fbpx

Baia Populară Sibiu

ARHITECTURĂ: Arh Service Guttmann & Comp, K&K Studio de proiectare; TEXT: Catrinel Negru FOTO: Alexandra Bendea

Proiectul realizat de Arh Service Guttmann & Comp și K&K Studio de proiectare pentru Primăria Sibiu este o lucrare impecabilă de punere în valoare a unui monument în vârstă de 120 de ani, cu un buget minimal perfect gestionat, mult bun gust și adresabilitate largă. Bijuteria arhitecturală ascunsă într-o curte interioară a fost scoasă la lumină spre a fi redată tuturor categoriilor de locuitori, nu doar unei comunități privilegiate, ceea ce face din proiect un gest social de mare valoare.

Baia Populară, construită în 1904 ca parte a unui ansamblu sanatorial deschis spre Parcul Astra, este în prezent înconjurată de o serie de funcțiuni publice variate: locuire, bibliotecă, hotel și spital de copii, iar accesul se face, cum este și tipic pentru Sibiu, printr-un pasaj. Curtea interioară dezvăluie prețioasa volumetrie a clădirii, poate cea mai frumoasă ilustrare din Sibiu a stilului neobaroc combinat cu Jugendstil de la începutul secolului al XX-lea.

Accesul central către holul de primire separă la recepție fluxurile spre subsol, parter și etaj, toate dedicate sportului și relaxării. Bazinul de înot de 21 x 9 metri amplasat la parter într-o sală de tip bazilical cu iluminare generoasă perimetrală și zenitală este piesa de rezistență a clădirii, cu ornamente din piatră naturală de inspirație marină, în jurul căreia se dezvoltă în supantă spațiiile de relaxare – masaj, tratamente de îngrijire. Aceste funcțiuni aflate la etajul întâi se află în directă legătură cu o terasă interioară inelară de tip sun-deck, dezvoltată în jurul curții interioare a subsolului, situată cu două niveluri mai jos. Spre curtea interioară de la nivelul subsolului, pavată cu piatră cubică, se deschid barul – cafenea și spațiul de joacă pentru copii.

La parter, alăturate recepției, se găsesc vestiarele, saunele și sauna salină. La nivelul subsolului se află sala de fitness amenajată în corpul vechii centrale termice, al cărei coș de fum înalt și din cărămidă este lăsat aparent și devine parte din estetica industrială a sălii de sport. Au fost înlocuite cu structuri metalice albe fermele de deasupra sălii de fitness și vangurile scării secundare amplasate în turnul dintre cele două corpuri de clădire. Treptele din lemn masiv amintesc vizual de arhitectura corpului vechi, în timp ce elementele metalice zvelte lasă lumina să intre și permit perceperea unitară a casei scării ca un tunel vertical spectaculos.

Refacerea aproape identică a mobilierului din lemn masiv sculptat din lobby-ul de primire boltit unde se află recepția, precum și a balustradei și a treptelor din lemn (spre etaj), respectiv din piatră (spre subsol) ale scării monumentale principale readuce în memorie eleganța edificiului de la momentul inaugurării lui din 1904, iar sala bazinului restaurată în stilul inițial uimește prin delicatețea sculpturilor parietale și baia de lumină zenitală care animă oglinda apei. Vestiarele sunt mobilate cu cabine și banchete din lemn de culoare închisă cu decorațiuni de epocă, precum și cu piese moderne în culori pastel cu traforuri de inspirație Jugendstil.

Un element aparte al restaurării îl constituie menținerea funcțiunii de baie publică, adresată categoriilor sociale cu posibilități reduse, cărora le este dedicat un spațiu accesibil separat la subsol, dotat cu dușuri și băi moderne la prețuri modice. Astfel, investiția în reabilitarea Băii Populare are, pe lângă dimensiunea culturală și cea lucrativă, și o valoare socială, cu care puține investiții publice recente se pot mândri. Costul bine gestionat al restaurării, de numai 660 euro/mp, denotă un bun management și un talent deosebit al arhitecților care s-au încadrat cu eleganță și fără a face rabat de la calitate în condițiile impuse de beneficiar. Elementele din lemn masiv și piatră naturală au, pe lângă valențele estetice, și un caracter sustenabil. Estetica remarcabilă a clădirii inițiale este evidențiată prin intervenții minimale, austere cromatic și care respectă formele originare.

 

Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

PROIECT: Baia Populară Sibiu; REGIM DE ÎNĂLŢIME: 2S+P+E+M; ADRESA: Str. Andrei Șaguna nr. 2, Sibiu; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 1.605 mp; SUPRAFAŢA DESFĂŞURATĂ: 4.240 mp; PROIECTANT GENERAL: Arh Service Guttmann & Comp; ŞEF PROIECT: arh. Szabolcs Guttmann – expert M.C.; PROIECTANT ARHITECTURĂ: K&K Studio de proiectare, arh. András Kulcsár, arh. Iulia Kulcsár, arh. Andreea Nemes, arh. Dan Ioana, arh. Jonathán Lukács, arh. Katalin Imecs, arh. Laura Poară, arh. Oana Oprea, arh. Tibor Kolozsi, arh. Eduard Chirilă; STRUCTURĂ: Moebius Online, ing. Alpár Kis – specialist M.C., ing. Csongor Biró, ing. Szabolcs Hadi, ing, Eszter Rózsa, ing. Maria-Tereza Tér; INSTALAŢII: CSP Proiect Line, ing. Silviu Pop, ing. Claudiu Iechei, ing. Csilla Jakab, ing. Ciprian László, ing. Lorand Waldarf; FINALIZAT: 2021; PREMII: Premiul juriului Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021 la secțiunea dedicată patrimoniului cultural; nominalizare la Bienala Națională de Arhitectură (BNA) 2021

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0