fbpx

Christian Kaegi, QWSTION: Îmi place să lucrez „din interior spre exterior”

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of QWSTION

Cum arată și cât de durabil este un rucsac realizat din fibre de banan? Probabil sunt două întrebări pe care nu ni le-am pus vreodată, dar care i-au preocupat pe Sebastian Kruit, designerii industriali Christian Kaegi și Fabrice Aeberhard, designerul grafic Matthias Graf și pe Hannes Schoenegger din 2008 încoace, când au pus bazele QWSTION la Zürich. De atunci, gențile și rucsacurile QWSTION au combinat designul și funcționalitatea cu demersul sustenabil creând o gamă de produse esențiale care pot fi purtate pe durata unei zile întregi.

Designul are loc în Elveția, iar producția în Europa și China însă adevăratele vedete ale ecosistemului QWSTION sunt materialele, având în vedere că aproape 100% dintre fibrele utilizate în produse sunt naturale și reutilizabile. Printre acestea, Bananatex, primul material realizat din fibre de banan la nivel mondial. Acesta are drept sursă banani cultivați organic în Filipine aparținând unei familii cunoscute local sub numele de „Abacá”. Calitatea deosebită a fibrelor de banan constă în faptul că sunt în același timp rezistente și flexibile, ușoare, asigurând dezideratul QWSTION, care crede că sustenabilitatea este sinonimă cu durabilitatea. În continuare, un dialog despre sustenabilitate cu designerul Christian Kaegi și invitația de a descoperi gențile QWSTION chiar la București, în magazinele OTOTO.

Câteva dintre întrebările despre sustenabilitate pe care vi le puneți încă după 15 ani de QWSTION:

 

În primul rând: De ce avem nevoie cu adevărat? Cum putem combina responsabilitatea noastră față de oameni și natură cu oportunitățile tehnologice de astăzi? Ce putem îmbunătăți în lanțul nostru de aprovizionare? Cum putem proiecta pentru circularitate? Cum putem crea produse care durează și sunt reparabile? Și cum putem contribui la schimbarea pozitivă în societatea noastră?

Qwstion_© Qwstion_09

Ce te inspiră în ultima vreme în procesul creativ?

 

Îmi place să lucrez „din interior spre exterior”, adică din parametrii definiți în cadrul unui proiect. În cazul nostru, punctul de plecare este să folosim plante în loc de plastic, într-un domeniu în care norma sunt materialele pe bază de plastic. În general, mă inspiră să pătrund în lanțurile de aprovizionare și să descopăr procesele de producție, pentru a căuta apoi aspecte de îmbunătățit. Să găsesc simplitatea în complexitate mă inspiră și pe mine.

Un alt material cu care ați dori să experimentați la QWSTION:

 

Recent, am lansat un scaun în colaborare cu compania elvețiană de mobilă Lehni, combinând o bază din aluminiu reciclat cu materialul nostru din fibră naturală Bananatex – ne-ar plăcea să explorăm cum am putea combina structurile rigide din aluminiu cu finețea textilelor noastre din plante convertite în rucsacuri… demers ce ar putea oferi o mulțime de noi oportunități.

Qwstion_© Qwstion_08

Cum putem să educăm și să inspirăm cât mai mulți oameni să facă alegeri durabile?

 

Cred că o mare provocare a prezentului este deconectarea noastră de la procesele artizanale și de la cele de fabricație. Transparența este esențială – înțelegerea modului în care sunt realizate și de către cine sunt realizate lucrurile și, de asemenrea, de unde provin materialele folosite. Se creează astfel o mai mare conștientizare a problemelor și o mai mare apreciere a produselor. Împărtășirea cunoștințelor noastre și a ști cum să facem acest lucru este primul pas în demararea unui dialog despre ceea ce contează cu adevărat.

Qwstion_© Qwstion_05
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0