fbpx

Un exemplu de bune practici de mobilitate urbană din România. 6 Străzi, Reşiţa

ARHITECTURĂ: Vitamin Architects TEXT: Vitamin Architects, Anca Rotar FOTO: Farkas Pataki

Proiectul 6 Străzi face parte dintr-o iniţiativă amplă demarat de Primăria Municipiului Reşiţa pentru revigorarea oraşului, cu scopul de a-l face mai atractiv, în special pentru locuitorii săi, dar şi pentru posibili investitori și pentru turiști. O parte dintre proiectele prevăzute vizează mobilitatea alternativă, aici fiind incluse amenajarea malurilor Bârzavei și integrarea unui traseu velo care străbate întregul oraș, reintroducerea liniei de tramvai şi modernizarea centrului civic. 6 Străzi a venit ca o susținere și completare a întregii strategii propuse de către Primăria Reșița, mai ales având în vedere locația acestor străzi, ele constituind „căile de irigare” ale cartierului între cele două mari artere de circulație din oraș.

Cartierul Lunca Pomostului continuă municipiul Reșița de-a lungul Bârzavei, de la Universitatea Eftimie Murgu până în apropiere de Muzeul Locomotivelor cu Abur. El a fost ridicat din temelie după al doilea Război Mondial, alături de cartierul Moroasa, la care pietonii pot ajunge urcând treptele de la Colegiul Național Traian Lalescu, acestea reprezentând o legătură verticală între cele două zone.

Cele șase străzi care fac obiectul proiectului de faţă acoperă o suprafață totală de 28.000 mp, având lungimi cuprinse între 200-230 m și lățimi variate, cea mai îngustă fiind str. Bielefeld, de doar 10 m lățime, şi celelalte având lățimi de aproximativ 25 m. Toate au avut de suferit din cauza unei amenajări nepotrivite, cu trotuare înguste, spații verzi neîntreținute, asfalt și borduri degradate, şi sisteme de iluminat și colectare a deșeurilor necorespunzătoare. Nici una dintre ele nu era dotată cu traseu pentru biciclete, sau cu vreo metodă de accesibilizare a spațiului public, și toate au prezentat problema spațiilor de parcare nedefinite, cu mașini parcate haotic pe trotuar. Astfel, a apărut necesitatea de a rezolva toate aceste aspecte, la care s-a adăugat şi plantarea unor noi aliniamente de arbori, integrându-i pe cei existenți, precum și alte acțiuni specifice fiecărei străzi.

Prin proiect s-a urmărit îmbunătățirea aspectului general al cartierului Lunca Pomostului, introducerea și integrarea unui sistem velo în rețeaua de transport alternativ al oraşului, amenajarea unor piaţete publice, echiparea cu utilități și infrastructură pentru evenimente și activități în aer liber, susținerea mobilității alternative şi creșterea nivelului calității vieții în cartier. Soluția de proiectare s-a concentrat pe creșterea accesibilității și atractivității pietonale prin restrângerea zonelor asfaltate sub-utilizate, montarea de pavaje de beton pentru trotuare și piste de biciclete şi accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități prin introducerea de pavaje tactile integrate. Sistemul de iluminat a fost, de asemenea, modernizat, şi include acum un sistem special de siguranță pentru trecerile de pietoni. Traficul din zonă a fost, la rândul său, temperat printr-o serie de metode precum introducerea de treceri de pietoni elevate la nivelul trotuarului.

Au fost amenajate mai multe locuri pentru repaos, la umbra arborilor existenți sau propuși spre plantare, iar spaţiile verzi existente au fost accesibilizate prin renunțarea la gardurile vii și amenajarea minimală, cu plante ușor de întreținut și adaptate climei locale. În ceea ce priveşte iluminatul,  a fost introdus un nou sistem, modern şi eficient, cu cabluri în subteran, ce ameliorează siguranța și confortului cetățenilor pe timp de noapte. Reţelele existente de comunicare vor fi, la rândul lor, modernizate şi introduse în subteran, în cadrul unui alt proiect. Nu în ultimul rând, noua schemă de iluminat include, de asemenea, şi mai multe scenarii posibile pentru evenimente, iluminat festiv și arhitectural.

PROIECT: 6 Străzi (amenajare piste de biciclete și alei pietonale pe străzile de legătură dintre arterele majore de circulație – B-dul Revoluția din Decembrie și B-dul. A. I. Cuza pentru acces la stațiile de transport în comun); ADRESA: Cartierul Lunca Pomostului, Municipiul Reșița, Caraș-Severin (Str. Graz, Str. G. Enescu, Str. N. Titulescu, Str. Bălcescu, Str. Bielefeld, Str. Parâng); SUPRAFAŢA TERENULUI: 28.000 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 25.594 mp; ARHITECTURĂ: Vitamin Architects; ECHIPA: arh. Cosmin Sandu Bloju, arh. Paul Buchert, arh. Rudolf Graf, arh. Olimpia Onci, arh. Cristina Paralescu, arh. Alexandra Sabo, arh. Alexandru Todirică, arh. Alexandra Trofin; LUCRĂRI RUTIERE: COSO CONS, ing. Florin Coşoveanu, ing. Andrei Szabo; INSTALAŢII ELECTRICE: Atena Proiect Consult, ing. Cornel Prodan; INSTALAŢII FIBRĂ OPTICĂ: Electroechipament Industrial, ing. Attila Olasz, ing. Marius Barbu; STRUCTURĂ: Plan Design, ing. Bogdan Trifa; EDILITARE: PRO WASSER-AT, ing. Simona Fântâneanu; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Vitamin Architects, ing. peisagist Cristina Râmneanţu; STUDIU LUMINOTEHNIC: BLASER, ing. Bogdan Sere; STUDIU GEOTEHNIC: CENCONSTRUCT, ing. Adrian Centea; PROIECTARE FÂNTÂNĂ ARTIZANALĂ PIETONALĂ: Fountain Design; EXECUTANT: CONSTRUCTIM; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0