fbpx

Centrul educațional Frastanz-Hofen

ARHITECTURĂ: Pedevilla Architects TEXT: Andrei Theodor Ioniță FOTO: Gustav Willeit

Cazul fraților Armin și Alexander Pedevilla trădează două componente contradictorii. Pe de o parte, regăsim o loialitate „încăpățânată” față de loc evidențiată printr-un romantism cu caracter regional. Pe de altă parte, portofoliul lor impresionant descrie un avânt și succes internațional, acest lucru implicând un posibil risc prin alinierea la noi scopuri și responsabilități cu iz doctrinal.

Pedevilla este un nume retoroman, strâns legat de Alpii Dolomitici și strâns legat de cultura seducătoare a Tirolului de Sud. Pentru ei, această zăbovire la confluența a două mari culturi, cea germană și cea italiană, devine un instrument introspectiv. Această unealtă le oferă răgazul de a-și proba convingerile și, prin actul de a construi, devine un element de întregire al țesutului existent. De altfel, poate merită văzut efortul lor nu ca pe o suită de intervenții, ci, mai degrabă, ca un lung interogatoriu.

 

Desigur, nu vom da curs instinctului de a ne referi la regionalismul critic al teoreticianului Keneth Frampton sau la cugetările lui Paul Ricoer, în ideea unei refondari a modernului. În schimb, putem denunța mecanismul prin care Pedevilla strecoară cu dibăcie aluzii regionale intenționat surprinse într-o tehnicitate universală.

În mod excepțional, proiectul aflat în discuție reprezintă o derogare față de limitele geografice prezentate anterior, el aflându-se în regiunea Vorarlberg, la granița dintre Austria și Liechtenstein. Totuși, Pedevilla păstrează mecanismul operator și menține raportul just față de materia de care se grefează. Gazda acestui proces este o școală din 1950, iar extensia tentaculară a noului, pe lângă evidenta cooperare cu țesutul înconjurător, caută să desfacă centrul într-o suită de spații comune denumite de ei marketplaces. Ele strâng laolaltă multiplele cerințe funcționale ale noului program, un inventar consistent ce descrie procesul pedagogic specializat pe intervalul de vârstă cuprins între 1,5 și 10 ani.

39_PEDEVILLA_Arch_Frastanz_IMG_0123_GW

Ambiția celor de la Pedevilla a fost de a demonstra că același modus operandi folosit în proiectele lor din Tirolul de Sud se poate translata aici, la peste 300 de kilometri, într-o regiune cu o cultură a construitului diferită și adânc înrădăcinată. Astfel, așa cum menționăm anterior, regăsim o serie de indicii ce reușește să creeze punți între caracteristicile regionale specifice Vorarlbergului și cunoștințele dobândite de arhitecți în nordul Italiei.

Probabil cel mai evident indiciu este, în sine, expresia noului construit. Plastica șarpantelor împreună cu repertoriul materialelor, atât în exterior, cât și în interior, caută să dobândească o anumită măsură și o familiaritate necesară acestui tip de program. De altfel, utilizarea copleșitoare a unei palete cromatice aproape binare, poate „cartea de vizită” a celor de la Pedevilla Architects, evocă, în cazul roșului pompeian, austeritatea telurică ce ancorează ferm proiectul în loc. Această reținere se poate regăsi și la interior unde marketplace-urile, împreună cu sălile de clasă și celelalte saloane sunt căptușite cu materiale „rugoase” (tencuiala cu agregate locale, dar și lemn de brad și paltin), fapt ce conturează o expresie de bună „găzduire” și siguranță.

Dacă la început vorbeam despre componenta contradictorie dintre un caracter ferm, regional, și o deschidere către o arhitectură înscrisă în ambițiile „europene” (dovadă fiind preocuparea pentru sustenabilitate, activarea comunităților etc.), poate merită clarificat faptul că ea nu reprezintă un derapaj, ci reflectă mai mult o abilă coprezență, echilibristica micului birou din Bruneck între cele două direcții oferind un posibil răspuns proliferării diverselor pastișe adunate sub umbrela „doctrinară” a unei arhitecturi „contextuale”.

PROIECT: Centrul Educațional Frastanz-Hofen; AMPLASAMENT: Frastanz, Austria; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 7 100 mp; ARHITECTURĂ: Pedevilla Architects; ECHIPA DE PROIECTARE: Armin Pedevilla, Alexander Pedevilla, Johanna Herzog, Frank Oberlerchner, Robert Rau, Valentin Dürselen; STRUCTURĂ: gbd ZT; MANAGEMENT DE PROIECT: gbd ZT; INSTALAȚII HVAC: Planungsteam E-Plus; INSTALAȚII ACUSTICE: Spektrum Bauphysik & Bauökologie; INSTALAȚII ELECTRICE: Elektrodesign Fröhle René; CONSULTANT SUSTENABILITATE: Spektrum Bauphysik & Bauökologie, Nachhaltig Bauen in der Gemeinde Vorarlberger Gemeindehaus, Energieinstitut Vorarlberg; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0