Memoria timpului. Restaurant în Shantou, Guangdong, China

În gândirea chineză, timpul nu este linear, ci are un caracter ciclic. Asemenea anotimpurilor ce revin în fiecare an, timpul în sine revine asupra sa într-o mişcare asemenea unei spirale. Rememorarea trecutului implică, astfel, conştientizarea faptului că oamenii înşişi fac parte dintr-un ciclu al schimbării eterne. Aceste idei stau la baza proiectului pe care vi-l prezentăm aici – un interior de restaurant din localitatea Shantou din privincia chineză Guangdong, amenajat de JG PHOENIX , birou înfiinţat în 2008 de către designerul Yu Hue, ale cărui principale influenţe sunt natura şi integrarea principiilor umanismului oriental în contextul contemporaneităţii.

Cu o suprafaţă totală de 2.500 m, spaţiul este împărţit în subsol, parter şi două etaje. Pentru a maximiza cantitatea de lumină naturală din interior, designerii au eliminat delimitările clare dintre niveluri, introducând plafoane decalate, astfel încât fiecare etaj pătrunde şi se integrează în cel imediat superior şi inferior, lărgind astfel câmpul vizual. Ferestrele generoase şi materialele translucide contribuie, de asemenea, la iluminatul natural şi constituie bariere vizuale discrete ce asigură intimitatea. Varietatea de materiale şi texturi folosite – terrazzo, dale din piatră neagră, lemn, cărămizi de sticlă, lemn de nuc, alamă, vopsea, sticlă vălurită – simbolizează trecerea timpului şi legătura dintre tradiţie şi prezent.

Parterul conţine o generoasă cameră de aşteptare, unde grinda principală echilibrează spaţiul, servind, în acelaşi timp, drept suport pentru o sculptură ce înfăţişează o pisică jucăuşă, care pare să spioneze ce se întâmplă la desk-ul de recepţie.

La etajul 1, un perete din cărămizi de sticlă este integrat în structura de grinzi. Înăuntrul uneia dintre camerele private, designerii au transformat o grindă într-o ramă pentru sculptura „Singe attentif” de François-Xavier Lalanne, ce evocă inocenţa unui copil care contemplă viitorul. Betonul aparent din zona de şedere contrastează cu pereţii placaţi cu lemn de nuc. În altă cameră întâlnim, din nou, o pisică ce se plimbă de-a lungul unei grinzi placate cu lemn.

Etajul 2 conţine o serie de camere de dining private pe dublă înălţime, în contrast cu zona dedicată ceaiului, cu plafon jos. Zona de intrare conţine un spaţiu de depozitare în forma unei cutii realizate din aproximativ 1.000 de cărămizi din lemn de nuc.

Zonele de circulaţie sunt unificate prin placarea cu terrazzo în nuanţe gri. Mânerele negre şi panourile din oţel antichizat reprezintă o aluzie la trecerea timpului, iar peretele din cărămizi de sticlă generează iluzii optice, susţinând iluzia de tunel temporal. Rândunicile suspendate imediat sub plafon par să arate drumul către lumea exterioară.

În spaţiul de dining de la subsol, lumina difuză creează o atmosferă misterioasă, dar, în acelaşi timp, calmă şi confortabilă. Suprafeţele reflexive lărgesc şi înalţă spaţiul, iar ecranul din panouri de lemn neregulate creează un captivant joc de lumini şi umbre.

PROIECT: Time Memories; BIROU DESIGN: JG PHOENIX; PROIECTANT ŞEF: Ye Hui; ECHIPA: Chen Jian, Lin Weibin, Chen Xuexian; DECORAŢIUNI: Ye Hui, Zeng Dongxu; FINALIZAT: 2020