fbpx

Ocolul Pământului prin piețele lumii

TEXT: Diana Badea FOTO: courtesy of Editura Frontiera

Alimentația a avut dintotdeauna propriile sale granițe. Este suficient să ne gândim, pentru a ne da seama, la marii călători și exploratori europeni. Departe de familiaritățile gastronomice, se simțeau în totalitate pierduți. Unul dintre aceștia, calabrezul Francesco Gemelli Careri, după ce parcurge Orientul și America latinizată, ajunge în ultimii ani ai secolului al 16-lea, în China. Loc unde începe să-și facă propriii biscuiți nemaiîndurând dulciurile chinezești, toate din orez. Cereala, așa cum o foloseau în această țară, pur și simplu nu se adapta la stomacul exploratorului. A trebuit, deci, să-și procure grâu. Ajungând în regiunea de nord a Chinei, întâlnește cultura grânelor, unde, aproape, se va simți ca acasă. Însă până atunci va mai avea de parcurs un singur pas: va trebui să știe să facă negoț.

„Piețele există de când oamenii vând și cumpără mărfuri.” Cu acest adevăr simplu și firesc începe volumul Prin piețele lumii scris de Marina Bahareva, ilustrat atât de sugestiv de Anna Desnițkaia și tradus lui Vasile Ernu pentru Editura Frontiera. Este o carte care ne poartă însă dincolo de mâncare sau alimente, este un eseu vizual de antropologie generală care cuprinde un amplu studiu de cercetare asupra modurilor de existență ale mai multor culturi, din Europa Centrală și de Est până în Orientul Îndepărtat, din America Latină până în nordul Africii. Este totodată un mic tratat de geografie culturală care ne oferă, cititorilor mici și mari, posibilitatea de a explora spații (poate) încă neumblate. O călătorie gastronomică, olfactivă, sonoră prin doisprezece piețe ale lumii.

Prin_pietele_lumii-Romania_1

Construcția cărții este una cu totul originală, clară și bine structurată: autoarele au împărțit cartea în douăsprezece părți, ritmate după cele douăsprezece luni ale anului. Fiecărei luni îi revin câte două piețe dintr-un spațiu geografic, fiind aleasă luna cea mai rodnică din țara respectivă. Paginile cărții ne poartă prin Chile (Piața Centrală din Santiago și Piața de pește Angelmó, Puerto Montt) până în Israel (Piața Mahane Yehuda, Ierusalim și Piața Levinsky, Tel Aviv) sau Franța (Piața de fructe și legume de pe Cours Saleya, Nisa și Piața acoperită Paul Bocuse din Lyon), dezvăluindu-ne alimentele pe care le putem întâlni pe tarabe, dar și cum merg oamenii la cumpărături, ce poți face cu bancnota cea mai mică din respectiva țară și chiar o rețetă culinară locală. Alte secțiuni pe care le găsim în carte sunt orarul, „Nu rata” – o rubrică care practic aduce în față cele mai speciale și rare alimente –, și „Gustă”, unde ne sunt prezentate noi experiențe culinare.

 

Ediția românească a cărții se bucură de includerea a două noi piețe din România: Piața Obor din București și Piața Dacia din Brașov, neprezentate anterior în edițiile internaționale. Luna august este dedicată deci spațiului românesc, iar aici Vasile Ernu face o treabă extraordinară, surprinzând rolul esențial al piețelor în viața românilor.

 

Este recomandată tuturor copiilor peste 10 ani, exploratorilor, curioșilor, iubitorilor de piețe, agropiețe, târguri și talciociuri.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0