igloo likes. Dell XPS – power to the architects
O experiență relatată de Anda Zota,
arhitect și redactor-șef revista igloo
Instrumentele și tehnologia de care beneficiază arhitecții și designerii în practica de zi cu zi au evoluat dramatic în ultimii ani, aducând mai aproape de utilizatori metode inovative ce devin din ce în ce mai integrate în procesul creativ. Industria arhitecturii s-a dezvoltat substanțial, ca impact al noilor tehnologii. A rezultat astfel un proces de proiectare mult mai rapid, mai facil și mai integrat. Fie că vorbim de scanarea cu ajutorul dronelor ori de printare 3D, VR, AI, AR, nu mai întâlnim proiecte care să nu implice instrumente digitale în procesul de creație.
Accesibilitatea, de orice natură o considerăm, devine unul dintre cele mai importante resurse astăzi. Toată baza de date a internetului, împreună cu resursele personale se pot acum accesa de pe un laptop – acel device absolut indispensabil în viața contemporană.
Ca arhitect și redactor, mărturisesc că am depus efort substanțial în a alege cel mai potrivit instrument, iar cerințele au fost dificile. De la nevoia unor performanțe exemplare (o rezoluție 4K, un procesor care să susțină până și procesul de randare), la conexiune rapidă și ierarhizată la internet, design ergonomic și evident, un produs ușor de transportat – toate au reprezentat criterii de bază în selecție.
Dell XPS 15 a fost răspunsul și vă explic imediat de ce.
Procesorul Intel Core 11th Gen, 8 cores și 16 threads, asigură o performanță similară unui desktop atunci când vine vorba de programe de proiectare 2D și 3D.
În timpul lucrului, pot regla intensitatea ventilatoarelor pentru a reduce zgomotul, pot optimiza longevitatea bateriei și pot selecta moduri de operare, toate din Dell Power Manager. Ecranul este InfinityEgde, cu aspect 16:10 și cu rezoluție 4K Ultra HD+ (adică 3840×2400) și-mi permite să mă bucur de o imagine impecabilă, cu colorizare true-to-life ca să pot studia detalii precise.
Ecranul Eyesafe gestionează în mod inteligent lumina, putând reduce spectrul albastru care obosește privirea. Soluția tehnologică combină hardware și software RGB pentru o protecție eficientă, menținând totodată culorile integre. Ecranul este certificat Dolby Vision™ și are Corning® Gorilla® Glass, cu o rezistență incredibilă la șocuri și zgârieturi. XPS 15 este subțire și are detalii și finisaje impecabile, oferind o experiență digitală cu totul lipsită de compromisuri. Și caracteristica (aproape) cea mai importantă – are un design minimalist, care pune accent pe esențializare și ergonomie. E un accesoriu remarcabil în orice întâlnire.
Pentru o experiență de lucru completă și optimă, la fel de important este, desigur, și sistemul de operare – laptopul vine cu Windows 11 care se potrivește de minune cu XPS, potențându-i performanțele. Iată câteva dintre opțiunile care mi-au atras atenția și care sunt decisive în arhitectură și în orice domeniu de creație tehnică și vizuală: posibilitatea de a personaliza ecrane diferite pentru proiecte diferite, de a folosi cât mai eficient același spațiu al ecranului (deci ideal pentru concentrare și organizarea informației atunci când ești prins în multitasking). Sistemul oferă și soluții integrate de protecție a datelor, precum și aplicații pentru tot ce înseamnă lucru în echipă și colaborare de la distanță.
Practic, într-o lume în care metodele de lucru în arhitectură și design devin dependente de instrumente tehnologice performante, laptopul Dell este instrumentul de bază care îmi permite să practic meseria oriunde aș fi, în parametrii celor mai exigente standarde.
De pe ecran în realitate
Iată ce înseamnă parcursul ideilor în arhitectură, de la concept, viziune, plan și randări, la materializarea lor, cu alte cuvinte de la lucrul pe laptop la stadiul final, concret, al unui proiect de arhitectură ori de amenajare de interior.
Personal, lucrez mult la realizarea conceptelor pemtru diferite proiecte. În design-ul spațial, studiez volumetrii și randez multiple variante pentru comparație, iar Dell XPS este un partener fiabil în proces. În cel mai recent proiect, Laboratorio Brew Room, la care am lucrat alături de echipa Oblic Studio, am creat un spațiu al experiențelor și iluziilor de percepție, inspirate din imaginarul unui laborator de experimente. Diferențele dintre randare și realitate devin mici atunci când poți lucra cu instrumente performante.