; FINALIZAT: 2014

 

Articol publicat în igloo #205 / Viena. Locuinţe sociale / decembrie 2020 – ianuarie 2021

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0