fbpx

Hai cu noi în Dobrogea! ▪️ igloo summer joi, săptămâna #3

 

Vara aceasta are 13 zile de joi.

Și ca să nu fie cu ghinion, v-am pregătit 13 oferte de neratat.

În fiecare #joi, cu #joy.

 

Summer joi. Săptămâna #3

20.06 – 27.06 ♡ 50% reducere

 

Începe vacanța. Hai cu noi în Dobrogea!

 

Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei abordează o zonă a patrimoniului autohton mult prea puţin cercetată şi promovată: lăcaşurile de cult musulmane. Prezente pe teritoriul ţării noastre într-un număr semnificativ, multe fiind grupate pe teritoriul Dobrogei, ele reprezintă adevărate monumente de arhitectură cu un important potenţial turistic. Publicarea unei cărţi despre geamiile dobrogene reprezintă o dorinţă mai veche a editurii igloomedia, dar, mai presus de acest lucru, reprezintă un gest necesar dată fiind lipsa unor publicaţii româneşti care să le grupeze şi să le acorde statutul cultural pe care îl merită. În plus, transformările majore pe care le suferă în ultima perioadă construcţiile originale ale geamiilor, transformări în urma cărora devin de nerecunoscut, fac necesară surprinderea şi fotografierea lor înainte de a fi supuse unor noi procese de „restaurare”.

Stuf. Case tradiționale din Delta Dunării. Născute, la propriu, din lutul în care îşi îmbracă temelia, casele Deltei sunt natură sublimată în forme, materie curată zidită pentru a-şi putea adăposti creatorul. Culorile vii în care sunt pictate şi micile virtuozităţi tehnice decorative reflectă nevoia de a extrage din omogenitatea naturii aceste accidente fericite şi revelatoare, de a demarca vizual şi estetic teritoriul omului de cel al stihiilor. Modestia extremă a alcătuirilor, lipsa de emfază şi absenţa totală a oricărei retorici găunoase dau arhitecturii vernaculare a Deltei Dunării un aer spiritual pe care foarte rar îl mai putem regăsi în ziua de azi.

 

Olane. Case tradiționale din Dobrogea. Construit ca un volum ce încearcă să surprindă ceea ce a mai rămas din arhitectura tradiţională a zonei, albumul igloopatrimoniu îşi propune, în mod explicit să (re)trezească interesul pentru casa tradiţională din Dobrogea şi, de ce nu, să constituie o bază de imagini pentru viitoare politici de conservare. Fie că este vorba despre gospodării înstărite sau despre locuinţe în plină ruină, toate imaginile din album cartografiază specificul acestui spaţiu confruntat în ultimii ani cu invazia materialelor contemporane artificiale şi a formelor care au migrat din arhitectura oricum îndoielnică a oraşelor. Ne propunem ca acest album să ofere o perspectivă bine documentată asupra arhitecturii tradiţionale a Dobrogei, promovând specificul locului, precum şi responsabilitatea şi nevoia de implicare în actul de arhitectură.

 

Grafica campaniei: Doriana Mărășoiu

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0