Efemeritate, continuitate și transformare în structurile temporare din lemn ale Școlii de vară Hello Wood
INTERVIU: Anca Rotar INVITAȚI: Hello Wood FOTO: György Palkó, Gergely Harsányi
Cu sediul la Budapesta, Hello Wood este un studio de arhitectură și design care organizează o școală de vară internațională în cadrul căreia participanții învață prin practică, construind structuri temporare din lemn. Evenimentul oferă arhitecților, designerilor, artiștilor și studenților din generații și medii culturale diferite, și cu o experiență profesională diferită, ocazia de a colabora și a face schimb de cunoștințe într-un context deschis și democratic. Intitulată Builder Summit, ediția de anul acesta, prima după o pauză de trei ani, a durat 10 zile, a fost vizitată de designeri de renume mondial precum Karim Rashid sau Arthur Mamou-Mani și s-a încheiat cu un festival de muzică. Instalațiile produse în acest interval au explorat potențialul simbolic și inovator al lemnului și, desigur, teme legate de sustenabilitate, precum economisirea de resurse și refolosirea acestora. Mai multe puteți citi în interviul care urmează.
În primul rând, aș vrea să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre istoria Hello Wood. Cine sunt oamenii din spatele proiectului? Cum v-ați întâlnit și cum v-ați decis să vă angajați în această călătorie?
Proiectul Hello Wood a fost înființat de o echipă de oameni cu specializări diferite, iar în prezent este condus de András Huszár (CEO, co-fondator), David Ráday (co-fondator) și Krisztián Toth (co-proprietar). Hello Wood a început în 2010 ca o tabără de artă pentru studenții la arhitectură și design și a evoluat într-un proiect unic, o școală de vară internațională urmată de un festival, implicând mai mult de 70 de universități din peste 30 de țări în fiecare an. Școala de vară Hello Wood invită participanții să gândească cu mâinile și să învețe din experiență. Scopul nostru este de a promova o altfel de abordare a procesului de construcție, ca platformă pentru dialog, pentru inovație și pentru schimbul de cunoștințe.
În prezent, activăm atât ca un studio creativ de design, construcții și dezvoltare, cât și ca platformă educațională pentru dialog și experiment. Proiectele studioului nostru se bazează pe inovație, responsabilitate socială și pasiunea pentru designul de calitate.
Cui i se adresează școala de vară? Cine se poate înscrie în program?
Ediția de anul acesta, numită Builder Summit, a fost deschisă tuturor celor care și-au dorit să încerce să creeze și să construiască. Participanților li s-a cerut să trimită un portofoliu cu lucrările lor anterioare de arhitectură ori DIY, sau orice tip de proiecte legate de domeniul designului, fie deja finalizate, fie în stadiul de planificare.
Anul acesta, la eveniment au participat peste 100 de studenți la arhitectură, design sau arte din întreaga lume, precum și tineri profesioniști din domeniile creative. Echipele au fost conduse de coordonatori de atelier, tutori sau profesori universitari. Pentru prima oară în istoria Hello Wood, școala de vară s-a încheiat cu un festival de muzică deschis publicului larg, ce a durat 2 zile, și la care au participat peste 1.000 de persoane în fiecare zi.
Cum ați descrie abordarea voastră educațională? Ce abilități și cunoștințe sperați să dobândească și să rețină cei ce participă la școala de vară?
Hello Wood International Summer School & Festival este o experiență unică, ce merge dincolo de o simplă tabără de vară prin faptul că încurajează participanții să deprindă filozofia learning by doing și să creeze și să învețe împreună. Scopul evenimentului este de a transforma procesul de construcție într-o platformă pentru dialog, pentru inovație și pentru schimbul de cunoștințe. Festivalul Hello Wood oferă un mediu democratic unde artiști și designeri din diferite generații și cu background-uri culturale, academice și profesionale diferite se pot conecta unii cu alții. E important să menționăm că, în cadrul școlii de vară Hello Wood, participanții nu construiesc doar instalații, ci și o comunitate, și chiar propria lor identitate.
Structurile temporare din lemn construite de echipele formate din studenți sunt o parte importantă a evenimentului. În afară de faptul că le oferă studenților ocazia de a arăta ce au învățat, care este rolul acestor structuri? Pot ele constitui prototipuri pentru viitoare proiecte trainice de arhitectură, posibil la scară mai mare? Sau este rolul lor mai mult unul simbolic?
