„Restaurantul anului 2017 în București”: Le Bistrot Français

Imobilul fin de siècle situat foarte aproape de Ateneu, la intersecţia străzilor Nicolae Golescu cu Anastasie Simu, are atât o arhitectură speci­fică perioadei sale (Cerchez – 1889, Maimarolu – 1905), cât şi o poziţie privilegiată. Ţinând cu demnitate colţul şi mărturisind prin ordine şi travee glisarea de la neoclasic spre eclectic, clădirea e simultan monumentală şi domestică.
Faţadele sale la stradă sunt articulate de elementul cilindric, situat pe colţ şi încheiat elegant cu un foişor. Prin intermediul unei terase hoch (care originar adăpostea suspine ale privirii în zare), parterul se conectează luminos la mica grădină şi apoi la oraş. Ideea de durată a clădirii – ca în orice gest de edificare – este încă prezentă, imaginea generală nefiind alte­rată de aproximativ 20 de ani. Ea e marcată, chiar fermecător, de schimbările de uz prin care toată casa a trecut: locuinţă unifamilială, sediu de firmă, reprezentanţă comercială, cafenea şi acum – graţie amenajării operate de igloo architecture – bistro, un bistrot français.

Fuziunea dintre lumină şi lejeritate e strategia amenajării interioare pentru Le Bistrot Français. Tema majoră propusă şi susţinută în proiectul de interior este exprimabilă în termenul light, ba chiar très light (pentru a acorda conceptul cu numele). Intervenţiile arhitecturale operate atât în exteriorul casei – prin refacerea faţadelor –, cât şi în spaţiile interioare urmăresc consecvent crearea unui spaţiu seren, luminos, convivial.

Elementele de mobilier contemporan locuiesc confortabil în spaţiul ritmat de coloane angajate acoperite cu stuccomarmură şi acompaniate elegant de plafoanele cu stucatura originală. Cromatica lor descoperită in situ s-a raliat la tema „light” şi astfel liniile de profilatură ale cornişelor şi plafoanelor s-au îmbrăcat, neutru şi unificator, în alb. Alături de luminozitatea plafonului şi a parietalelor, accentuarea pardoselii – în tente de brun saturat – creează un contrast benefic pentru accentele de mobilă veche şi cele câteva tablouri. Păstrarea parchetului masiv existent a implicat – pentru a obţine tonul ambiental dorit – raşchetarea, băiţuirea şi finisarea sa cu lac semimat.

Ca în orice intervenţie responsabilă făcută într-un existent, echipa de proiectare a păstrat ceea ce era bun – barul, de pildă, renovându-l şi moder­nizându-l –, a remediat lipsurile – propunând suplimen­tarea grupurilor sanitare – şi, esenţial, a adus ceva nou: ambianţa luminoasă. Draperiile lăsate cu generozitate până la pă­mânt şi storurile romane de la ferestre dau am­bientului intimitate, iar tonul lor ecru se aşază perfect în schema generală de culori, a­min­tind de culoarea naturală a pietrei. ­Sistemul principal de acces al clădirii, alcătuit dintr-o ram­pă centrală şi două laterale, a fost renovat păs­trand geometria şi pasul original al treptelor. Ac­cesul secundar din strada Simu îşi menţine discreţia, mărturisind legităţile interioare ale casei.

proiect: reamenajare interioară spaţiu restaurant şi restaurare mobilier fix
adresă: Str. Nicolae Golescu 18A, sector 1, Bucureşti
anul finalizării: 2017
autor arhitectură: igloo architecture: arh. Bruno Andreşoiu, arh. Arthur Ţinţu, arh. Octavian Dragomir, arh. Vlad Başcă, arh. Viliana Brescan
client: Gurmeteria

Articol apărut în igloo #176 feb-mar 2017

>>> Le Bistrot Français a primit titlul de restaurantul anului în București la Premiile Restocracy 2017.
La categoria „Mențiuni – preferințele Restocracy”, au fost incluse alte două localuri prezentate de igloo: Bistro Matrioska și exoticul restaurant Kāne.