fbpx

Farmecul imperfecţiunii. Apartament pentru o familie de artişti din Praga

AMENAJARE DE INTERIOR: NEUHÄUSL HUNAL TEXT: Anca Rotar FOTO: Radek Úlehla

Stând sub deviza „Viaţa găseşte întotdeauna o cale”, acest apartament situat în cadrul unei clădiri modeste din Praga a necesitat o reamenajare completă pentru a corespunde nevoilor unei familii de tineri artişti cu un copil. Bugetul limitat a dictat o arhitectură a improvizaţiei, cu un minimum de finisaje şi mobilier, dar cu potenţial considerabil în ceea ce priveşte flexibilitatea spaţiului disponibil.

Principala intervenţie asupra planului iniţial a constat în unirea zonei de living cu dormitorul matrimonial, ceea ce a eliberat spaţiul necesar pentru amenajarea camerei copilului.  Parte din existent, pardoseala caldă din placaj a fost renovată şi, împreună cu pereţii de beton şi plafoanele de pe care au fost înlăturate finisajele, formează un cadru contrastant şi jucăuş pentru o familie neconvenţională.Piesele de mobilier aduse din fosta locuinţă a proprietarilor stau alături de unele noi, realizate la comandă, iar corpurile de iluminat sunt toate achiziţionate la mâna a doua.  Lucrările de artă ce decorează apartamentul sunt semnate de proprietari şi de prietenii acestora, în timp ce prezenţa plantelor ilustrează metafora vieţii din motto-ul proiectului.Holul de intrare și bucătăria sunt unificate vizual prin placarea ceramică, ce urcă în mod exuberant pe pereţi şi se distorsionează pentru a marca zona de gătit. Cele câteva închideri noi prevăzute sunt realizate din tablă, pentru a completa caracterul avangardist al coridorului, în contrast cu confortul dormitoarelor. Mai mult, cum creativitatea este trăsătura definitorie atât a apartamentului, cât şi a proprietarilor, tabla permite decorarea uşilor cu magneţi.  Mobilierul nou, realizat special pentru acest proiect, constă într-un corp de depozitare multifuncţional, aplasat în hol, o serie de rafturi aerisite în zona de living şi un set de bucătărie ce înglobează un colţ pentru luarea mesei.În baie, atât nevoia de deschidere, cât şi cea de intimitate, sunt rezolvate prin introducerea de blocuri de sticlă, ce creează şi un joc captivant de lumini şi umbre pe plafon.

 

 

PROIECT: Apartament pentru a familie de artişti; AMPLASAMENT: Červený vrch, Praga, Cehia; SUPRAFAŢA UTILĂ: 56 mp; ARHITECTURĂ: NEUHÄUSL HUNAL; COORDONATORI PROIECT: David Neuhäusl, Matěj Hunal; ECHIPA: Veronika Paľová, Jakub Zelenák; MOBILIER: James Duggan; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0