fbpx

Pe strada Roma, la o bezea-emoție fină

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Mircea Netea

La București, nu ai nevoie în general de niciun pretext pentru o plimbare pe străzile cu nume de capitale, umbrite de arbori blânzi și bătrâni. Te întâmpină negreșit, în anotimpul în care orașul alunecă ușor spre zilele toride, cu toată puterea verde a primăverii, liniștea cartierului și curțile înflorite care lasă să se întrevadă detaliile Art Deco ale caselor. La începutul străzii Roma există (încă) un bun motiv pentru un ocol sau un popas prin acest țesut bucureștean, unul cu o denumire care în mod cert va activa papilele gustative, dar și pe cele ale memoriei afective. Se numește Tort de Bezea și este o cofetărie-cafenea unde într-un decor minimalist se poate experimenta tot dulcele haos creativ al unei bezele.

Am ajuns la Tort de Bezea pentru a afla secretele acestui îndrăgit desert de la Simona Crăciun, care, pasionată dintotdeauna de cofetărie, a mers pas cu pas pe drumul antreprenoriatului din domeniul ospitalității. Un drum care nu este întotdeauna la fel de dulce precum atractivele bezele din vitrina cofetăriei, dar pe care a rezistat pentru că Tort de Bezele spune o onestă și gustoasă poveste: cea a unei pasiuni care te face să experimentezi și să încerci să excelezi. În meniu se pot descoperi, pe lângă variante clasice de bezele sau tort de bezea (cu ciocolată) ale colecției permanente, și ruladă cu bezea, bezea cu fructe de sezon și multe alte variante pe care Simona le experimentează împreună cu echipa sa în laborator. Bezelele pot fi savurate pe mica terasă amenajată sau înăuntru în compania unei cafele de la Bob Coffee Lab sau a unui pahar de prosecco. Efect instant de reîntoarcere în copilărie și înveselire.

 

De ce bezele, cum ai ajuns la bezele?

Motivul pentru care am ales bezeaua nu este altul decât memoria afectivă asociată cu acest tip de desert. Este o nișă a cărei rețetă funcționează, face parte din copilăria noastră, din memoria colectivă, transmite și trimite către diferite etape din viața fiecăruia. Filosofia noastră este să producem zi de zi deserturi al căror gust declanșează o emoție. Emoția se transformă tot timpul în memorie și asta face ca ceva să fie timeless. La fel ca un parfum pe care atunci când îl miroși te poate trimite în alt timp și spațiu cu atâta lejeritate. Mai mult, simt că mă regăsesc destul de tare în caracterul haotic al bezelei, în cel mai pozitiv sens.


Bezea – desert compus dintr-un mix copt de albuș și zahăr. Ușor, aerat, dulce. Bezeaua este cel mai versatil tip de blat din universul deserturilor, poate fi savurat într-o multitudine de texturi și sortimente. Îți permite să-i alături atât combinații dulci, acide, cât și sărate, se poate folosi ca bază sau îți poate completa o prăjitură. Are abordări diferite în funcție de țară, astfel, vedem moduri diverse de preparare și prezentare în funcție de zona geografică. Popular în Elveția, Italia, Franța, UK, este atestat încă din secolul XVII. E posibil ca în spațiul nostru să fi intrat prin imperiul Austro-Ungar, însă nu există dovezi clare.

 

 

Care ar fi criteriile meniului? (anotimpuri, surse de inspirație etc.)

Meniul abordează atât gusturi clasice, cât și gusturi/colecții sezoniere. Sursa de inspirație pentru propunerile pe care le fac variază între combinații clasice și sortimente reinventate de inspirație franțuzească, orientală, britanică etc. Mi s-a întâmplat să mă inspir și dintr-o carte citită, o melodie ascultată de prea multe ori sau pur și simplu din imaginație. Am încercat să gândim gusturi diferite – dulce, amar, sărat, acrișor –, păstrând baza de bezea, tematica fiind succesiunea de arome, gustul și post-gustul pe care îl poți simți în trepte, savurând un desert.

Cine semnează rețetele?

În general, eu sunt cea care dă direcția pentru rețete, însă de cele mai multe ori sunt gândite alături de echipa mea.

 

 

Câte ceva despre ingrediente folosite?

Încercăm să folosim pe cât posibil furnizori locali, iar atunci când nu este posibil Franța și Italia sunt de obicei alegerile evidente.

 

 

Cu ce drink(s) merge cel mai bine o felie de tort de bezea?

Prosecco sau o șampanie dacă suntem răsfățați.

 

 

Cu cine ați colaborat în amenajarea spațiului?

Spațiul a fost amenajat cu resurse interne, nu este semnat de un arhitect. Am lucrat cu cei mai buni furnizori locali și am fost susținută de oameni cu diferite arii de expertiză, dornici să ajute. Am avut alături și un consultant cu peste 15 ani de experiență în domeniul HORECA. A fost mai degrabă un efort de simplificare și deschidere a spațiului într-un concept minimalist în care lași produsul să fie vedetă. În special pentru că rețetele pe care le pregătim noi au fructe din plin și sunt destul de colorate. După lungi tatonări, ne-am apucat în noiembrie 2022 să renovăm spațiul din Roma 5. Am creionat multe idei, concepte, ne-am pus și problema mutării într-o zonă cu mai mult trafic, dar în cele din urmă am decis că merită să investim în acest spațiu romantic.

La ce se pot aștepta cei care trec pragul Tort de Bezea?

Pe Roma 5 sau la TBZ, cum i se mai spune, se află singurul loc din București unde poți servi aceste delicioase prăjituri pe bază de bezea în diferite sortimente, alături de o cafea de specialitate de la Bob Coffee Lab sau un pahar de prosecco.

 

Ne place acest spațiu, mai întâi pentru că se află chiar la intrarea în superba zonă a Capitalelor, ideală pentru a fi bătută la pas – umbrită de copaci, încărcată de povești și presărată de case în stil neoromânesc și Art Deco. Iar mai apoi pentru că estetica acestui spațiu are la bază inspirație din filosofia minimalismului japonez, în care renunți la tot ce nu e necesar, lași spațiul simplu, utilitar și elegant. Am folosit în amenajare materiale naturale: lemn, piatră, metal – care-ți dau o stare de bine, de firesc. Așa cum este bezeaua: naturală, firească, relaxată.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0