fbpx

Mood board pentru un octombrie 2023 #degustbun

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: Fallen Leaves, r. Aki Kaurismäki 

Între 20 și 29 octombrie timpul se dilată și se trăiește în sălile de cinema pentru că la București începe cea de-a 14-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest. Vom retrăi experiența cozii de festival, și, mai ales, bucuria de a vedea unele dintre cele mai apreciate și premiate filme ale momentului, la Cannes, Veneția sau Berlin. Până în 20 octombrie, cinci filme din festival de pus pe agendă și alte cinci ale regizorilor din listă, reale bucurii cinematografice.

Fallen Leaves, r. Aki Kaurismäki (Premiul Juriului, Cannes 2023)

 

Pentru fanii universurilor estetice și pline de candoare pe care le conturează regizorul finlandez, Fallen Leaves este, în mod cert, un film așteptat. O poveste de dragoste în care destinul joacă șotronul festelor îi aduce împreună și îi separă pe singuraticii Ansa și Holappa pe străzile din Helsinki.
Până începe festivalul puteți vedea unul dintre filmele (deja) cult semnate de  Kaurismäki, La vie de bohème (1992), care urmărește într-un Paris surprins în memorabile cadre alb-negru, lupta existențială a trei prieteni: un scriitor, un pictor și un compozitor.

Foto: Anatomie d’une chute, r. Justine Triet

Anatomie d’une chute, r. Justine Triet (Palme d’Or, Cannes 2023)

 

Palme d’Or-ul acestui an i-a revenit regizoarei Justine Triet pentru filmul-proces, Anatomie d’une chute. În viața unui cuplu care locuiește într-o albă izolare montană împreună cu fiul lor, are loc un eveniment destabilizant: moartea suspectă a tatălui urmată de un proces. Simfonia unui crescendo și radiografia unei relații de cuplu.
Până începe festivalul puteți vedea Sibyl, comedia dramatică din 2019 în care Justine Triet reunește actori de excepție ai cinematografiei franțuzești, Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Niels Schneider, Gaspard Ulliel etc., într-o sondare a unei crize psihologice și creative.

Foto: Poor Things, r. Yorgos Lanthimos

Poor Things, r. Yorgos Lanthimos (Leul de Aur, Festivalul de film de la Veneția 2023)

În cea mai recentă producție a sa, Poor Things, (ecranizare a romanului cu titlu omonim al scriitorului scoțian Alasdair Gray) Yorgos Lanthimos – probabil cel mai cunoscut regizor grec al ultimilor ani  – o distribuie pe Emma Stone în rolul Bellei Baxter, o ființă-experiment, readusă la viață de geniul excentricului doctor Godwin Baxter (Willem Dafoe).
Până începe festivalul vă puteți delecta cu The Favourite (2018) în care aceeași Emma Stone reușește alături de Olivia Colman partitura unui joc memorabil.

Foto: Close Your Eyes (Cerrar los ojos), r. Víctor Erice

Close Your Eyes (Cerrar los ojos), r. Víctor Erice (Selecția Oficială, Cannes Premiere 2023)

Pentru regizorul spaniol Víctor Erice, 2023 a marcat primirea premiului Donostia Saria pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian, la 50 de ani după ce filmul său, El espíritu de la colmena, primea tot la San Sebastian, La Concha de Oro. Deloc întâmplător, premiul i-a fost înmânat de către actrița Ana Torrent, care devenea celebră la 6 ani grație rolului din El espíritu de la colmena și care joacă și în Cerrar los ojos, poveste ce urmărește dispariția unui cunoscut actor în timpul unei filmări.
Până începe festivalul puteți (re)vedea El espíritu de la colmena (1973), istoria a două surori dintr-un sat spaniol surprins la finalul Războiului Civil.

Foto: Perfect Days, r. Wim Wenders

Perfect Days, r. Wim Wenders (Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Cannes 2023)

O odă adusă micilor bucurii ale vieții, așa s-ar putea rezuma noul film al lui Wim Wenders, filmat în Japonia și care ni-l prezintă pe Hirayama, un îngrijitor de toalete din Tokio, rol pentru care actorul Kōji Yakusho a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Cannes.
Până începe festivalul puneți pe lista vizionărilor Lisbon Story (1994), film-bijuterie, o declarație de dragoste pe care Wim Wenders o face Lisabonei și cinematografului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0