fbpx

Igloo #172: Vidul urban

Tema de dosar a numărului curent dezbate vidul urban. Un vid urban poate fi o stradă, o piaţă sau chiar un mal de apă. Este, de asemenea, un teritoriu revendicat, dinamic, plin de straturi scrise diferit, care provoacă empatia sau indiferenţa trecătorului, interesul şi capitalul politic al administratorului municipal, atenţia şi înţelegerea urbaniştilor, arhitecţilor şi designerilor.

Oraşele contemporane îşi rescriu identitatea şi redefinesc continuu legăturile lor cu oamenii. Tocmai de aceea vidul urban este un suport excelent al acestei scrieri şi rescrieri – este expus, evident şi inevitabil. Eleganţa unor intervenţii de arhitectură efemeră reuşeşte să-i determine pe trecători să fie curioşi şi să aibă curajul să interacţioneze cu elementele instalate în spaţiul urban: ceva se întâmplă, spaţiul e activat, vidul se umple, există o alternativă. Un domeniu distinct – acela al activismului urban – prinde contur şi responsabilizează mici comunităţi la acţiune. Un exemplu interesant şi un proces emergent sunt introduse în R-urban.

Dosarul reuneşte patru proiecte internaţionale, ale căror atitudini de a reda comunităţii locale sau publicului larg o parte de oraş au în comun spaţiul vid. Fie că este vorba de permeabilizarea şi deschiderea spre public a frontului la apă sau de amintirea liniară a unui râu care traversa oraşul, reuşita proiectelor prezentate este transformarea vidului urban în loc: un spaţiu agreabil, bine conectat la oraş, cu nuanţe şi tonuri diferite în utilizare, dar oferit generos oamenilor.

Comandă revista aici: https://www.igloo.ro/habitat/172/

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0