fbpx

În continuarea peisajului: Centrul de Știință și Inovație VIZIUM, Letonia

ARHITECTURĂ: Audrius Ambrasas Architects TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Norbert Tukaj

Nimic mai firesc ca o construcție destinată cunoașterii științifice – și mai ales științelor naturale – să se „topească” în peisaj, creând totodată, prin armonia planurilor și a contururilor, noi forme de relief. Astfel se decupează pe fundalul verde al orașului-port Ventspils din Letonia Centrul de Știință și Inovație VIZIUM, proiectat de Audrius Ambrasas Architects și inaugurat anul trecut. Forma sa spectaculoasă amintește izbitor de mult de Muzeul de Etnografie din Budapesta, deschis tot în 2022.

Proiectul VIZIUM și-a propus nu doar să crească interesul copiilor și al tinerilor pentru știință și tehnologie, ci și să devină un loc atrăgător de întâlnire, de socializare, de plimbare sau de relaxare pur și simplu pentru toate categoriile de public. Generarea unui spațiu public sustenabil, viu și divers a fost, așadar, o prioritate pentru arhitecți, atât în ce privește designul clădirii, cât și ansamblul peisagistic.

Cele două extremități proeminente, „deluroase” ale volumului, unite printr-o pantă largă, corespund unor funcțiuni diferite: cea joasă găzduiește centrul de știință, iar cea înaltă, centrul de inovație, precum și o terasă pe acoperiș, cu acces spre cafenea, sala de conferințe și holul central. Această parte, mai ridicată, a clădirii oferă și priveliști generoase asupra orașului și râului, împrejurimi cu care de altfel întreaga structură se află într-un raport de completare și continuitate.

science-and-innovation-center-vizium-audrius-ambrasas-architects_1
science-and-innovation-center-vizium-audrius-ambrasas-architects_15
Audrius Ambrasas-Vizium-©Norbert Tukaj-9569_2
science-and-innovation-center-vizium-audrius-ambrasas-architects_4

Fațadele din sticlă dau volumului suplețe, iar suprafețele din cupru tratat – spre a nu-și pierde în timp tonul arămiu/auriu închis – contribuie, o dată-n plus, la armonizarea cu peisajul natural.

 

Tot la capitolul estetica finisajelor, trebuie menționată pardoseala din holul principal al centrului de știință, unde vizitatorii sunt întâmpinați de un mozaic din peste 600 000 de bucăți de sticlă de Murano, cu o suprafață de 365 mp, reprezentând harta lumii – o hartă din care nu lipsește orașul leton Ventspils.

PROIECT: Centrul de Știință și Inovație VIZIUM; AMPLASAMENT: Ventspils, Letonia; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 6 653 mp; ARHITECTURĂ: Audrius Ambrasas Architects; ECHIPA: Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Jonas Motiejūnas, Viktorija Rimkutė, Justas Jankauskas; STRUCTURĂ: Aldis Grasmanis (BKB); PROJECT MANAGER: Juris Poga; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0