fbpx

Peisaj, lumină, materialitate, pe coasta Sardiniei

DESIGN INTERIOR: studio wok TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Simone Bossi

Artizanalul este ceea ce definește metoda de lucru a tânărului birou de arhitectură italian studio wok. Orice proiect începe – în spiritul poetic al lui Peter Zumthor – cu observarea trăsăturilor fizice ale sitului și împrejurimilor: peisaj, materiale, lumină, atmosferă. Astfel, reamenajarea restaurantului Myrto, situat pe Costa Smeralda, în nordul Sardiniei, e un elogiu adus materialității și o evocare delicată a naturii din regiune.

Imaginația arhitecților s-a oprit asupra stâncilor de granit sculptate de vânt sau de unduirea apei transparente, luminate de soare, pe fundalul mediteraneean când verde, când arid. Ceva din frumusețea și firescul eroziunii acestor formațiuni s-a transferat și în gestul arhitectural de a lăsa materia dezgolită și de a-i anticipa transformarea, maturizarea în timp.

 

Intervenția în spațiu a fost pentru cei trei arhitecți un prilej de a spune o poveste a locului, dar și de a recrea un tablou. Interiorul restaurantului preia contururile sinuoase ale unei peșteri luminoase, cu tonuri telurice calme, primitoare, intime, ce trimit la o dimensiune temporal-spațială străveche.

Accentele cromatice ale mobilierului și ale finisajelor, lipsite de orice caracter decorativ, contrastează blând cu cadrul general esențializat, întruchipând fragmente din peisajul natural înconjurător.

Terasa a căpătat interioritate prin structura ușoară și grațioasă ce o acoperă și a cărei formă vălurită reacționează la vânt și raze, dezvăluind frânturi de cer.

PROIECT: Reamenajare restaurant Myrto; AMPLASAMENT: Porto Cervo, Sardinia, Italia; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 80 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: studio wok; ARHITECȚI: Marcello Bondavalli, Nicola Brenna, Carlo Alberto Tagliabue; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0