Fashion atemporal, vacanțe eterne: Les vacances d’Irina
INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Irina Moroșanu
Drumul către fashion design poate îmbrăca forma unei vacanțe permanente. Dacă în ecuație se amestecă un coș de paie și un guler marinăresc avem începutul poveștii Les vacances d’Irina în care protagoniste sunt Irina Moroșanu și rochiile/cămășile pe care le impregnează cu aer lejer și sărat de vacanță.
Demarat în 2017, proiectul a crescut încet, organic, exact cum îi place Irinei să dea timp colecțiilor sale să se materializeze la intersecția dintre ritmurile mediteraneene ale valurilor și vântului și textura naturală a mătăsii, bumbacului sau inului. Modelele Les vacances d’Irina sunt produse în România, iar volumetriile ample, tușele vaporoase sau gulerele marinărești se înscriu în paradigma unui design atemporal, simplu și elegant, un îndemn la parcurgerea zilelor în ritmuri mai aproape de natură, mai senine.
Cum s-a pus în mișcare proiectul Les vacances d’Irina?
Les vacances d’Irina a pornit într-un moment de cumpănă din viața mea, în care îmi căutam disperată locul și drumul. A început cu un coș de paie, un guler marinăresc și iubirea pentru călătorit. Cu ideea numelui a venit Matei, partenerul meu.
Sunt hainele create de tine o invitație la vacanță ca spirit ce ne poate însoți permanent?
Totalmente. A călători este o artă care ar trebui să se reflecte în viața de zi cu zi. Indiferent de cât de rar sau des călătorim, cred că ar trebui să păstrăm cu noi întotdeauna spiritul de vacanță, de libertate și de liniște.
Câte ceva despre materiale și despre producție (de unde provin, unde se produc):
Am ținut și țin enorm de mult, de la bun început, să folosesc doar materiale naturale, de la producători din Europa (Franța, Italia, România). Hainele sunt produse în România în totalitate.
Câteva ingrediente ale unei vacanțe ideale, în versiunea ta?
Liniște, plaje cu pini și neamenajate, o carte bună, pălăria de soare, fructe de sezon proaspete și valiza plină cu rochii Les Vacances. 🙂
Există foarte mult fluid, organic în rochiile ori cămășile tale și e adevărat că inspirația poate veni de pretutindeni, dar, dacă ar fi să numești câteva surse de inspirație la care revii constant, care ar fi?
Mă inspiră natura – vântul, marea, valurile, plantele –, fluiditatea elementelor din natură este ceea ce mă și încarcă și aproape că mă hipnotizează uneori. Îmi place simplitatea anumitor cămăși vechi românești sau franțuzești și sunt fascinată de detaliile imperfect perfecte ale unor piese pe care le folosesc drept inspirație.
În ce termeni putem vorbi despre fashion sustenabil în acest moment, în România?
Sincer, nu am nici cea mai vagă idee, dar dacă e să spun cum văd eu lucrurile, cu informațiile puține pe care le dețin, am senzația că suntem pe drumul cel bun.
Unde se pot vedea/atinge creațiile tale?
În showroom, pe Episcopiei, într-unul dintre cele mai pariziene apartamente și locații, lângă Ateneul Român.