fbpx

igloo 107. Număr aniversar: 9 ani de „alb”

În noiembrie sărbătorim 9 ani de igloo şi v-am pregătit un număr demn de o aniversare ca la carte (sau ca la revistă). Din editorial, aflaţi mai multe despre premiile White Building, competiţie ce va fi lansată oficial la începutul anului viitor. Tot albă este şi locuinţa realizată de igloo architecture în apropiere de Buzău, o combinaţie inedită de tradiţional şi modern, cu tot confortul necesar locuirii contemporane. Şi, pentru că am adus vorba de locuire, v-am pregătit şi un dosar special dedicat clădirilor rezidenţiale colective, cu trei proiecte remarcabile, realizate de BIG şi Behnisch Architekten. Inaugurăm în acest număr o serie de articole despre spaţii publice recuperate din zone industriale, murdare, abandonate; primul prezentat este High Line din New York, un proiect îndrăzneţ semnat Diller Scofidio + Renfro, ce a transformat calea ferată de marfă ce alimenta halele din Chelsea. În plus: amenajarea spectaculoasă a unui loft în Braşov, o casă de vacanţă în stil tradiţional, construită de un brazilian la Drăguşeni, lângă Suceava şi reconversia unui fost depozit din Licanten, Chile, într-o modernă bibliotecă publică. Nu în ultimul rând, puteţi citi şi un interviu cu arhitecta franceză Odile Decq, realizat cu ocazia conferinţei susţinute de aceasta la Bucureşti la mijlocul lunii octombrie.

igloo 107. Număr aniversar: 9 ani de

Din sumarul igloo 107

NeoTradiţional 1

Momentul: Acest proiect demonstrează cum o măsură intangibilă ca „timpul” (momentul întâlnirii beneficiarului cu arhitecţii) poate fi definitorie pentru o măsură palpabilă ca „volumul” (în fapt, conformarea volumetrică). Nimerind tocmai în mijlocul documentării imagistice, condensării ideilor şi dezbaterilor zgomotoase între spirite de formaţii diverse ce aveau ca punct de pornire primul album din seria patrimoniu editat de igloomedia – „Cule. Case boiereşti fortificate din România”, solicitarea beneficiarilor pentru o locuinţă „mai puţin urbană” pe un lot de circa 2 000 mp a căpătat o însemnătate deosebită pentru biroul de arhitectură.

Loft în Braşov

Desfăşurat pe trei niveluri, loftul gravitează în jurul unui centru marcat de ferestrele mari de mansardă a căror lumină coboară până în living, prin pardoseala de sticlă a nivelului 1. Baza acestei spirale este un open space bucătărie-dining-living, plus dependinţe şi spaţii tehnice, din care porneşte, spre nivelurile cu dormitoare, scara în L, o structură elegantă, îmbrăcată în lemn, încastrată în perete şi închisă, pe latura liberă, de un perete de sticlă în loc de balustradă. Acest perete este atât centrul geometric al spiralei, cât şi punctul forte al amenajării; orice detaliu suplimentar a fost eliminat, creând iluzia că cele două elemente stau într-o stare de imponderabilitate pe lângă un perete alb.

8 House

Nemulţumit de sărăcăcioasele repetări ale principiilor moderniste, care au generat milioane de „cutii de locuit”, Bjarke Ingels şi-a propus să reinventeze acest tip de funcţiune, mixând elemente diverse şi surprinzătoare. 8 House este un bun exemplu în acest sens: situat la capătul sudic al noului district Ørestad din Copenhaga, cu perspective spectaculoase către canalul Copenhaga şi către zona naturală protejată Kalvebod Faelled, complexul oferă locuinţe pentru persoane de toate vârstele şi cu venituri diferite, birouri, spaţii comerciale şi de relaxare, unite într-o structură dinamică – un cartier urban cu multiple layere, ce creşte pe înălţime, şi unde rezidenţii pot ajunge pe biclicletă până în faţa uşii apartamentului, bucurându-se de sistemul de alei care urmăresc structura clădirii de la parter până pe acoperiş.

Numărul curent îl puteţi comanda aici

Ediţia digitală igloo 107: http://goo.gl/SscqL

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0