Zama – un restaurant în spiritul Ardealului

feature

Situat pe strada Napoca, la nr. 16, Zama se bucură de o locaţie privilegiată în centrul Clujului, zonă care de mai mulţi ani se află într-un  proces continuu de transformare, cu reacţii pozitive atât din partea localnicilor, cât şi a celor care vizitează oraşul. În acest context, beneficiarul şi-a dorit o schimbare şi pentru localul său, care, dintr-un spaţiu generic, fără prea multă personalitate, a devenit acum un restaurant inedit, cu elemente tradiţionale din zona Ardealului interpretate în cheie modernă, încă un prilej de mândrie pentru oraşul care în acest an este Capitală Culturală Europeană a Tineretului.

Tema primită de designer a fost una cât se poate de simplă, aceea de a aduce Transilva­nia în anul 2015, în spiritul ideii că tradiţia nu înseamnă întoarcere în trecut, ci transformarea constantă a elementelor valoroase pen­tru prezent, cu un ochi spre viitor. Prin urmare, designul interior este unul modern cu influenţe rustice, o combinaţie între industrial şi clasic, între metal şi lemn, între vechi şi nou. Jocul de contraste pendulează între elementele calde, cum ar fi frontul barului şi cele reci, precum retro barul şi coloanele metalice, între decoraţiuni tradi­ţionale şi linia explicit modernă a corpurilor de iluminat, între nuanţele răcoroase de al­bas­tru şi tonurile naturale ale lemnului, între brut, rugos şi neted, reflexiv.

Pereţii au fost curăţaţi în profunzime, prin îndepărtarea tuturor straturilor de zugră­veală depuse în timp, cu scopul de a expune stratul originar. Din dorinţa de a integra în a­me­najare cărămida natur ce dă specificul zo­nei, au fost construiţi special pereţi noi cu că­rămidă la vedere, ce creează iluzia de perete vechi decopertat. Elementele din metal şi pie­sele de mobilier au fost, de asemenea, create special pentru această amenajare, cu excepţia a două piese vechi, autentice, care au fost integrate în concept şi a obiectelor decorative, toate de artizanat. Farfuriile de ceramică arsă expuse sunt fie autentice, adunate din mai multe gospodării ţărăneşti din Transilvania, fie noi, cu motive tradiţionale reinterpretate.

În acelaşi timp, modernitatea spaţiului este subliniată prin detalii precum oglinzile care decorează pereţii laterali, ce au dubla menire de a redimensiona spaţiul, lărgindu-l, şi de a susţine atmosfera de deschidere şi convivialitate, oferind fiecărui utilizator al spaţiului posibilitatea de a-l citi în întregime în orice  moment. Ele creează un contrast plăcut cu plafonul cu aspect intenţionat neprelucrat.

Nu în ultimul rând, un rol important în cadrul noului concept îl joacă însuşi numele restaurantului, Zama fiind termenul ardelenesc pentru supă, intraductibil, dar folosit foarte mult în vorbirea curentă. Familiar pentru localnici, dar inedit pentru vizitatori, acest nume are potenţialul de a fi transformat într-un veritabil brand pentru Transilvania.

Proiect: Studio de Design Todor Cosmin