fbpx

Expoziție | Interferențe arhitecturale în arhitectura modernă românească

În cadrul Anualei de Arhitectura XXI, a aniversării Zilelor Bucurestiului, a 564 de ani de existenta a capitalei si a 131 de ani de învățământ Superior de Arhitectură în România.

 

,,Sub Auspiciile Ambasadei Republicii Italiene în România” avem deosebită plăcere de a vă invita joi 14 septembrie 2023, ora 18.00, la inaugurarea proiectului cultural, educaţional şi editorial, prin vernisarea expoziției „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ”,autor dr.arh.Luca Matei Stoian, care va avea loc în Sala de  conferinţă şi expoziție a Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici din Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1.

Alături de autor, vor lua cuvântul: dr. Narcis Dorin Ion, manager al Muzeul Național „Peleș” şi dr.arh. Emil Ivănescu, președintele Filialei Teritoriale București  a Ordinului Arhitecților din România.

 

Expozitia „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ” secondata de carte sa,  prezintă, în variantă bilingvă, română-engleză, sursele formale şi teoretice ale arhitecturii moderne românești din ariile urbane şi expune operele arhitecţilor români interbelici din prisma interferențelor cu arhitectura italiană. Prezentarea unor documente relevante şi o analiză a operelor acestora fundamentează conținutul expozitiei. Conținut care evidenţiază şi argumentează cum raționalismul italian s-a reflectat în arhitectura românească din perioada interbelică. Raționalismul italian, expresie a măsurii şi echilibrului, a aspirat constant la concizie, puritate, frumuseţe şi eleganță.

 

Deoarece Bucureștiul dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, acesta este considerat o capitala est-europeană importantă datorită numeroase monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expozitia  chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești.

 

Expoziția  „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ” poate fi vizitată în perioada 14 septembrie- 30 octombrie 2023, la Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici din Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1. Expoziția are un conținut complex și de maxim interes pentru publicul larg, cuprinzând panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectura modernistă din  România şi Italia  cu precădere din Bucureşti şi Roma.

 

În programul evenimentului „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ”, care se desfășoară pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2023, sunt incluse o serie de conferințe, tururi, vizite ghidate și workshopuri tematice inițiate de către Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual, găzduite de  Muzeul Municipiului București ,Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici alături de partenerii evenimentului,  manifestări culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei și a desenului care vor atrage nu numai atentia profesioniștilor ci și a publicului larg. În cadrul acestor activități interactive, sunt  menite să privească oraşul dintr-o perspectivă nouă, să înţeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor şi să dezvolte o atitudine civică implicată.

Proiect educațional și cultural „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ”, dedicat tinerilor din liceele vocaționale și creative din capitală in relatie cu publicul larg din Bucuresti, urmărește realizarea de activități care să dezvolte interesul pentru patrimoniul modernist construit punând accentul pe educație prin cultură a tinerilor interesați de a trăi într-un spațiu public arhitectural de calitate.

 

Proiectul are ca scop îmbogățirea cunoștințelor culturale despre orașul Bucuresti, clădirile sale moderniste, despre spațiile publice identitare, cunoștințe care ajută la dezvoltarea echilibrată a tinerilor și la întărirea comunității în contextul actual al cetățenilor din București.

Proiectul se alătura proiectelor culturale ale Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană având ca obiective țintă dezvoltarea creativității, a educației, valorificarea patrimoniului național în relație cu cel international, printr-o dimensiune culturală, patrimonială și creative.

 

Pentru informații suplimentare puteți să ne contactați pe adresa de e-mail: ceaaa.news@gmail.com

 

Coordonator proiect:  dr.arh. Luca Matei Stoian

Curatori: prof.Gratiela Stoian si prof. Nicolae Stoian

 

DESPRE CARTEA „INTERFERENȚE ARHITECTURALE ITALIENE ÎN ARHITECTURA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ”

 

Proiectul editorial bilingv, în limba romană și engleză publicat în condiții grafice deosebite de editura Igloo Media, susținut de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), pune în valoare identitatea culturală și istorică a arhitecturii moderne din România și Italia, contribuind la integrarea acesteia în spațiul european.

 

Cartea valorifică nivelul extraordinar al creativității arhitecților italieni și români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale a avut un rol important, cu efecte vizibile în devenirea modernității românești. Cartea are un conținut complex și de maxim interes, atât pentru arhitecți, urbaniști, oameni de cultură și studenți cât și pentru publicul interesat în a-și cunoaște patrimoniul national.

 

,,Este o carte importantă, atent construită prin text și fotografii ce dezvăluie o lume întreagă a arhitecturii moderne românești pe care noi o ignorăm și nu știm deseori că avem una dintre arhitecturile moderne dintre cele mai interesante din Europa. În orice caz, arhitectului Luca Matei Stoian îi datorăm această deschidere, care nu contează numai pentru istoria arhitecturii, ci contează pentru întreaga istorie a culturii românești.”

 

Academician Răzvan Theodorescu ( n.1939 – d.2023)
Vicepreședinte al Academiei Române
Președinte al Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române

 

Pentru informații suplimentare acceesati: https://www.igloo.ro/concizie-puritate-frumusete-si-eleganta-interferente-arhitecturale-italiene-in-arhitectura-moderna-romaneasca/

 

Inițiator proiect: Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.)

 

***

 

Mulțumim partenerilor evenimentului:

Partener principal: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, The Institute, Noul Bauhaus European, Ambasada Republicii Italiene în România.

 

Proiect cultural şi educaţional realizat în parteneriat cu: Academia Română – Secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Național „Peleș”, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Muzeul Național al Țăranului Român, Uniunea Arhitecţilor din România., Igloo Media, Uniunea Artistilor Plastici din România, Institute of Social Study of Gender, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Uniunea Democrată Tătară (UDT), Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Catena, GIP.SRL., Annwine, Selino Concept, Lucas & Partners Arhitectura Studio, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu”, Colegiul Tehnic „Media” Bucureşti, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”.

 

Mulțumim partenerilor media pentru sprijin și colaborare: Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Designist, The Institute, Modernism, National TV, Kapital TV, Zile & Nopți, Revista Arta, Propagarta, Spot Media, World Architecture Community, Molecule-F, Revista Atelierul, IQads, Radio România Cultural.

 

Luca Matei Stoian este doctor arhitect, membru al Ordinului Arhitecților din România, membru al Uniunii Arhitecților din România, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, artist vizual, designer, bursier„Vasile Pârvan” (2012-2014) la „Accademia di Romania”, Roma, Italia, unde realizează expoziții internaționale personale și colective de artă și arhitectură. Susține prelegeri și conferințe la facultăți de design și arhitectură din Italia, Germania și Danemarca.

 

,,Este reprezentantul unei generații tinere de arhitecţi extrem de promiţătoare, un cunoscător admirabil al arhitecturii europene, interbelice mai ales, căruia îi datorăm punerea în  lumină a extraordinarei arhitecturi românești interbelice, din timpul lui Carol al II-lea în legătură cu Italia. ”  Academician Răzvan Theodorescu. ( n.1939 – d.2023)

 În România, în 2013, câștigă premiul secțiunii Imagine de Arhitectură la Anuala de Arhitectură 2013 cu fotografia „Palazzo della Civilta Italiana Colosseo Quadrato.

 

MISIUNEA C.E.A.A.A.

Inițiem și organizăm evenimente culturale, construim o comunitate ce reunește profesioniști, dar și publicul creativ și cultural din România. Prin tot ceea ce facem ne-am propus să contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, creșterea și diversificarea audienței atelierelor, designerilor, micilor afaceri, promovarea întreprinzătorilor și profesioniștilor creativi pe plan național și internațional. Centrul de Excelentă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizațiile internaţionale. Una dintre prioritățile noastre din utimii ani a fost inițierea unor proiectele de dezvoltare artistică şi arhitecturală prin coagularea comunităților creative în jurul unor spații şi proiecte ce pot aduce în lumină Bucureștiul și România pe harta culturală europeană.

 

Pentru informații suplimentare legate de eveniment, vă rugăm să accesați:

www.muzeulbucuresti.ro        www.ceaaa.ro             www.oar-bucuresti.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0