O veche arteră redată oamenilor. Strada Yavornitsky, Dnipro
AUTORI: VKA (Vasyliev Kuzmenko Architects) TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of VKA
Biroul VKA (Vasyliev Kuzmenko Architects) semnează proiectul de transformare a uneia dintre cele mai vechi străzi din oraşul lor natal, Dnipro, într-una pietonală. Perspectiva proaspătă a tinerilor arhitecţi aduce artera istorică în contemporaneitate şi o redă oamenilor, cu o privire spre viitor.
Proiectul leagă două zone pietonale existente – o piaţă publică şi un parc – într-un singur spaţiu amplu, gândit ca punct de plecare pentru un viitor mai sustenabil al oraşului de pe fluviul Nipru. Situată în vârful dealului din centrul istoric, strada Yavornitsky are un trecut bogat, fiind una dintre primele străzi planificate în cadrul oraşului şi, ulterior, devenind o axă de conexiune vizuală între punctele-simbol din diferitele ere ale dezvoltării acestuia.
Anterior proiectului de reamenajare, strada era mai degrabă un spaţiu de tranzit, intens circulat şi cu multe maşini parcate haotic. Arhitecţii au apelat la planul urbanistic iniţial pentru a restaura aspectul arterei în spirit contemporan, creând un spaţiu complet pietonal ce îmbină perfect moştenirea istorică cu exigenţele lumii de astăzi.
Pornind de la aspectul valurilor de pe Nipru, element vizual identitar pentru oraş, strada în sine este amenajată în „valuri” ce coboară panta dealului, formând şapte terase urbane, fiecare cu o funcţiune diferită – un loc de întâlnire, o grădină publică, un spaţiu pentru arte performative, un loc de joacă pentru copii, dar şi unul destinat jocurilor minţii, ale adulţilor, un sun deck şi un spaţiu pentru discuţii. Toate aceste zone sunt conectate cu mai multe alei pietonale laterale, dar şi cu una centrală „întreruptă” ce pătrunde succesiv în fiecare spaţiu prin intermediul scărilor, dar şi al unui tobogan. Această alee are şi un rol simbolic, iar prezenţa toboganului o transformă într-un element ludic ce contribuie la atmosfera informală, prietenoasă, şi chiar festivă. Astfel, cei ce îşi doresc să experimenteze întreaga diversitate a spaţiilor din cadrul străzii sunt provocaţi să redevină, pentru câteva clipe, copii şi să se lase să alunece în josul dealului.
Din punctul de vedere al materialelor, proiectul este caracterizat de îmbinarea armonioasă dintre texturile dure şi cele mai maleabile, naturale. Zidurile de susţinere ale teraselor sunt formate din elemente de beton arhitectural alb, produse local şi asamblate la faţa locului. Aleile sunt pavate cu granit în două texturi diferite, iar pistele de bicicletă sunt marcate de elemente din oţel inoxidabil. În contrast, terasele sunt acoperite de pietriş fin şi, în cadrul mobilierului urban, oţelul galvanizat se îmbină cu lemnul termotratat lăsat nefinisat. Întregul spaţiu este plantat cu stejari, care completează ambientul plăcut şi reflectă schimbarea anotimpurilor.
Cu acest proiect, arhitecţii şi-au dorit să exprime un contrast ferm cu perioada Uniunii Sovietice, unde nu exista conceptul de incluziune, punând accentul pe oameni şi pe interacţiunea dintre ei şi invitând persoanele de toate vârstele şi condiţiile sociale să se bucure şi să zăbovească în spaţiul pietonal nou creat.
PROIECT: reamenajarea străzii Yavornitsky; AMPLASAMENT: Dnipro, Ucraina; AUTORI: VKA (Vasyliev Kuzmenko Architects)
Articol publicat în Dosarul din igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022