fbpx

Pâinea lui Dumnezeu… la București

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Teodor Hedesiu

Coajă rumenă, miez aburind, făină, albă sau integrală. Împletită, clasică, zveltă ori corpolentă, cu fructe uscate, cu maia, cu lapte și ou – și da, enumerarea poate continua mult și bine, pentru că despre pâine putem vorbi la nesfârșit. Din ianuarie 2023 o nouă brutărie și magazin, cu nume mai mult decât sugestiv – Pâinea lui Dumnezeu –, ne dă ghes să uităm de diete și să încercăm o varietate deja considerabilă de feluri de pâine. Vești bune există și pentru cei care evită glutenul și pentru gurmanzii care nu ocolesc produsele de patiserie.

Există țări cu pâine fabuloasă precum Franța sau Georgia, unde calitatea ori savoarea este întrecută numai de varietate. Și doar gândul la suplele lipii orientale ne deschide apetitul. Pâinea noastră cea de toate zilele a început să fie preparată, după cum s-a stabilit în urma unor săpături arheologice din anii 1990, la Shubayqa, un sit din nord-estul Iordanului, în perioada natufiană. În ceea ce s-a dovedit a fi vatra unui sat au fost descoperite rămășițe care dovedesc că se făcea pâine de acum 14 mii de ani.

 

Cât despre Pâinea lui Dumnezeu, aceasta există la București sub forma unei brutării-magazin care nu numai că încântă ochiul și papilele cu vreo 20 de feluri de pâine și specialități derivate, dar propune în curând și o diversificare a meniului cu „miere și dulceață românească, ulei de măsline, brânzeturi și produse din carne crud-uscată din România”.

Magazinul împarte spațiul cu zona de producție unde diverse tipuri de făină (integrală, kamut, hrișcă, albă, intermediară, secară etc., provenind în mare parte din Franța) se întâlnesc cu apa și mai ales cu echipa de brutari, rezultând rețete clasice precum campaillou sau tordue, dar și interpretări proprii, cum este cea a pâinii orientale denumite D’orient.

 

După cum am aflat de la echipa Pâinea lui Dumnezeu, printre produsele cu cel mai mare succes de până acum se numără „kamut cu hrișcă, care nu conține făină albă, are mai multe fibre și e ușor de digerat, stollen, pâinea cu fructe confiate, focaccia și pâinea la tavă pentru sandviș (ultimele două fiind preferatele copiilor pentru că au coaja moale)”.

 

După ce v-am făcut poftă, sperăm, ne tragem sufletul la o cafea (colaborează cu Origo) sau la un pahar cu vin românesc (de la cramele Venetic și Dropia) și remarcăm, spre exemplu, reluarea texturii aluatului la nivel parietal. Și asta deloc întâmplător, în amenajarea spațiului realizată de către echipa Snug România.

Producția de corpuri de iluminat și vaze printate 3D, care poartă amprenta Drag and Drop – Dragoș Săbăreanu și Mădălin Gheorghe, – și-a găsit loc nu numai în amenajarea spațiului, ci și în point store-ul care le este dedicat. Lemnul și metalul completează designul, oferind prin soluțiile de depozitare și prezentare o vizibilitate privilegiată pâinii și celorlalte produse de panificație cărora li se va alătura în curând linia de patiserie.

 

Și tot în viitorul apropiat produsele Pâinea lui Dumnezeu vor putea fi comandate și online. Până atunci, le puteți descoperi chiar la magazin, pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești 50, mai puțin duminicile, când, se știe, e zi de odihnă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0