fbpx

Casa Glod, Almașu Mare, Alba

Mutarea caselor vechi de lemn în muzee, întru dăinuirea arhitecturii tradiționale, a fost inițiată de etnograful Romulus Vuia în 1929, când a fondat la Cluj primul muzeu al satului românesc. După 90 de ani, această practică, devenită uzuală, capătă o nouă dimensiune. Din inițiativă privată și cu o destinație activă. Alin şi Dorina Muşat, un cuplu din Brăila, oraș al câmpiei prin excelență, și-au dedicat eforturile și agoniseala aducerii unor case maramureșene sub poala Munților Apuseni, pentru a le converti într-o pensiune montană inedită.

Păstrând autenticitatea arhaică a construcției, mobilierului și accesoriilor, le-au adaptat noii funcțiuni, înzestrându-le cu baie, bucătărie deschisă, mansardă, apă curentă și centrală termică. Cele trei case, botezate Muzeul,Primăria și Școala, pot găzdui cu totul 15 oaspeți.

Camerele au unul sau două paturi, așternute cu saltele din paie de ovăz înmiresmate cu levănțica adunată chiar din ogradă. Pentru cei ce vor să uite în vacanță de grijile bucătăriei, gazdele pot pregăti bucate tradiționale, specifice locului. Sobele rotunjite din lut, cu vatră, plită și laviță încălzită pe dedesubt, sunt ornate cu desene vesele pe varul proaspăt.

Glod e un sat de tip „risipit”, specific zonei, iar pensiunea e situată desupra vetrei satului, în plină natură. După încă un sfert de oră de urcuș blând, Apusenii încep să-și etaleze comorile carstice cu Cheile Glodului, o rezervație naturală agrementată cu steiuri abrupte și ape care extrag din adâncul muntelui culori metalizate.

Proiect prezentat în Conace și Pensiuni din România 3

COPERTA_CP3_SHOP-360x469

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0