fbpx

Gusturi și savori din Banat dezvăluite de chef Noemi Hügel

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Noemi Hügel

Cui nu îi este prea clar cum se intersectează gastronomia și literatura, ar trebui să se așeze la o masă așternută de către chef Noemi Hügel. Studiile filologice o inspiră să abordeze gătitul într-un mod creativ, ludic, iar ocazia de a-l experimenta o veți avea mergând la bistroul Ambasada din Timișoara. Aici, Noemi experimentează din 2017, iar meniul se diversifică săptămânal, având drept reper de căpătâi anotimpurile. Iar când nu este la Ambasada, Noemi îi așteaptă pe curioși și gurmanzi la degustări în contexte insolite, cum a fost, spre exemplu, prânzul duminical de la început de octombrie 2023 ținut în gara din Jimbolia.
Parte a festivalului „Cămine în mișcare”, proiectul „Blide noi” i-a oferit ocazia să pornească în compania lui Ioan Bebeșelea prin Banat, în căutare de rețete vechi și gusturi tradiționale care au fost apoi reinterpretate și gătite de cei doi chefi la Jimbolia. Revenind la literatură, Noemi lucrează în prezent la un proiect gastronomic inspirat de basmele populare românești. Ce basm este sigur pe listă și ce rețetă nu e cazul să ratați pe meleaguri bănățene, aflați din următoarea discuție.

Cum se combină ingredientele gastronomiei și ale literaturii în activitatea ta de chef?

 

În mod abstract, literatura și gătitul împărtășesc un stil asemănător de creativitate, pași de curiozitate, de cercetare, urmați de încercări de a pune în practică o idee și până la momentul final de a realiza concret un concept, urmat de editări multiple. Mai practic, am o idee pentru o cină „de povești”. Un meniu de degustare inspirat de basmele românești, iar momentan sunt doar în stadiul de cercetare (de citit basme, ce privilegiu!), însă un punct de pornire sigur este „Povestea porcului” de Petre Ispirescu.

 

 

Cărți și bucate, care ar fi o carte de bucate din toate timpurile pe care o consulți din când în când?

 

„Bucate, vinuri și obiceiuri românești” de Radu Anton Roman. Pe lângă colecția impresionantă de rețete, stilul jovial (uneori ironic) și primitor al autorului mă face să vizitez constant cartea aceasta gigantă.

 

 

Revenind la bucate, cine și ce te inspiră în bucătărie?

 

Când prietenii mei îmi povestesc înverșunați și cu pasiune despre ce au gătit sau ce au mâncat. Străinii care se opresc la geamul bucătăriei mele și mă întreabă ce gătesc, povestindu-mi apoi ce gătesc ei. Tarabele din piață. Lipsuri, atunci când cămara și frigiderul sunt aproape goale, dar tot trebuie să gătesc.

04_Miresuca

Cum se stabilește meniul la Ambasada și care a fost, aici, cea mai mare provocare de până acum?

 

În fiecare săptămână planific meniul pentru săptămâna următoare, luând în considerare legumele de sezon, evenimentele pe care le avem la bistro și ce anume aș vrea să gătesc sau să încerc. Meniul e diferit de fiecare dată și se schimbă de la o săptămână la alta, dar mai sunt câteva rețete pe care le realizez în funcție de anotimp, –  nu o să găsești niciodată vinete primăvara în meniu sau ridichi în toiul verii.

 

 

Ce anume nu ar trebui să lipsească de la un prânz #degustbun?

 

O lămâie, poate niște oțet, una sau alta. Aciditatea, prezentă cu măsură (poate uneori cu mai multă măsură) face chiar și o mâncare plictisitoare mai plină de viață, taie din grăsime, face legumele să cânte și prăjiturile mai mature.

 

 

Câteva impresii în urma evenimentului „Blide noi” din gara din Jimbolia:

 

Cât de fain a fost! Împreună cu colegul meu, Ioan Bebeșelea, am explorat gastronomia bănățeană pentru festivalul „Cămine în mișcare”, și am avut ocazia să descoperim diversitatea regională a Banatului. Am fost în țara gugulanilor, unde am mâncat balmeș, am „furat” smochine pe străzile din Svinița, o localitate de pe malul Dunării și ne-am bucurat de produse de panificație și patiserie în pusta încinsă.

 

Iar după aceste călătorii am avut ocazia să pregătim un prânz de duminică într-o zi însorită de octombrie, în gara din Jimbolia, un loc atât de bogat în istorie, atât înălțătoare, cât și, pe alocuri, profund tristă. Am reinterpretat și revizitat rețete vechi din Banat, ajungând să le prezentăm unui public flămând și curios. Ce plăcere și ce onoare!

 

 

O rețetă din Banat la care te întorci cu plăcere:

 

Tăiței cu varză, cu tăiței lați de casă și varză călită cu mult piper.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0