Toate instalațiile au un scop sau o funcțiune. Anul acesta, ne-am propus să „revitalizăm” și să facem mai accesibilă pentru oameni mina abandonată unde a avut loc evenimentul.
Pentru prima dată în istoria festivalului, anul acesta Hello Wood și-a creat și propria instalație centrală, numită „Monumentul constructorilor” (Monument of Builders). Aceasta reprezintă și un omagiu adus meșteșugului, dar și punctul central al festivalului, atât fizic cât și spiritual, un spațiu comunitar și un loc pentru petreceri.
Instalația se asemănă unui foc de tabără, reprezentând „inima” muntelui revitalizat – un simbol al comunității, al reuniunii. Astfel, peisajul post-apocaliptic al fostei mine Zalahaláp revine la viață, iar piramidele în flăcări ale festivalului Hello Wood transformă un cadru altfel dezolant într-un loc de pelerinaj.
Celelalte instalații construite pe durata de opt zile a taberei au oferit umbră și locuri pentru relaxare și socializare în timpul școlii de vară și al festivalului. Din moment ce pe situl minei abandonate nu se găsesc arbori mari, orice structură care oferă umbră este foarte apreciată. De asemenea, au fost construite instalații asemănătoare unor porți, pentru a crea intrări reale și simbolice și a marca căi de trecere. Sperăm să le putem păstra pe toate pe sit cât mai mult timp posibil, pentru ca drumeții și vizitatorii să se poată bucura de ele.
În afară de instalațiile din lemn, în cadrul școlii de vară sunt realizate și proiecte de land art, și sunteți deschiși față de tehnologiile digitale (precum realitate augmentată sau metavers). Cum se îmbină un material tradițional ca lemnul cu aceste tehnologii de ultimă oră și ce putem învăța din întâlnirea lor?
Anul acesta, unul dintre proiectele care au inclus o componentă digitală a fost Beacon, o instalație din lemn înăuntrul căreia era proiectată, pe timp de noapte, o hologramă în mișcare, într-o reprezentare vizuală a relației dintre nou și vechi, digital și fizic, dinamism și statornicie. Holograma a fost creată cu ajutorul unui proiector, al unui ecran alb și al mai multor suprafețe reflectorizante. Astfel, combinația dintre aceste tehnologii atât de diferite a dat naștere unei opere de artă captivante.
Ne puteți da un exemplu de structură temporară creată și construită de elevii școlii de vară care v-a surprins din punctul de vedere al abordării? Unde conceptul, designul, scopul structurii sau modul de punere în operă a materialului a fost unul inovator, sau la care nu v-ați fi gândit?
Dintre proiectele de anul acesta, Half of a House este un foarte bun exemplu de design circular și folosire inovatoare a materialului. Proiectul explorează reutilizarea ingenioasă a cofrajelor pentru structuri din pământ bătătorit în folosul economiilor circulare de construcție/producție. Cofrajele din lemn folosite pentru construirea a exact jumătate de casă, sunt create special pentru a putea fi ușor refolosite pentru a construi cealaltă jumătate a casei.
Astfel, proiectul intră într-un dialog direct cu tema festivalului, explorând felul în care cofrajele pot fi refolosite în domeniul construcțiilor. Contrar practicilor obișnuite, cofrajele folosite au „călătorit” numai doi metri și au fost imediat refolosite – reducând cantitatea de material necesar pentru construirea unei case și, în același timp, eliminând deșeurile. Casa a fost construită folosind tehnica tradițională a pământului bătătorit, din sol extras din împrejurimi.
Ce se întâmplă cu aceste structuri temporare la sfârșitul școlii de vară? Este lemnul refolosit pentru alte proiecte?
Pe cele de anul acesta sperăm să le putem păstra în locația lor curentă cât mai mult posibil, și sperăm ca ele să devină o caracteristică permanentă a muntelui Haláp. Am folosit deja și lemn recuperat pentru construcția instalațiilor, inclusiv a Monumentului Constructorilor. Este vorba despre lemnul rămas în urma lucrărilor pentru renovarea unui palat din centrul Budapestei.
Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023