O formulă arhitecturală de efect. Casa C(eahlău)

_06

Situată într-un cartier rezidenţial din Cluj, în apropiere de Grădina Botanică, Casa C este, de fapt, formată din două locuinţe semidetaşate, fiecare cu identitatea şi stilul său asumat, dar care se compun armonios într-un tot unitar cu o prezenţă puternică şi, în acelaşi timp, bine integrată în ţesutul urban. Pentru arhitecţi, principala provocare a fost de a oferi aceleași condiții de locuit şi suprafețe generoase pentru cele două familii, inclusiv amenajări contemporane, potrivite cu preferinţele fiecăreia, dar de a evita crearea unei imagini în oglindă a celor două case.

Alegerea materialelor, deschiderile mari și acoperișul-terasă comun urmăresc să ofere ansamblului un aspect atemporal, cu o estetică neo-modernistă şi finisaje distincte pentru fiecare dintre cele două locuinţe. Astfel, Casa A are o faţadă realizată parţial din cărămidă cu diferite modalități de dispunere – zonele unde cărămida este în relief alternând cu cele de trafor – şi detalii finisate cu tencuială gri, aceasta din urmă devenind, apoi, dominantă în cazul faţadei Casei B.

„Alegerea materialelor, deschiderile mari și acoperișul-terasă oferă un aspect atemporal, cu o estetică neo-modernistă. La nivel de finisaje, am dorit să le imprimăm caselor personalităţi diferite, […] în acelaşi timp alcătuind o compoziție echilibrată” – Atelier MASS.

Conceptul volumetric urmăreşte să ofere o imagine unitară spre stradă, astfel încât cele două case ce convieţuiesc pe aceeaşi parcelă să fie percepute ca o singură entitate. Însă volumul compact prezentat străzii se fragmentează în profunzimea terenului, iar terasele din spate sunt decalate şi orientate în aşa fel încât fiecare casă beneficiază de intimitate. Bazân­­­du-se pe retrageri, precum şi pe poziţionarea strategică a ferestrelor, construcţia elimină nevoia de garduri şi îşi asumă un aer de deschidere faţă de împrejurimi.

_00

Fiecare dintre cele două locuințe se bucură de o bună orientare şi deschidere spre grădină, iar fiecare cameră primește lumină naturală, inclusiv spaţiile aflate în partea centrală a construcţiei, care sunt dispuse în jurul unei mici curți interioare. Retragerile oblice de la nivelul parterului contribuie la dinamizarea volumetriei, dar și a spațiului interior.

Prin însăşi natura lor de adăpost şi spaţiu familial, interioarele permit o şi mai mare diferenţiere între cele două case, atât la nivel de dispunere a spaţiilor, cât şi în ceea ce priveşte atmosfera creată. Conceptul celor două interioare a fost construit în jurul mobilierului scandinav de la Norda.

Casa A are un aer ușor industrial, cu mobilier de metal, finisaje cu geometrii mai riguroase şi unghiuri mai ascuțite, precum şi pereţi din cărămidă aparentă ce reprezintă o continuare a exteriorului în interior. Mobilată cu precădere cu piese în tonuri de gri, ea include, de asemenea, în zona de living, şi măsuţa modulară ForMe, creată tot de Atelier MASS, cu o tăblie cu detaliu din licheni. În bucătărie, taburetele din zona de bar aduc, la rândul lor, o mică pată de culoare ce îmblânzeşte discret linia industrială.

b06

În schimb, Casa B, de inspiraţie scandinavă, mizează pe un sentiment de confort şi ludic, cu mai mult lemn şi forme mai blânde, ușor curbate. Oglinda din hol reprezintă un detaliu vintage, iar covoraşul din camera copilului îndeamnă la aventură. De remarcat este şi baia, unde zona de duş semicirculară are un placaj de faianță verde smarald.

***

Proiect: Casa Ceahlău; Adresă: Str. Ceahlău, Cluj; Suprafaţa terenului: 834 mp; Suprafaţa construită desfăşurată: 538 mp; Arhitectură: Atelier MASS; Echipa de proiectare: arh. Camelia Sisak, arh. Tamás Sisak, arh. Roxana Udrescu, arh. Ágnes Szörcsey, arh. Cătălin Iliescu; Structură: Ultra Proiect, ing. Adrian Giurgiu; Instalaţii: Perfect Comfort, Conexinstal, Constructor: Luca Prest, Klutz, Policonstrucții; Mobiler: Norda – simple by design; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop