fbpx

Extra Muros. Din Londra la București și dincolo de el: VATRAA trasează noi referințe în arhitectura lumii

Ne bucurăm să inaugurăm rubrica dedicată arhitecților și birourilor de arhitectură românești din străinătate cu foarte tinerii VATRAA, care, în numai trei ani de la apariția biroului, se bucură de o recunoaștere internațională marcată de premii importante și, mai ales, de recunoștința și satisfacția clienților. Pentru Anamaria Pircu și Bogdan Rusu totul a început în 2018, cu o călătorie inițiatică, s-ar putea spune, în urma căreia au conturat filosofia și principiile biroului VATRAA, stabilindu-se în UK.

Finalul lui 2021 îi prinde în plin elan creator, cu nu mai puțin de 15 proiecte (din sectoarele rezidențial, comercial ori educațional), în UK, Franța și România și cu o echipă extinsă de patru persoane la Londra, plus un partener în țară. Versatilitatea proiectelor abordate de VATRAA (arhitectură de interior, intervenții pe locuințe sociale sau patrimoniu, conversii, design) dau tonul unei viziuni care pune într-o nouă lumină chiar rolul arhitecturii și al arhitectului în secolul 21.

Ilustraţie: Doriana Mărăşoiu

Ilustraţie: Doriana Mărăşoiu

Cât de complicat sau cât de simplu este să activezi ca arhitect român în străinătate?
Deoarece sistemul din UK este foarte bine organizat, ne permite să ne concentrăm pe dezvoltarea noastră și realizarea arhitecturii pe care o dorim. Deși venim dintr-un mediu diferit, ne-am remarcat prin faptul că nu ne limităm la a urma exemple prestabilite, ci vedem fiecare proiect ca pe o provocare de a maximiza potențialul tipologiei respective. Ca rezultat, proiectele „Council House Renovation” și „Victorian House Extension” sunt acum recunoscute drept modele de referință pentru intervenții pe locuințe sociale, respectiv case victoriene în UK.

Extensie casă victoriană, Londra, 2020

Extensie casă victoriană, Londra, 2020

Cum împăcați lucrul pe mai multe fronturi – UK și România?
Este solicitant, însă vedem lucrul pe două fronturi ca pe o oportunitate de a împărtăși cunoștințele acumulate. Aplicăm experiența în intervenții pe clădiri istorice din Londra în proiectele din România, unde publicul începe să aprecieze frumusețea și potențialul imens al clădirilor vechi. De asemenea, am preluat viziunea asupra rolului arhitectului, care nu mai este un simplu proiectant, ci un pivot care angrenează toate părțile implicate în proiect și asigură echilibrul între buget, timp și calitatea arhitecturii.

Apartament PS60, București, 2019

Apartament PS60, București, 2019

2018-2021: un fir roșu al proiectelor VATRAA?
VATRAA a fost fondată în 2018 de Anamaria și Bogdan după o călătorie de 5 luni în Asia, timp în care am definit principiile care stau la baza biroului. În primul an, am fost aleși câștigători ai concursului internațional „Plastic Monument” dintre peste 1000 de echipe participante. În 2020, primele două proiecte finalizate au fost premiate. „Council House Renovation” a câștigat Compact Design of the Year la „Don’t Move Improve”, cea mai prestigioasă competiție pentru proiecte rezidențiale din Londra, iar „Apartment PS60” a ieșit câștigător la Anuala de Arhitectură București. Pe lângă acestea, proiectele au fost nominalizate la Dezeen Awards, AJ Retrofit Awards sau British Home Awards. În 2021, echipa a crescut la patru oameni în Londra, iar în România s-a alăturat ca partener Andrei Patriche. Momentan, lucrăm la 15 proiecte în UK, Franța și România, cu funcțiuni rezidențiale, educaționale sau comerciale.

artist studio conversion_entrance_1_architect and photographer VATRAA

Renovare și extindere studio de artist, Londra, 2020

Trei lucruri/oameni/ipostaze din afară arhitecturii care vă inspiră munca? 
• Cărțile lui Thomas Erikson ne-au ajutat în înțelegerea comunicării, comportamentului și personalităților celor cu care interacționăm, atât în cadrul echipei cât și în afara ei;
• „Principles” de Ray Dalio, ne-a ajutat să conturăm baza principiilor după care lucrăm;
• Marius Iliescu, personal & business coach, ne-a învățat să vedem lucrurile așa cum sunt.

De ce sunteți cei mai mândri după primii 3 ani de VATRAA?
Unele din momentele cele mai îmbucurătoare au fost atunci când ne-au contactat potențiali clienți români din țară și din străinătate, menționând că ne urmăresc cu plăcere, se identifică cu principiile noastre și sunt mândri să vadă un nume românesc rezonând peste hotare.

Ex-council house by Vatraa. Copyright Jim Stephenson 2020

Transformare locuință socială, Londra, 2020

Un arhitect contemporan pe care l-ați scoate la plimbare și unde?
Ne-ar plăcea să ieșim la o plimbare cu Peter Zumthor, undeva liniștit, la aer de munte.

Un proiect de arhitectură/design din ultimii doi ani care „v-a dat pe spate” și de ce?
The Perelman Center realizat de REX este definiția unui design funcțional, elegant și pur, astfel încât nu mai poți să extragi sau să adaugi nimic.

rear extension_in progress

Extensie Deodar Road (proiect în curs de finalizare)

Vă aflați pe lista Emerging Architecture Studio of the Year la Dezeen Awards 2021. Ce este un premiu? Sau, mai bine zis, ce este un premiu pentru voi?
Pentru noi, un premiu este un deschizător de drumuri. Reprezintă atât recunoștință pentru munca de până acum, cât și credibilitate în față noilor clienți. După doar 3 ani de activitate, listarea între cele mai bune birouri tinere de arhitectură din lume este o realizare incredibilă pentru noi, care ne ambiționează în fața noilor provocări.

Sfaturi de dat mai departe (pe care v-ar fi plăcut să le primiți la început de drum)?
Realizează care este ambiția ta și țintește sus. Setează-ți standardele. Perseverează. Ai răbdare și nu aștepta rezultate imediate. Cere și oferă feedback. Fii curios și discută-ți curiozitățile cu ceilalți. Și, cel mai important: greșelile sunt doar pași în drumul spre succes.

 

Articol publicat în igloo #205 / decembrie 2021 – ianuarie 2022 / Viena. Locuinţe sociale

igloo_205-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0