fbpx

Dumbrava Vlăsiei: Casa SYAA. Șopronul reinventat

Text: Ioana Iancu;
Foto: Cosmin Dragomir

Dumbrava Vlăsiei promite să devină un cartier rezidențial atipic pentru dezvoltarea imobiliară din România. Situată la mai puțin de o oră de București, înconjurată de pădure, cu un proiect urban interesant care combină străzi sinuoase, spații publice și zone verzi, Dumbrava Vlăsiei devine un loc special. Peisajul construit are o scară umană, are case aproape de pământ și combină forme diferite, cu amplasamente și aliniamente aproape libere.

O sumă de abordări originale ne determină să înțelegem că ceea ce a fost construit până în prezent încurajează experimentul. Să fie acesta prescripția unei viitoare rezervații de arhitectură contemporană românească unde viitorii vizitatori vor face fotografii, iar ghizi voluntari vor anima liniștea cartierului cu comentarii animate? Nimeni nu poate ști.

Un parc public de o amploare remarcabilă este situat chiar în inima noului cartier. Elementele care alcătuiesc „arsenalul” specific unui spațiu folosit armonios, precum mobilierul urban, carosabilul, trotuarele, iluminatul stradal, sunt luate în considerare încă din fazele incipiente de proiect și sunt puse în funcțiune cu cea mai mare rigoare.

♦ ♦ ♦

Sunt câteva secțiuni caracteristice de case sau construcții pe care le vizitează arhitecții cu interes creativ. O sursă inepuizabilă în acest sens este reinterpretarea șopronului.

Cum? Cum poate o entitate de tip acaret rural să devină interesantă pentru o locuință de secol 21? Prin esențializarea acelor calități ale configurării spațiului capabile să evoce un înveliș cunoscut. Poate că un același algoritm ne determină să visăm în continuare la o casă din povești care are – obligatoriu – acoperiș ascuțit.

cosmindragomir_dumbravavlasiei-syaa_036

Arhitecții Adrian Soare și Eliza Yokina – SYAA au răspuns invitației de a propune o casă în Dumbrava Vlăsiei printr-un proiect foarte original, care se adaptează locului și timpului său de edificare. Casa proiectată de ei reinventează empatia spațială a șopronului.

Regulile de compoziție ale casei sunt simple – o pliere a volumetriei generale și un veșmânt omogen care reinterpretează secțiunea caracteristică a șopronului. Un volum alb și lung putește în iarbă. Nu este foarte amplu, reușind să rămână aproape de pământ și cucerește printr-o simplitate sofisticată. El se pliază și respiră spațial, pentru a crea terase acoperite, balcoane deschise și camere îndreptate spre priveliștea curții.

Descriind legitățile de alcătuire ale casei autorii au afirmat: „Am decis să construim din lemn, fiindcă este un material natural, regenerabil, arhetipal și prietenos cu locuirea. Acest material a ajuns la performanțe tehnologice remarcabile, de aceea am folosit sistemul de Cross Laminated Timber (CLT ).”

cosmindragomir_dumbravavlasiei-syaa_001

Livingul pe dublă înălțime este direcționat spre zona plantată pe latura lungă, diningul și bucătăria sunt înșirate în continuarea acestuia. O scară bine plasată conduce la dormitoarele din etaj.

Prin finisaje e accentuat gestul major al compoziției – un acoperiș lung – astfel încât planurile înclinate ale șarpantei sunt omogen învelite cu tablă albă în exterior și placate cu lemn în interior. Opțiunea de a continua acoperișul și în planurile verticale lungi ale casei accentuează unitatea ansamblului. Ferestre și deschideri au – toate – tâmplărie albă. Un set de stâlpi metalici cilindrici, albi, susțin acoperișul pe toată lungimea terasei acoperite, a cărei pardoseală și infrados, finisate cu lemn, colorează albul general în tente de ocru mieros.

În interior, această schemă cromatică este susținută de iluminat. Scenariile spațiale ale casei se înlănțuie firesc și au o cuceritoare tihnă narativă.

 

cosmindragomir_dumbravavlasiei-syaa_023

 


 

PROIECT: Casa Syaa; P+M; ADRESĂ: Dumbrava Vlăsiei, Comuna Balotești, P119; SUPRAFAȚĂ TEREN: 1 140 mp; SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ LA SOL: 271,89 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 356 mp; CLIENT: Loreco Investments; ARHITECTURĂ: arh. Adrian Soare, arh. Cosmin Anghelache, arh. Neli German, arh. George Dinu, arh. Simina Ignat, arh. Eliza Yokina, arh. Andrada Tărău; STRUCTURĂ: inginer Marius Șoflete – Inginerie Creativă; INSTALAȚII: George Cristescu – Instal Design; CONSTRUCTOR STRUCTURĂ: Timberkraft; CONSTRUCTOR FINISAJE: Vlad Group; FINALIZAT: 2019; Premiul 1 (ex aequo) în categoria Locuințelor individuale la Anuala de Arhitectură București

 


 

Vezi încă un proiect premiat, din cadrul ansamblului Dumbrava Vlăsiei: Casa E+E.

Proiect apărut în igloo #191 / aug-sep 2019

cop_igloo_191

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0