Slow living, travel local: pitoresc românesc în trei puncte
Este o vară altfel. O vară în care avem ocazia de a ne redescoperi țara, de a căuta prilejuri să urcăm în vârf de munte sau să găsim plaje mai izolate. Dar și ocazia perfectă să constatăm că splendide exemplare ale arhitecturii vernaculare au fost readuse la viață sau că pe dealuri ori la munte s-au instalat structuri contemporane de tip glamping. Așadar, din Breaza până în Maramureș, cu o oprire în Transilvania, la Criț, locuri fresh și inedite în care putem evada departe de căldura orașelor și toată neliniștea vremurilor.
At Home − Yoga Retreat & Glamping
Ați fost mereu atrași de ideea de a petrece câteva nopți în inima naturii minus statul la cort? Atunci este momentul să aflați, dacă nu știați deja, de conceptul de glamping („glamorous” plus „camping”), o ipostază care oferă experiența unui retreat dublat de cea a unui design glam ce propune nopți liniștite în corturi cu tot confortul necesar. De câțiva ani, glampingul a apărut și pe meleagurile mioritice, la munte sau la mare, iar una dintre poveștile care ne-a atras atenția s-a instalat în zona Breaza și se numește At Home − Yoga Retreat & Glamping.
Designerul Masha Verhoogt a amenajat aici, împreună cu familia sa, un mic complex în care iubitorii de yoga și nu numai se pot reconecta cu natura în cele cinci corturi amenajate în spirit glam-natural. Nu lipsesc paturile generoase, textilele prietenoase sau obiectele din ratan, după cum nu lipsesc nici spațiile exterioare amenajate pentru practicarea yoga privind munții, zonele de relaxare în foișor sau într-unul dintre hamacele albe, suspendate în bătaia vântului. O formă alternativă de turism care devine tot mai populară și plăcut-necesară. (Foto: courtesy of At Home – Yoga Retreat & Glamping)
Viața ca odinioară: La Hansi în Criț
Poposim în Ţara Ovăzului / Haferland, într-o gospodărie din Criț, cu mai multe case reînsuflețite ținând cont de obiceiurile și poveștile sașilor care au lăsat urmele unui autentic stil de viață în interiorul arcului carpatic. Suntem, așadar, La Hansi, unde patru case, dintre care una „Mare”, cu șase camere, și alte trei mai mici invită la tihnă în ritmul pârâului din grădină și la lectură în șopronul văratic. Casele țes, prin obiecte de mobilier vechi restaurate, atmosfera traiului esențializat din mediul rural. În completare, covoare țesute manual, textile fermecătoare, broderii și țesături care inspiră prin meșteșug și perfecțiune atât de mulți designeri contemporani fac din șederea La Hansi posibilitatea de a plonja complet în alt ritm existențial.
Specificul zonei se regăsește și în meniul propus în gospodărie, inspirat din vechi rețete transilvănene readuse la viață cu ajutorul produselor ecologice din zonă. Nu lipsesc vinul produs local sau palinca. Reminiscență a trecutului viticol, un teasc îi întâmpină pe oaspeți în șopronul restaurat alături de alte obiecte ale gospodăriei tradiționale, recuperate și restaurate, cum ar fi un cuptor de pâine. Este menținut astfel viu un spirit al tradiției care îndeamnă spre un trai mai lent, în ritm cu natura. (Foto: courtesy of La Hansi)
O casă călătoare: Casa din deal, Maramureș
Uneori, descoperirea unui colț de țară înseamnă inclusiv a te lăsa cuprins de o vrajă iremediabilă. Atât de puternică încât te poți trezi salvând, redând viață, unei case de la 1870 din bârne de brad. I s-a întâmplat lui Iulian Văcărean care, îndrăgostit de Maramureș, de zona Lacului Albastru de la poalele munților Gutâi și inițiat în tainele ținutului de oamenii locului, a restaurat o casă tradițională de secol 19, pe care a denumit-o „Casa din deal”.
Până să ajungă însă în Baia Sprie, casa, care a fost inițial un dar de nuntă, a avut parte de o călătorie de poveste. Din Băiuț, locul inițial, casa a fost demontată bârnă cu bârnă și mutată în alt sat, în spatele bisericii, fiind tot un dar de zestre. După peregrinările prin Țara Țibleșului și cea a Lăpușului, casa a fost din nou dezmembrată și mutată pe cel mai înalt deal din Baia Sprie, aproape de Creasta Cocoșului, cu ajutorul unor meșteri locali.
Articol publicat în igloo #197_august-septembrie 2020