fbpx

Airlements. Elemente izolatoare din spumă minerală imprimată 3D

PROIECT: ETH Zürich (DBT), FenX AG TEXT: Anca Rotar FOTO: Hyuk Sung Kwon

Dezvoltat de cercetătorii departamentului DBT (Digital Building Technologies) din cadrul ETH Zürich, în colaborare cu FenX AG, Airlements este un prototip născut din investigarea posibilităților de folosire a spumelor minerale fără ciment, provenite din deșeuri reciclate, pentru realizarea de elemente izolatoare unitare, cu o greutate scăzută.

Soluția urmărește reducerea cantității de material și de muncă, precum și a costurilor asociate producerii de elemente constructive prin folosirea imprimării 3D, proces care elimină și nevoia de cofraje. Mai mult, spumele minerale fără ciment produse de FenX au o amprentă de carbon mai redusă decât spumele de beton sau plastic. Densitatea variabilă a materialului permite folosirea sa atât pentru elemente izolatoare, cât și pentru elemente de rezistență, ceea ce ajută la reducerea cantității de energie electrică necesară pentru încălzire și, la finalul ciclului de viață al clădirii, facilitează reciclarea și refolosirea componentelor acesteia.  

text1_Airlements_Final_01_portrait

Airlements este cel mai mare prototip construit în cadrul acestui demers de cercetare, constând într-o structură cu înălțimea de 2m, formată din patru segmente cu miez gol imprimate 3D. Imprimarea componentelor a durat mai puțin de o oră, după care acestea au fost lăsate să se întărească timp de o săptămână într-un mediu controlat, cu o umiditate relativă între 20 și 70% și la temperaturi între 20 și 28°C. Altfel spus, prototipul nu a necesitat procese energo-intensive, ceea ce a reprezentat un progres considerabil în raport cu cercetările anterioare legate de materiale tip spume minerale fără ciment.

Textura „tricotată” a segmentelor imprimate 3D are rolul de a crește rezistența acestora. Un segment cântărește numai 25 kg și poate fi manevrat de o singură persoană. De asemenea, miezul poate fi umplut cu spumă minerală pentru a crea un sistem monolitic de pereți exteriori non-structurali, finisați cu tencuială fără ciment. Umplerea segmentelor permite și integrarea de armături și instalații, ceea ce poate extinde domeniul aplicațiilor posibile. În acest sens, pe viitor, cercetarea se va concentra pe sporirea capacității portante a elementelor imprimate 3D, precum și pe rafinarea preciziei sistemului de imprimare propriu-zis.

PROIECT: Airlements; AUTORI: ETH Zürich (DBT), FenX AG; Echipa DBT: Patrick Bedarf, Anna, Szabo, Prof. Benjamin Dillenburger; ECHIPA FenX: Alex Heusi, Aybige, Öztüre, Lex Reiter, Enrico Scoccimarro, Michele Zanini, Etienne Jeoffroy; SUPORT TEHNIC: Tobias Hartmann, Cilgia Salzgeber, Jonathan Leu, Lucas Petrus, Philippe Fleischmann, Michael Lyrenmann, Heinz Richner, Bharath Seshadri, Angela Yoo; FINANȚARE: Innosuisse 41905.1 IP-EE; AN: 2023

 

Descoperiți mai multe inovații în domeniul materialelor în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0