fbpx

Pensiunea Mălâncrav 335, Sibiu

Mălâncrav este un sat mărunt și fără pretenții, în care se petrec lucruri demne de luat în seamă. E unul dintre locurile în care strădania de peste două decenii a Fundației Mihai Eminescu Trust de a valorifica patrimoniul istoric și de a reînvia meșteșugurile tradiționale a adus în viața localnicilor schimbări consistente.

În curțile din sat funcționează două țesătorii, un atelier de tâmplărie și unul de coșuri de nuiele. Pe lângă livada de 108 ha, revitalizată și certificată ecologic, s-a înființat o fabrică de suc de mere, iar în curtea fabricii a fost construit un cuptor de țigle și cărămizi artizanale. Cu acestea și cu mobilierul produs în sat, câteva case vechi au fost restaurate și amenajate ca pensiuni cu specific local. Cea de la numărul 335 este un exemplu grăitor.

Un cochet decor în relief se desfășoară pe fațada și pe zidăria gardului dinspre uliță. În curtea jumătate pietruită și jumătate înierbată, se înșirau fostele camere de locuit, bucătăriile – de iarnă și de vară – și grajdul, iar în fundul curții, șura pentru fân și atelaje. Acum sunt trei dormitoare, două băi, o bucătărie și un loc deschis pentru luat masa.

Cea mai mare parte mobilierului este autentic și bate spre suta de ani. Piesa de rezistență e dulăpiorul înzidit, aflat în tindă. Sub decorul floral exuberant sunt pictate, cu ornamente vegetale similare, cifrele anului 1867. Ambianța specifică e întregită de ștergarele ornate cu texte educative, covoarele, cuverturile, fețele de pernă brodate și pânzeturile de la ferestre, toate lucrate de mână în casă ori prin vecini.

Proiect prezentat în Conace și Pensiuni din România 3

COPERTA_CP3_SHOP-360x469

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0