Hrană 2.0, by Omu Gnom & DJ Undoo, introspecție socială la nivel intim
Despre muzică în vremuri de pandemie, ce ne (mai) face fericiți și o nouă colaborare artistică între Omu Gnom și DJ Undoo, denumită Hrană 2.0, în cele ce urmează. Dar și despre gânduri #degustbun.
Pentru început, câte ceva despre voi. Cum ați ajuns să colaborați?
Gnom: Sunt Daniel Secătureanu, dar lumea mă știe drept Omu Gnom, Gnom sau Gnomu. Scriu și produc muzică dintotdeauna, iar de ceva vreme am ambiția de a scoate minimum un album relevant pe an. Cu Undoo mă știu de 19 ani și prima dată am colaborat la studioul Urban Records, în 2002. Hrană a venit natural după mulți ani în forma unui proiect ce unește creativitatea noastră într-o direcție super-conscious.
Undoo: Eu fac beaturi și scratch-uri încă din 2000, iar din 2002 am apărut „oficial” pe primele materiale audio distribuite independent pe internet.
Ce ne puteți spune despre noul album, Hrană 2.0, ce e nou, ce e diferit?
Gnom: Hrană 2.0 este mai intim. Are 10 piese solide, fără colaborări, doar beaturile noastre și gândurile din perioada asta pandemică. Este o călătorie interesantă în meandrele capului, o introspecție socială la un nivel intim.
Care este mesajul pe care îl transmiteți prin muzica voastră? Și care ar fi melodia de pe album în care vă regăsiți cel mai mult?
Gnom: Mesajul Hrană 2.0 e foarte personal; este ca atunci când un prieten bun încearcă să îți arate că ai puterea de a depăși multe situații, dar trebuie să conștientizezi anumite lucruri. Ce îmi place la Hrană, în special, și, în general, la toată cariera mea, este că mereu se schimbă melodia preferată. Iar asta se întâmplă pentru că îmi plac toate, altfel nu ar fi fost făcute. Acum spre exemplu, melodia preferată de pe Hrană 2.0 este „Poezie și concluzii”.
Undoo: Bucata care mi-a plăcut de la început și a rămas favorită este „Blocat în gânduri”.
Unde putem găsi albumul Hrană 2.0? Și cum a fost la lansare?
Gnom: Albumul se găsește pe toate platformele de streaming, dar și pe omugnom.shop pentru cei care vor să ia varianta fizică în format CD. Lansarea a fost în iunie, în Expirat, cu o grămadă de invitați și o mulțime de oameni în public. A fost extraordinar după toată nebunia asta cu pandemia.
Undoo: A fost ca o gură de aer.
Prin ce ați trecut, cum v-ați adaptat și cum continuați în pandemie?
Gnom: Cred că a fost și este o dramă colectivă pe care o simțim toți, dar sunt mai multe sectoare care au fost foarte lovite, printre care și cel artistic. A fost greu uneori, dar eu am avut noroc că acum ceva ani am decis să încep o nouă meserie și mă bucur pentru alegerea făcută. Era greu și hustle cu muzica înainte de pandemie, dar acum este aproape imposibil pentru un artist de nișă ca mine.
Undoo: Deși am șomat în pandemie pe partea cu evenimentele, am fost productiv în studio (am lucrat atât la albumul Hrană 2.0, cât și la albumul meu, Varietăți, dar și la un alt proiect drag mie). M-am adaptat destul de bine, zic eu, pentru că am reușit să dezvolt reziliență psihologică de ceva ani încoace, iar asta m-a ajutat acum.
Un ritual pe care ni-l puteți dezvălui din procesul de lucru:
Gnom: Tragem mereu împreună, niciodată separat. Astfel, vibe-ul comun se așază ca o amprentă pe tot trackul.
Cu ce vă ocupați în afară de muzică?
Gnom: Eu sunt copywriter de ceva ani deja. Este o meserie care îmi place foarte mult și mă face să fiu mereu creativ.
Undoo: Sunt customer success manager într-un start-up de tehnologie și marketing. E ceva destul de nou pentru mine, dar se potrivește cu faptul că sunt bine organizat și pasionat de psihologie și că îmi place să lucrez cu oamenii.
Ce vă face fericiți?
Gnom: Prietena, câinele, călătoriile, dar mai ales că muzica mea îi ajută și pe alți oameni când o ascultă cum mă ajută pe mine când o scriu.
Undoo: În primul rând cei dragi și cei apropiați. Apoi faptul că pot să găsesc sens în activitățile artistice și non-artistice despre care știu că pot inspira pe cineva și prin care îmi pot exercita punctele forte: optimismul, curajul, credința etc.
Top 5 recomandări filme recente? Top 5 albume preferate în ultima vreme?
Gnom: Cu ce am mai interacționat recent și am rămas impresionat… seriale: His Dark Materials, Catch-22 și The Handmaid’s Tale, albume: AZ – Doe or Die II, Nas – King’s Disease II și Atmosphere – WORD?.
Undoo: Nas – King Disease II, Logic – Bobby Tarantino III, Ekoh – The D3tour.
Ce înseamnă #degustbun pentru voi?
Gnom: #degustbun înseamnă oameni buni cu suflet bun care fac treabă bună. Fără mâncătorie, compromisuri sau lasă că merge și așa.
Undoo: Înseamnă lucruri deosebite făcute de oameni pasionați și driven.
Pregătiți vreun material nou?
Gnom: Spun în premieră că la final de noiembrie mi-aș dori să apară un nou material Omu Gnom. Am deja câteva bucăți finale, am filmat și ceva clipuri, o să fie interesant.
Undoo: Cel mai probabil la finalul anului va apărea și Varietăți, albumul la care tot am lucrat, dar până atunci o să mai apară piese single.
Unde vă putem urmări?
Gnom: Pe mine mă puteți asculta în fiecare joi seara, de la 21:00, la Radio Guerrilla, unde produc și prezint emisiunea Muzică de pus pe gânduri. O emisiune despre Hip Hop-ul liric și conștient. Altfel, pe rețele, Omu Gnom, Facebook și Instagram.
Undoo: DJ Undoo, atât pe Facebook, cât și pe Instagram.
Interviu publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City / rubrica #DeGustBun