fbpx

„Bucătăria hoinară”. Călătorie gastronomică prin lentila fotografică a lui Răzvan Voiculescu

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: Răzvan Voiculescu

Apetitul se poate dezlănțui în direcții multiple, iar nuanțele produc experiențe de neuitat. O asemenea colecție de nuanțe, și mai ales arome, este povestea seriei „Bucătăria hoinară” – explorare fotografică a lui Răzvan Voiculescu – care, desfășurată de-a lungul a 12 ani, s-a concretizat în trei albume de fotografie. Cel din urmă dintre acestea, „Bucătăria hoinară se gătește de plecare” a fost lansat la final de 2022 și, împletind dimensiunile călătoriei cu cele ale gastronomiei, surprinde fotografic bucătării străvechi din mai multe zone ale țării, unde bătrânii gătesc încă după ritmuri și rețete moștenite de la străbuni. O poveste în sine, „Bucătăria hoinară” ne-a stârnit curiozitatea de a afla mai multe de la omul din spatele camerei, fotograful Răzvan Voiculescu, de a încerca să întrezărim un inefabil artistic ce a imortalizat oameni gătind în bucătăriile lor, mâini, gesturi, texturi și o atmosferă care stârnește bucurie. Bucurie că bucătăria tradițională și oamenii ei au fost imortalizați și că vor dăinui chiar dacă rețetele se vor pierde poate în noi paradigme existențiale.

Cum, de unde s-a ivit acest apetit fotografic de a hoinări prin țară după bucate tradiționale?

 

„Apetitul fotografic” a fost de când mi-am început meseria; sunt fotograf ca formare și vocație. Cu privire la hoinăreala „după bucate”, bucatele au fost numai un pretext, pretext pentru a întâlni personaje și a le surprinde în bucătăriile lor (încă) autentice și nemodernizate.

Portrete Razvan-12 med an G
Răzvan Voiculescu

Există vreo regiune a țării unde nu ați apucat să ajungeți în anii de explorare?

 

Sunt mai multe zone pe care nu le-am putut atinge. Nu mă refer la zone mari, întinderi mari, dar părți din mai toate zonele importante ale României. Nordul Banatului și al Bărăganului, sudul Olteniei etc.

 

Ați gustat din toate bucatele preparate în timpul ședințelor foto?

 

Spre dezamăgirea celor care citesc acest răspuns, am să vă spun că noi am gustat foarte rar din cele ce s-au gătit. Câteodată chiar deloc. Și motivele sunt cam acestea: ședințele de lucru au fost foarte intense și de cele mai multe ori eram sub presiunea timpului. Imediat după ce încheiam ședinta de foto/video ne strângeam echipamentul, mai socializam puțin și apoi încercam să ajungem cât mai repede la cazare pentru odihnă. Un al doilea motiv, mai puțin obișnuit, este acela că nu de puține ori rugam ca cele ce se gătesc să fie „mai rumenite, mai prăjite, mai coapte” decât era necesar, și asta deoarece pentru foto/video intensitatea culorilor era necesară, așadar câteodată, fiind prea rumenite, gustul mâncărurilor nu mai corespundea rețetei.

025A6556 pt IGLOO G

O rețetă care v-a impresionat în mod deosebit și pe care ați încercat sau ați intenționat să o reproduceți acasă?

 

Rețetele au fost mai puțin importante. Ne-am concentrat pe personajele cu care am lucrat, aromele simțite, atmosfera bucătăriei și dialogul avut în jurul și despre viețile acestor personaje.

 

 

Ce șanse reale avem să nu pierdem toate aceste tradiții gastronomice?

 

Pe termen scurt, nu cred că este vreun pericol; pe termen lung, cred că vor avea loc schimbări în rețete tradiționale. Generațiile actuale doresc ca totul să fie din ce în ce mai comod, inclusiv a găti, mulți dintre tineri își trăiesc viața în alte țări, iar influențele culinare de pe alte meleaguri își vor spune și ele cuvântul.

025A8895 pt IGLOO G

Dacă ar trebui să renunțați la una dintre următoarele: aperitive, fel principal sau desert, care ar fi și de ce?

 

Desert. Cel mai sănătos este să-l eliminăm, pe cât posibil. 🙂

 

 

Cum ați descrie o experiență gastronomică #DeGustBun?

 

Este greu să vă răspund. Voi încerca să fiu foarte subiectiv: o masă câmpenească, sub un stejar generos, aflat într-un câmp deschis, unde civilizația lipsește cu desăvârșire. Acolo este amplasată o masă de 10-12 persoane la care să se așeze oameni pe care să-i iubești: prietenii și membri din familie. Să vă bucurați împreună de un meniu simplu, dar excelent gătit, care cadrează cu natura, un vânt molcom de vară și un infinit de albastru cu nori pe cer.

carte_BH lll foto pachet 01 med G

Așa cum o sugerează titlul celui de-al treilea volum al seriei, „Bucătăria hoinară se gătește de plecare”. Ce urmează?

 

Trilogia „Bucătăria hoinară” s-a încheiat. Atât Adriana Lucaciu, colega mea de proiecte, cât și subsemnatul suntem de acord că „ce-i mult, strică”. Continuăm cu partea a doua din proiectul „Nud. Proiecție de trup și stare”, album de fotografie și film, pe care dorim să le lansăm în toamna lui 2023.

 

O altă bucătărie a lumii care v-a impresionat și pe care ați dori să o explorați inclusiv fotografic?

 

Aș spune bucătăriile asiatice și sud-americane din zonele rurale, tot pentru imaginea lor atemporală, pentru lipsa de „modernism”, pentru metodele arhaice de a găti și de-a pregăti ingredientele. Și pentru multitudinea de ingrediente atipice Europei. Așadar, cred că bucătăriile din aceste locuri îndepărtate ar atrage prin arome, senzații și trăiri, atât vizuale, cât și gustative/olfactive.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0