Regalitate în sălbăticie. Royal House, Portland, Oregon, SUA

Biroul american William / Kaven semnează proiectul unei spectaculoase case negre, cu terase şi balcoane dramatice, construită în cadrul unui parc natural situat la vest de Portland, cel mai mare şi populat oraş din statul Oregon. Privilegiată atât din punct de vedere al amplasamentului – în mijlocul naturii, dar la numai câteva minute de condus de centrul metropolei – cât şi datorită poziţionării elevate deasupra solui pădurii, ea oferă o imagine modernă şi maiestuoasă.

Royal este prima dintr-o serie de locuinţe ce urmează a fi inserate în cadrul Forest Park şi invită la un stil de viaţă apropiat de natură, printr-o estetică cu trimiteri clare la fenomenul modernismului american.

William_Kaven_Royal-11

William_Kaven_Royal-12

Casa este compusă din două volume rectangulare suprapuse, amplasate pe un soclu de beton şi  placate cu panouri de culoare neagră. Volumul superior este suspendat în consolă deasupra jardinierelor prevăzute în fundaţia de beton, marcând întâlnirea dintre natural şi artificial.

William_Kaven_Royal-13

William_Kaven_Royal-14

Suprafeţele vitrate de dimensiuni mari şi multitudinea spaţiilor exterioare stabilesc o relaţie fluidă, de continuitate, între construcţie şi peisajul înconjurător. Volumul suplimentar al garajului ataşat locuinţei urmează aceeaşi linie, cu panouri negre şi ferestre, păstrând coerenţa ansamblului.

William_Kaven_Royal-15

William_Kaven_Royal-16

Înăuntru, un dramatic hol de intrare cu ferestre înalte, a cărui înălţime se ridică pe un etaj şi jumătate, aducând în interior jocul de volume ce defineşte exteriorul, conduce către zona de zi tip open space cu podele din lemn de stejar şi detalii de nuc în nuanţe închise.

William_Kaven_Royal-17

William_Kaven_Royal-18

Lemnul de stejar este prezent din abundenţă şi în cadrul mobilierului de bucătărie. Ferestrele ce ocupă întreaga înălţime a spaţiului şi uşile glisante asigură o comunicare directă cu natura înconjurătoare. Fiecare dintre cele patru dormitoare este orientat către Est şi oferă acces pe terasă.

Toate elementele de mobilier ce populează interioarele au fost realizate special pentru acest proiect de o companie de profil din Porland, specializată stilul Mid-century Modern.

PROIECT: Royal; ADRESA: Forest Park, Portland, Oregon, SUA; SUPRAFAŢĂ TEREN: 2.635 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 404 mp; SUPRAFAŢĂ TERASE: 68 mp; ARHITECŢI: William / Kaven; ECHIPA: Daniel Kaven (partener), Trevor William Lewis (partener), Mike Perso (arhitect şef), Katy Krider (coordonator interioare), Joel Dickson (designer) Max Taschek (designer); FINALIZAT: 2020