fbpx

Meze Audio, cu pasiune despre design și sunet

INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipiși; FOTO: courtesy of Meze Audio

O poveste care se desfășoară între pasiunea pentru design, sunet, meșteșug și artă, Meze Audio își extrage seva inspirației inclusiv din peisajul munților și pădurilor stăvechi ale Maramureșului, având în vedere că aproape întreaga producție are loc la Baia Mare. Mai multe despre echipa coordonată de către designerul industrial Antonio Meze și producția căștilor audio high-end, în cele ce urmează.

Cum a început povestea Meze Audio și, mai ales, cum a continuat?
Povestea noastră a început în 2011, când designerul industrial Antonio Meze a decis să-și creeze propria pereche de căști. Colaborând cu studiouri de design și companii din toată lumea, Antonio a fost mereu în căutarea căștilor perfecte, care să-l însoțească în călătoriile sale.

Crescut într-un mediu artistic, pasionat de muzică și instrumente, de arhitectură și artizanat, Antonio a simțit că poate aduce ceva nou în lumea iubitorilor de sunet, iar experiența și propriile sale așteptări l-au determinat să creeze o pereche de căști care nu doar să funcționeze foarte bine, ci să transmită emoție.

Am fost întotdeauna atras de artă, de formă și de funcționalitate. Încă din copilărie, creativitatea și pasiunea mamei mele pentru pictură m-au inspirat să urmez aceeași cale și, în timp, fascinația mea pentru felul care în pot fi îmbinate arta și ingineria a tot crescut. Design-ul a fost modul prin care am putut să le studiez pe amândouă. În prima fază, am învățat despre căști prin demontarea unor modele deja existente și reasamblarea lor într-un obiect complet nou. Un an și jumătate mai târziu, construiam propriile modele, folosind piese deja existente.” – Antonio Meze.

În 2015, călătoria sa creativă a dus la crearea 99 Classics, primul model sub numele Meze Audio proiectat de la zero, in-house. N-a trecut mult timp până când 99 Classics să devină favoritul pasionaților de sunet, astăzi fiind unul dintre cele mai apreciate produse ale noastre.

Câțiva ani mai târziu, în 2018, am lansat Empyrean, un model prin care am reușit să setam standarde cu totul noi în ceea ce privește design-ul și performanță acustică. Trecerea de la un produs entry-level la unul de top a fost o provocare majoră pentru noi, însă Empyrean s-a poziționat încă din primele momente ca produs de referință pentru audiofili și artiști deopotrivă, ceea ce ne-a dat și mai mult curaj.

10 produse, 100 de premii și 1000 de recenzii pozitive mai târziu, Meze Audio a depășit complet așteptările. Astăzi, toate modelele noastre sunt proiectate și dezvoltate în Baia Mare păstrând aceeași abordare artistică de la început. Ceea ce a început cu un mic grup de prieteni cu multe idei, este acum o companie cu peste 40 de oameni talentați care împărtășesc aceeași pasiune și determinare de a crea lucruri care nu doar că rezistă în timp, ci lasă o amprentă frumoasă asupra celor ce le folosesc.

Realizați căști audio high-end, care ar fi sursele de inspirație pentru modelele voastre?
 Suntem născuți și crescuți în Maramureș, înconjurați de munți și păduri străvechi – locuri magice unde, pe-alocuri, urmele umanității sunt insesizabile. Istoria, filosofia de viață și cultură noastră se împletesc cu natura, astfel că ne inspirăm din tot ceea ce ne înconjoară. Căutăm să surprindem esența locului din care ne tragem și să împărtășim această moștenire cu întreagă lume.

Pe lângă natură, ne inspiră arta în toate iterațiile sale. Sculptură, arhitectură și muzică, desigur. Nu în ultimul rând, ne inspiră oamenii pe care avem ocazia să-i cunoaștem pe parcurs. Suntem întotdeauna atenți la feedback-ul primit din partea clienților sau partenerilor noștri, ceea ce, uneori, se dovedește a fi o foarte bună sursă de inspirație.

Câte ceva despre materialele utilizate și procesul de fabricație?
Dezvoltarea unei perechi de căști Meze Audio durează cam 2-3 ani, și încercăm să păstrăm cât mai multe etape din acest proces in-house. Proiectarea căștilor se face de către echipa noastră de design din Baia Mare, coordonată de Antonio. Tot aici avem și inginerii de sunet, care se ocupă de proiectarea acustică și lucrează îndeaproape cu departamentul de design pentru a găsi echilibrul perfect între sunet și structură. Materialele se aleg în primul rând după criterii de confort și durabilitate – căștile noastre trebuie să fie cât mai ușoare, pentru un confort crescut în timpul sesiunilor lungi de ascultare, și trebuie să reziste bine în timp.


Lucrăm cu materiale premium, precum aluminiu, lemn de nuc, carbon, zinc, oțel inoxidabil și piele, și niciunul dintre acestea nu este ales la întâmplare. Pe lângă valoarea estetică, fiecare material trebuie să aibă sens în structura finală.

Acum câțiva ani am achiziționat și renovat o veche fabrică de mobilă din Baia Mare. Acest spațiu ne-a oferit oportunitatea de a aduce la un loc echipele de design, inginerie acustică și asamblare. Noul spațiu mai mare ne-a permis, de asemenea, să producem din ce în ce mai multe modele aici, în România, și să avem mai mult control asupra calității produselor noastre. Elite, Empyrean, Liric și 109 Pro sunt asamblate complet în România. De asemenea, culorile și finisajele speciale pentru edițiile limitate sunt pictate sau aplicate manual, tot aici.


Totodată, am adus în fabrică tot mai multe echipamente precum lasere, imprimante 3D sau utilaje CNC pentru lemn și aluminiu. Avem, astfel, toate instrumentele necesare pentru a experimenta și explora, ceea ce ne ajută să economisim foarte mult timp cu prototiparea și ne dă chiar posibilitatea de a produce mai multe dintre piese în România.

Ce planuri de viitor „se coc” la Meze Audio?
Suntem foarte entuziasmați gândindu-ne la ce urmează pentru Meze Audio. Avem multe proiecte în curs de dezvoltare și sperăm să împărtășim o parte din ele cu publicul până la finalul anului. Vom continua să ne extindem și gama de produse existente, explorând noi tehnologii și colaborări. Scopul nostru rămâne acela de a inspira oamenii să se conecteze cu propriile lor trăiri, să fie mai prezenți în viața de zi cu zi, și de a oferi pasionaților de sunet cea mai bună experiență auditivă posibilă.

 

De asemenea, ne extindem echipa și suntem în căutare de profesioniști calificați care împărtășesc viziunea noastră, sperând să aducem perspective noi și diverse care vor contribui în cele din urmă la dezvoltarea caracteristicilor care definesc Meze Audio. Acest lucru merge mână în mână cu investițiile continue pe care le facem pentru a ne extinde capacitățile de producție, sperând să putem produce cât mai multe dintre modele 100% în România. 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0