fbpx

Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului

Data de 23 august 1939 reprezintă unul dintre momentele simbolice ale secolului XX, secolul celor mai mari crime şi drame din istoria omenirii. Din iniţiativa Reţelei Europene pentru Memorie şi Solidaritate a fost lansată insigna „Remember. August 23”, menită să ne amintească de victimele regimurilor totalitare. Insigna poate fi comandată sau poate fi descărcată în versiune electronică de pe pagina de internet www.enrs.eu/august23. Organizatorii acestei acţiuni încurajează distribuirea şi popularizarea semnului comemorării milioanelor de victime ale sistemelor totalitare din veacul al XX-lea, în culorile maro şi roşu. Anul acesta, celebrarea Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului va avea loc în Lituania.

Insigna, cu o panglică neagră, pe fundalul unei fotografii care prezintă soldaţi sovietici şi soldaţi hitlerişti înfrăţiţi, a fost creată pentru a ne aminti consecinţele tragice ale pactului semnat la 23 august 1939 de miniştrii, Joachim von Ribbentrop şi Viaceslav Molotov. Prin acest pact, Germania hitleristă şi Rusia stalinistă au realizat împărţirea unei mari părţi a Europei. La Pact a fost anexat un Protocol adiţional secret, ale cărui tragice consecinţe au fost, printre altele, lichidarea statului polonez şi ocuparea unei părţi a teritoriului României de către Uniunea Sovietică. După lagărele de concentrare, gulagurile, lagărele de muncă forţată şi crematoriile, a urmat războiul rece. Un gest simbolic de opunere împotriva realităţii lumii împărţite de cortina de fier l-au constituit demonstraţiile organizate în Vest de emigranţii din ţările blocului sovietic, chiar în ziua de 23 august.

Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului a fost proclamată de Parlamentul European la 23 septembrie 2008, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor şi exterminărilor în masă, precum şi pentru întărirea bazelor democraţiei şi consolidarea păcii şi stabilităţii în Europa. Anul acesta, miniştrii de justiţie şi reprezentaţii ministerelor se vor întâlni cu tineri din ţările europene în Lituania, la Vilnus, Trakai, Ponary şi Druskininkai.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului a fost celebrată pentru prima dată la 23 august 2011 la Varşovia, sub patronatul preşedinţiei poloneze. Cu această ocazie, a fost adoptată „Declaraţia de la Varşovia”. Semnatarii ei atrag atenţia asupra necesităţii de reîmprospătare a memoriei cetăţenilor europeni cu privire la consecinţele dezastruoase, cu care s-au soldat acţiunile regimurilor totalitare şi invită Uniunea Europeană la acţiuni de sprijinirea cercetărilor şi documentării cu privire la crimele săvârşite de aceste regimuri. Anul trecut, comemorarea a avut loc în Ungaria.

Reţeaua Europeană pentru Memorie şi Solidaritate este o iniţiativă internaţională care are ca scop promovarea cercetării, strângerii de documente şi răspândirii cunoştinţelor legate de istoria Europei secolului al XX-lea, precum şi abordarea modurilor, în care este percepută istoria, vizând perioadele de dictatură, război şi rezistenţă faţă de opresori. Membre ale Reţelei sunt instituţii din Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria (în curând şi România). Austria şi Cehia au statut de observator. www.enrs.eu

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0