fbpx

Sirop: desertul ca experiență sur-mesure

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Ilinca Alexandru

Relația noastră afectivă cu gusturile și mirosurile se nuanțează în timp, dar nimic nu pare a întrece parcă această puternică legătură cu deserturile copilăriei, care, cultural vorbind, va sta întotdeauna sub semnul madeleine-i lui Proust. Tot din copilărie a pornit și relația Ilincăi Alexandru cu gătitul, sub semnul timpului petrecut în bucătărie cu mama și bunica. Sirop spune o poveste specială nu numai pentru că este un mic atelier de torturi (& more) prețioase făcute pe comandă de Ilinca, ci și pentru că duce mai departe această pasiune-legătură cu femeile din familia ei.

A-ți comanda un tort îmi pare un demers asemănător cu a-ți face o rochie sau un costum: sunt necesare punerea în joc a ingredientelor preferate (aici Ilinca privilegiază prospețimea și calitatea) cărora le adaugă ingrediente de sezon și un styling care combină fructe, flori, crenguțe, texturi și culori. Torturile și prăjiturile marca Sirop nu se sfiesc să încerce rețete clasice sau vegane și nici să cutreiere gusturi de pe alte meleaguri, cum ar fi caramelul sărat sau untul de arahide. Natura și varietatea acesteia rămâne, în fond, principala sursă a inspirației Ilincăi. Iar dacă între două comenzi, aveți poftă de prăjituri marca Sirop, puteți încerca meniul de deserturi de la restaurantul POT Stories.

text1_Foto vanillaroad

Ce înseamnă Sirop? Cum a început și cum a continuat povestea?

Povestea a început încă din copilărie, găteam des cu bunica și cu mama, era timpul nostru împreună. La noi în familie chiar se întâmplau multe în bucătărie, așa că Sirop e povestea mea (Ilinca), dusă și dată mai departe. Bucuria de a sta la masă și de a împărți gânduri, emoții și, evident, mâncare. Iar desertul era și este vedeta meselor!

 

 

Care ar fi sursele de inspirație și criteriile torturilor Sirop?

Mă inspir foarte mult din natură, atât pentru combinațiile de gusturi, cât și pentru cum arată torturile și prăjiturile pe care le fac.

text2_matcha

Câte ceva despre ingrediente folosite:

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la ai mei și o aplic negreșit este ca tot ce fac să fie cu  ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate. Sezonalitatea e un element foarte important și se regăsește în produsele Sirop.

 

 

Ce fel de tort nu ar trebui să lipsească de la o petrecere #degustbun?

Încurajez clienții Sirop să țină cont de ce este în sezon la momentul respectiv și de ce le place lor. Nimic nu se compară cu prospețimea și aroma fructelor proaspete. Pornind de la un element fresh, se poate construi tortul perfect pentru fiecare.

text3_6A07BD4E-C19C-4BF1-A867-B6A6DF046C1B

Care era prăjitura ta preferată în copilărie?

Pandișpanul cu (multe) vișine, făcut de bunica și crema de zahăr ars, pe care o păzeam lângă frigider să se răcească.

 

Cu ce drink(s) merge cel mai bine o felie de tort Sirop?

Apă minerală rece sau sirop cu sifon.

text4_IMGL3984

Unde putem degusta dulciurile Sirop?

Sirop este un atelier mic și funcționează pe bază de comandă, așa că ne puteți scrie, iar când participăm la evenimente deschise publicului, anunțăm pe pagina de instagram. Ne mai găsiți și la restaurantul POT Stories, unde meniul de deserturi este semnat Sirop.

text5_Max_deersphotos-6
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0