fbpx

Cu Primitiv Plants despre magia grădinilor perene

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Primitiv Plants

Foarte populară în ultimii ani, mișcarea New Perennial este, înainte de toate, o celebrare a naturii în armonie cu ritmurile acesteia, și a plantelor în toate ipostazele dezvoltării lor. În esență, se încearcă amenajarea unor grădini care să dea senzația de natură sălbatică, cu alte cuvinte să te invite la relaxare în haosul armonios al unei pajiști înflorite chiar în propria curte sau pe terasă. Probabil cel mai cunoscut peisagist european al curentului este Piet Oudolf, ale cărui diafane amenajări i-au inspirat și pe Luminița Nicorici și Cristi Postolache să se aventureze în proiectul Primitiv Plants. De atunci au trecut deja cinci ani în care au colaborat cu numeroși designeri și arhitecți, conturând atât la interior, cât și la exterior oaze vii, cu plante. Un alt pas important a fost apariția în București a showroom-ului Primitiv Plants (Calea Griviței 73) unde, în afară de a pătrunde într-un mic paradis verde, se pot primi sfaturi legate de plante, îngrijirea lor și evoluția ulterioară. Pentru că Luminița și Cristi cred mult și în educație în acest domeniu, în împrietenirea cu plantele și în instalarea unui firesc al relației noastre cu acestea. Mai multe despre oazele de verde care ne înconjoară și multiplele lor efecte benefice, în cele ce urmează.

„Primitiv Plants e un ghid, un ajutor, un curator”… cum a apărut acest proiect și ce s-a întâmplat între timp?

În urmă cu 5 ani ne săturasem de consultanță și am căutat să facem alte chestii. Luminița a mai lucrat o perioadă pe niște proiecte ca freelancer, dar s-a mutat treptat în zona de plante. Primele proiecte au fost terasa proprie și cele ale prietenilor. De la început am lucrat preponderent pe exterior, cu plante perene. Inspirația a venit din proiectele designerului olandez Piet Oudolf și tot curentul de perene care se întâmpla în Europa.

 

Am făcut câteva jardiniere de exterior și stilul ăsta s-a răspândit relativ repede, la început în cercurile de designeri de interior, arhitecți, bloggeri de design. Lucrurile au evoluat de la sine, de la jardiniere am trecut la grădini și proiecte de amenajări interioare. Anul acesta a marcat o etapă semnificativă în dezvoltarea noastră: am deschis un magazin de amenajări cu plante și ghivece pe Calea Griviței 73. Acest spațiu nu numai că ne extinde capacitățile logistice, dar servește și ca un nod central pentru clienții noștri, unde pot descoperi și interacționa cu varietatea de plante și ghivece disponibile.

Biofilia a atins cote înalte în pandemie, când am avut timp să conștientizăm nevoia de a ne înconjura de plante. Mai există același interes și cum poate fi el cultivat?

Pandemia a intensificat un trend deja existent. E greu acum de conceput spațiile noastre, fie ele de locuit sau de lucru, fără prezența plantelor. Interesul este foarte ridicat, dar mai sunt bariere de depășit. Există încă o percepție generală că îngrijirea plantelor este un proces dificil, adesea din cauza unui exces de informații greu de structurat și de înțeles. Poate ăsta ar trebuie să fie si  rolul nostru, al celor din domeniu, să facilităm această interacțiune, să transformăm relația cu plantele într-o experiență accesibilă, normală.

 

 

Ați realizat proiecte de amenajare atât în exterior, cât și în interior. Care ar fi câteva dintre provocările de care v-ați lovit?

Plantele vin ultimele în proiectele de amenajare. De aici și problemele cele mai frecvente, de obicei în zona pregătirii spațiului, a condițiilor tehnice, a instalațiilor necesare. Plantele au nevoi destul de echilibrate de lumină și apă, constante oarecum pe parcursul anului. Și dacă nu incluzi în proiectul de amenajare și reperele astea tehnice, va fi mult mai greu ulterior să menții zona verde sănătoasă.

3_20190924_173618

Dacă ați putea să realizați o instalație verde în spațiul public bucureștean unde ar fi și cam cum ar arăta?

Toate spațiile publice abandonate de autorități au potențialul de conversie în spațiu verde. Casa Radio are deja zeci de ani de abandon, curtea din spatele ei este imensă și nefolosită. Pe ruinele fostului Minister al Industriei de pe Calea Victoriei a apărut vegetație, sunt arbori acolo, care, chiar dacă nu sunt dintre cei mai valoroși, pot constitui o structură pentru un viitor spațiu public verde. Toate zonele astea ar putea fi deschise și amenajate ca grădini urbane sau spații publice pentru comunitățile din zonă.

 

 

Peisagiști care vă inspiră?

Nicolas Triboi, Alex Gheorghe, Studio Beros Abdul.

Și din ce alte surse mai vine inspirația?

Urmărim mult design și arhitectură. Ne plac numeroase proiecte recente din aceste domenii, multe chiar în București.

 

 

O plantă care ne-ar putea deveni cea mai bună prietenă în acest anotimp?

Lucrăm cu foarte multe plante. Una care ne place în mod special și o folosim în proiectele noastre este Amsonia Hubrichtii, de exterior. E fantastic prin ce transformări trece pe parcursul anului.

 

 

Ce plante nu ar trebui să lipsească de la un prânz #degustbun?

Allium, salvia, lavanda sau hibiscus-ul sunt câteva dintre perenele care pot fi folosite în bucătărie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0