Un fost labirint de birouri transformat în spaţii deschise, contemporane. Restaurare imobil H Victoriei 109, Bucureşti

Despre complexitarea şi particularitatea intervenției asupra imobilului denumit H Victoriei 109 am aflat dintr-o prezentare cu invitaţi, organizată de igloo, în avanpremiera inaugurării proiectului finalizat în 2020, de echipa de arhitectură Răzvan Bârsan+Partners. Proiectul de restaurare, consolidare şi reabilitare, desfăşurat timp de trei ani, a implicat înţelegerea profundă a clădirii şi istoriei sale şi a presupus transformarea unui labirint de birouri într-un ansamblu contemporan, deschis şi luminos.

Efortul de proiectare implicat a fost solicitant, uneori anevoios, iar şantierul a dezvăluit pe parcurs o problematică amplificată. Însă, aşa cum afirmă autorii, „satisfacția de a reda orașului o parte din istoria sa răsplătește pe deplin eforturile”. Situată în zona protejată, nefiind declarată monument, clădirea, ridicată în 1944, are o istorie de edificare îndelungată, care include personalităţi notabile ale arhitecturii moderne din România precum G.M. Cantacuzino şi Octav Doicescu.

Iniţial gândit ca imobil de locuinţe de anvergură P+10, construit parţial, naţionalizat în 1949 şi extins pe Calea Griviţei de arh. Ion Giurgea în 1953, volumul este amprentat de realism-socialist. Institutul de Proiectare al Cărbunelui IPROC, sediul IPROMIN și sediul OMV-Petrom sunt doar o parte din numele instituţiilor ale căror birouri s-au aflat, în timp, aici. Clădirea conţine acum spații de birouri atractive, confortabile și comerţ în parter.

„Clădirea amplasată la intersecția dintre Calea Victoriei și Calea Griviței a primit o nouă șansă la viață odată cu restaurarea finalizată în 2020, la inițiativa Hagag Development Europe. În ciuda poziției privilegiate, clădirea a fost abandonată vreme de mai mulți ani, dar acum este reintegrată în țesutul urban, în cadrul unui proces de regenerare a zonei. ” Răzvan Bârsan + Partners
„Clădirea amplasată la intersecția dintre Calea Victoriei și Calea Griviței a primit o nouă șansă la viață odată cu restaurarea finalizată în 2020, la inițiativa Hagag Development Europe. În ciuda poziției privilegiate, clădirea a fost abandonată vreme de mai mulți ani, dar acum este reintegrată în țesutul urban, în cadrul unui proces de regenerare a zonei. ” Răzvan Bârsan + Partners

Două lobby-uri ultramoderne – câte unul pe corpurile principale ale clădirii, respectiv Calea Victoriei și Calea Griviței – contribuie cu spaţii deschise la monumentalitatea fațadelor. Morfologia arhitecturală menţine linii simple și tonuri reţinute, accentuate de reflexii aurii. Ultimele două niveluri retrase, prin terasele etajelor 6 și 7, sunt redate publicului şi deschid vederi încântătoare asupra orașului.

Amprenta noului proiect este discretă, foarte reţinută în faţade, cromatica în tonuri calde, naturale fiind cât mai apropiată de original. Similipiatra a fost utilizată la refacerea ornamentelor deteriorate, textura soclului reprodusă manual, tâmplăriile realizate din lemn stratificat, cu geometrii identice desenului original, iar materialele elevaţiilor istorice au fost respectate întru totul.

h_victoriei_5

Tocmai pentru a răspunde exigenţelor de reprezentare, ambientale şi confort ale biroului şi spaţiilor de lucru contemporane, acestea sunt privite programatic ca locuri de interacţiune. Astfel, întreaga strategie de permeabilizare a partiului arhitectural a constat în deschiderea semnificativă a interioarelor. O dificultate a soluţiilor avansate de proiect a fost integrarea sistemelor de instalații în gabaritul etajelor, înălţimea lor liberă fiind inițial cea de locuinţă.

Două scări existente sunt menţinute în proiect. Liniile armonioase ale scării balansate şi empatia acestei circulaţii verticale au fost integrate clădirii reabilitate şi consolidate graţie unei scări metalice suplimentare, aşezată pe fațada posterioară astfel încât să compenseze fluxurile. H Victoriei 109 este acum un spaţiu deschis, contemporan, redat cu eleganţă oraşului.

Proiect: H Victoriei 109 | Regim de înălţime: S+P+5E+6r+7r | Adresa: Calea Victoriei 109, București | Suprafaţa terenului: 1 767 mp | Suprafaţa construită desfăşurată: 7 097 mp | Arhitectură: Răzvan Bârsan + Partners, șef de proiect: Răzvan Bârsan, coordonatori proiect: Simona Dinescu, Monica Crețu | Echipa de proiectare: Andrei Moldovan, Alexandru Vasiliu | Arhitectură de interior: Cătălina Simion | Structură: Nicolae Brotea | Instalaţii: ADCA Proiect Group

Proiect inclus în albumul igloobest
Birouri din România. Selecție 2021

mockups-design.com