fbpx

Despre lumini și magie cu Laura Paraschiv la Circa 1703-3071

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: Cătălin Georgescu

Arhitecta Laura Paraschiv a construit din 2015 încoace un univers aparte care, sub numele de Circa 1703-3071, a adus împreună, mai întâi în cadrul industrial al curții de la Fabrica și, mai nou, într-un spațiu din curtea interioară a unui imobil recent restaurat din centrul Bucureștiului, obiecte vintage readuse la viață cu pasiune și respect.
Când treci pragul atelierului-magazin de pe Doamnei 15, ochiul și simțurile sunt fascinate în primul rând de corpurile de iluminat – lămpi suspendate care se oglindesc pe alocuri în oglinzi moderniste țesând o atmosferă magică mai ales în lumina apusurilor. La Circa mai pot fi descoperite în tihnă obiecte decorative, oglinzi și tot felul de alte comori selectate și transformate de Laura.
 
Multe dintre acestea și-au găsit și își găsesc loc atât în diverse proiecte de amenajare de interior contemporane, cât și în cele semnate chiar de Laura în ultimii ani, printre care Balls, MA Bistro, gelateria Zelato. De descoperit ce anume nu trebuie să lipsească de la un prânz cu prietenii și cât de importantă este însuflețirea unui spațiu grație corpurilor de iluminat, din discuția următoare.
_GCC1898-HDR

Cum a apărut Circa 1703-3071 în viața ta și cum ai apărut tu în a ei?

A fost un început și planificat și neplanificat. În 2015 când, întâmplător, am găsit un spațiu industrial de care m-am îndrăgostit în curtea complexului Fabrica, am decis să deschid un atelier-magazin în care puteam să arăt public  colecția de obiecte decorative și corpuri de iluminat pe care am acumulat-o de-a lungul anilor și care devenise prea mare în raport cu spațiul privat de depozitare și cu nevoile mele pentru proiectele de amenajări interioare. Din aprilie 2023, Circa 1703-3071 are o nouă „casă”, pe strada Doamnei nr. 15, întâmplător sau nu, tot într-o curte interioară. De data aceasta este vorba de curtea unui imobil construit în 1938, sediul fostului Credit Funciar Urban, recent consolidat și restaurat.

 

Cum selectezi obiectele și prin ce proces de transformare trec până să fie expuse în magazin?

Sunt o fire curioasă și încerc să privesc diferit obiectele de care alții se descotorosesc sau să găsesc obiecte de design reprezentative pentru o anumită perioadă.  Dacă stau bine să mă gândesc la procesul de selecție, îmi dau seama că de fapt îmi atrag atenția obiectele ce pot aduce o anumită stare sau atmosferă unui loc. Chiar și alegerile instinctive au totuși la bază câteva criterii de selecție foarte clare: proporție, culoare, detalii memorabile sau soluții de îmbinare ingenioase și bine executate.  Îmi plac obiectele care trec testul timpului și am încredere în ele. Într-adevăr, Circa 1703-3071 nu este doar  un magazin pentru iubitorii de obiecte speciale, este și locul în care regândesc și transform complet unele obiecte prăfuite și dezmembrate. Pe lângă un exercițiu de design și imaginație este și un gest ecologic de upcycling.

Multe dintre obiectele vintage pe care găsim la Circa sunt lămpile. Spune-ne câte ceva despre importanța luminilor și a corpurilor de iluminat într-un spațiu.

Am  o slăbiciune pentru corpurile de iluminat. A devenit o certitudine pentru mine că ele sunt cele care de fapt conturează atmosfera și experiența unui loc. Din acest motiv, o parte foarte importantă a timpului o dedic research-ului și recondiționărilor, pentru a avea  mereu o selecție eclectică de corpuri de iluminat care pot pune un accent cu personalitate în amenajările interioare contemporane.

 

Dacă ai organiza un prânz pentru prieteni la Circa, care ar fi un fel principal și o băutură prezente pe masă?

Masa ar fi plină ochi cu sushi. Fără îndoială, un vin spumant rece.

 

Ce nu ar trebui să lipsească de la o cină #degustbun?

Prieteni buni, dar și necunoscuți cu simțul umorului, un câine care dă târcoale mesei, temperatura ambientală de 18 de grade Celsius, un playlist energizant, scaune comode, nenumărate aperitive, vinuri spumante, salate din frunze verzi, desert pe bază de lămâie și, cel mai important, o lumină ambientală perfectă. Recomand lămpile cu abajururi textile, atât de puțin folosite în amenajările interioare autohtone.

_GCC1745-HDR

Cine și ce te mai inspiră în ultima vreme?

Colectivul Apparatus 22 este o sursă de inspirație constantă de peste 10 ani. Discuțiile cu ei despre artă, obiecte memorabile, muzică etc. mă energizează de fiecare dată, la fel și lucrările lor, ce sunt și aventuroase, seducătoare și uneori atât de mindfuck.

 

Câteva locuri dragi din București unde revii cu plăcere:

În ultima vreme sunt fascinată de cartierul Evreiesc pe care-l străbat de multe ori pe jos în drumul spre casă. Îmi place haosul Bucureștiului, îmi plac contradicțiile ce apar la tot pasul, indiferent de zonă. Din păcate, intensitatea și pasiunea cu care se întâmplă lucrurile în acest oraș nu sunt împinse cu inteligență către proiecte constructive.

 

Un oraș/loc pe care ți-ai dori să îl revezi:

Naoshima.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0