fbpx

În Grădina Corbilor plantele cresc cu carte

INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Grădina Corbilor

Care este secretul unei grădini de legume „crescute cu carte”? Legume reale, prietenoase și mai ales benefice organismului și care, după cum toți visăm, „au gust”. Pentru a afla, am deschis virtual poarta Grădinii Corbilor, o grădină de legume organice, invitându-i la Taclalele noastre #DeGustBun pe Mihai și Gabriel Corbu care, după studii în domeniu, pasiune, răbdare și multă experiență acumulată pe parcurs reușesc din 2019 încoace să crească curat aproximativ 400 de specii de plante. Discuția ce urmează este binevenită pentru o înțelegere mai onestă a viitoarelor noastre salate.

Cum și de ce ați ajuns să aveți o grădină cu legume ecologice?


Drumul inițiatic și prefigurarea acestui ideal a început în anul 2007 în urma participării într-un program de schimb de experiență în Marea Britanie. Aici am înțeles amploarea și superioritatea cererii pieței britanice pentru produsul certificat ecologic, dar și potențialul extraordinar al creării și consolidării unui sistem analog în România. În anul 2010, în colaborare cu Fundația Amurtel, am înființat o grădină de legume ecologice în sistem (C.S.A.) care a avut și are în prezent ca misiune obținerea legumelor ecologice și, în alt plan, a  fondurilor suplimentare necesare dezvoltării și funcționarii coerente a centrului de plasament (din cadrul fundației). În anul 2012 am înființat Ecoshopping, firmă ce a oferit consultanță și suport fermierilor care la acea vreme au optat pentru acest sistem de cultură.

 

Totodată, mandatul firmei a inclus și valorificarea produselor în sistem fair trade. Mai târziu, în anul 2016, am fost abordați de un investitor pentru crearea unei ferme ecologice după principiile proprii, însă viziunile părților nu au coincis și doar după un an de la înființarea fermei Ecokult s-a impus decizia de retragere din acest proiect. Grădina Corbilor s-a născut în anul 2019  ca o încoronare a efortului inepuizabil și a cercetării în domeniul agriculturii ecologice. Acest concept ascunde și o aspirație puternică de a crea un exemplu în materie de bune practici în acest domeniu special, deși, putem mărturisi că atmosfera acestui domeniu de competență în România a fost o reală provocare.

DSCF7143

Ce găsim în Grădina Corbilor, sau, mai bine zis, cum faceți selecția legumelor și a plantelor aromatice?

 

În grădina noastră se găsesc de-a lungul anului o selecție de aproximativ 400 de specii de plante comestibile mai mult sau mai puțin cultivate pe teritoriul țării noastre. Realizarea selecției plantelor aflate în Grădina Corbilor implică respectarea exigentă a câtorva criterii, respectiv:

– Amplasarea terenului și condițiile climatice specifice zonei de cultură în care ne aflăm; 

– Alegerea speciilor și varietăților potrivite, neameliorate
în mod excesiv care încă își mai păstrează gustul și nivelul de nutrienți ridicat;

– Alegerea speciilor în funcție de modul în care se vor realiza asocierile în câmp pentru a proteja plantele sau a minimiza impactul agenților patogeni;

– Cererea pieței;

– Curiozitatea și nivelul de provocare pe care ne-o oferă speciile noi aclimatizate și cultivate.

 

 

În ultimii ani au existat și există o serie de inițiative ale pieței autohtone de legume/fructe eco care nu au rezistat, cât de dificil este un asemenea demers, de fapt?

 

În România ultimilor ani, acest trend a luat o amploare vizibilă și piața se află într-un proces formativ atât privind producătorul, cât și consumatorul final. Observația personală este că acest proces necesită încă timp de maturare, dar și de stabilizare a unei vitalități proprii, autonome. În ceea ce privește acele inițiative eșuate din piața autohtonă, cauzele sunt diverse, pornind de la lipsa de experiență în ceea ce privește metodele exacte de cultură și organizare a fermelor vegetale până la producătorul care speculează potențialul ascendent al „curentului eco” și dorește cu aviditate profitul cel mai mare în timpul cel mai scurt. Pentru cel din urmă avem o veste mai puțin îmbucurătoare, întrucât acest  sistem „curat” de cultură se stabilizează în ani și impune implicare și efort real și neîntrerupt pentru a fi susținut și menținut.

 

 Un alt aspect ține și de piața de desfacere și de comunicarea dintre producător și consumator. În viziunea noastră, acest dialog include și un raport de conștientizare și educare privind impactul benefic superior pe care produsul ecologic îl oferă sănătății omului și mediuluinconjurător. Se observă că în acest moment piața din România este bine documentată, selectivă și alegerile sale urmează principiului valoric. Este realmente o victorie personală să putem recunoaște că în piața din România astăzi, produsul ecologic cultivat prin tehnologii corecte și din „semințe corecte’’ este apreciat și căutat pentru rafinamentul său calitativ și nutritiv.

IMG_7361

Ce înseamnă legume „crescute cu carte”?

 

Crezul nostru este că pasiunea și vocația față de plante și natură ne sunt native, însă perioada formativă a fost cea liceală (ambii fiind absolvenți ai liceului cu profil silvic din Piatra Neamț), apoi a urmat facultatea, masterul și școală doctorală finalizate în cadrul USAMV București, unde am studiat asocierea speciilor și utilizarea biopreparatelor în agricultura ecologică. Sintagma „crescute cu carte” exprimă faptul că plantele noastre sunt cu adevărat „deștepte”, „cultivate” cu abilitate și înțelepciune la propriu, dar și la figurat. Acestea sunt, pentru noi, expresia vie a experienței, a efortului pe teren, și a studiului din ultimii 15 ani. 

 

Oamenii trebuie să înțeleagă complexitatea culturii ecologice și faptul că produsul ecologic nu este neapărat sănătos. Este o tema vastă și merită dezvoltată în profunzime. Pentru a simplifica, vom lua ca exemplu verdețurile care nu vor face diferența între azotul regăsit în bălegar față de cel sintetizat chimic. Aplicat în cantități prea mari, acesta va duce la acumularea de nitrați și nitriți în frunze, rezultând un produs cu potențial toxic pentru organismul uman. Pe lângă partea de producție comercială, am dezvoltat preocupări și activități de cercetare, încercând să aclimatizăm și să încrucișăm diferite varietăți pentru a crea unele noi. Sperăm ca în viitorul apropiat să lansăm  un ghid de bune practici în acest domeniu care să reunească și să concentreze mica înțelepciune acumulată în ani de cercetare, de sacrificii și suferință personale, de exaltări și de maturizare profesională.



Cum ar arăta, în viziunea voastră, un prânz #DeGustBun?

 

Pentru a experimenta sinestezia simțurilor, alegem ingrediente de calitate, iar ele cu siguranță pot fi legumele ecologice crescute în Grădina Corbilor. Apoi, esențială este metoda de gătire și asocierea armonică a  ingredientelor pentru a se complimenta reciproc. Nu în ultimul rând, sublimarea experienței este oferită de locație (ar putea fi chiar ferma noastră) și de pairingul de băuturi (alcoolice sau non-alcoolice).

IMG_7330

Câteva din restaurantele și bistrourile unde putem gusta inclusiv legume din Grădina Corbilor?

 

O parte din restaurantele și bistrourile în care puteți gusta și legume de la noi din grădină sunt: Noua, Hotel Epoque, Pâine și Vin, Acuarela Bistro, Băcănia Veche, Soul (Brașov), Fabio Pizza (o parte din salate), Papila (o parte din verdețurile din ramen) și lista poate continua.


Cât de dificil este să ne putem face propriile salate acasă, cu legume de la voi?

 

Este un proces imaginativ, relaxant și delicat. Nimic sofisticat sau dificil. Folosind sortimentul de legume oferit de noi, vă vom dovedi că veți gusta una dintre cele mai savuroase și bune salate. Sunt delicatese, promitem.  

 

 

Un gust nou din Grădina Corbilor în acest an: 


Roselle (Hibiscus sabdariffa).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0