fbpx

Un potențial împlinit. kHaus, Basel

ARHITECTURĂ: Focketyn del Rio Studio TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Laurian Ghinițoiu

În 2013, Focketyn del Rio Studio a câștigat competiția internațională de conversie a unei vechi cazărmi militare din Basel într-un centru cultural care să revigoreze întreg peisajul urban din proximitate. După mai bine de 8 ani, cât a durat procesul de transformare, kHaus s-a deschis către public, ilustrând, în gesturi clare, viziunea sustenabilă ce definește în general arhitectura semnată Focketyn del Rio.

Povestea începe în urmă cu 150 de ani, când armata elvețiană a construit un amplu ansamblu de cazărmi chiar în centrul orașului, formând astfel o zonă inaccesibilă locuitorilor. În 1966 locul a fost abandonat, iar în următoarele decenii a căpătat în mod organic popularitate, devenind un teritoriu hibrid de întâlnire, socializare și alte forme colective de exprimare. Spațiile deschise și o parte din uriașele clădiri au fost, în timp, refolosite pentru a găzdui evenimente sau restaurante și baruri. Totuși, aproape fără explicație, cea mai importantă și mai impozantă clădire din complex, întinsă pe o suprafață de 9 000 mp, nu a intrat în tot acest fenomen spontan de regenerare socială, rămânând o prezență arhitecturală inertă ce bloca accesul către faleza Rinului. Un proiect de reînnoire și revitalizare se impunea, așadar, de la sine.

Astfel a prins viață kHaus (k de la „Kaserne”, cazarmă în germană), de data asta ca centru cultural multifuncțional, ce nu doar că oferă în sine un cadru generos pentru activități diverse, ci și unește, în sfârșit, două spații publice emblematice și foarte îndrăgite de locuitorii Baselului: malul râului și enorma curte a cazărmii. Iată cum o intervenție specifică poate reconfigura dinamica urbană la scară mai largă.

Intervențiile, explică arhitecții, n-au făcut decât să urmărească indiciile clădirii și să împlinească un potențial deja existent: „Nu am încercat să atragem atenția, ci să lucrăm în logica construcției, așa încât să nici nu putem concepe o altă configurație a ei.” Așa s-au inserat câteva noi căi de acces — dintre care se remarcă cel cu formă arcuită și ramă de beton — ce deschid spațiul și-l fac traversabil oricând, în diferite moduri. Fațada a suferit ușoare modificări prin lărgirea și transformarea ferestrelor de la parter în uși, pentru a amplifica deschiderea și transparența.

Dincolo de ziduri, clădirea se dezvăluie printr-un atrium primitor, cu o înălțime de peste 13 m, ce conectează toate celelalte spații, dispuse pe cinci niveluri, și oferă o perspectivă amplă asupra interiorului. O scară sculpturală îi întâmpină, de asemenea, pe vizitatori, invitându-i la explorare liberă. 

Spațiul dispune, de altfel, de numeroase alte scări și coridoare care creează permeabilitate și mobilitate ubicuă, în timp ce încăperile gândite în regim convertibil (holuri ce devin camere și viceversa) îi asigură clădirii flexibilitate, pregătind-o pentru utilizări multiple sau chiar viitoare conversii. Materialitatea frustă a zidurilor de piatră s-a păstrat și se reflectă acum și la interior, prin texturi și culori în general natural-austere, pe fundalul cărora se evidențiază cu atât mai mult eleganța candelabrelor de la intrare, menite să marcheze monumentalitatea spațiului central al clădirii.

text_5_copyright_laurianghinitoiu_kaserne_focketyndelrio-39
Trebuie să intervenim în spații de care generațiile anterioare de arhitecți nu s-ar fi atins, iar asta s-o facem dintr-o perspectivă ecologică. Vrem să fim parte din schimbare. Vrem să propunem proiecte cu miză socială și politică. Vrem să încorporăm concepte puternice în cuvinte prietenoase. Vrem să fim radicali și blânzi. Arhitecții Miquel del Río și Hans Focketyn

PROIECT: Conversia și renovarea clădirii principale din complexul Kaserne, kHaus; AMPLASAMENT: Basel, Elveția; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 9.394 mp; ARHITECTURĂ: Focketyn del Rio Studio, Miquel del Río și Hans Focketyn; ECHIPA: Letizia Fürer, Anna Kuhli, Alastair Lock, Aljoscha Lanz, Angela Brasanac, Christina Fernandez, Dalila Godbahne, Carolina Osorio, Francessco Maria di Giusepp, Hajdin, Draguscha, Iris Carratala, Jaime Pesio Suso, Jonathan Bürgel, Felipe Bermudez Murillo,  Joshua Thomson, Juan Pablo Gallego, Juan Pablo Pineda Vergara, Manuela Navarro, Marco Bamberger, Marco Lenherr, Marion Cruz, Pierre Marmy, Raphael Rattier, Santiago Martinez, Tomas Eduardo Echeverri, Montoya, Tomas Guerra, Vida Amani, Xavier Uriach, Xenia Heid; PROIECTANT GENERAL: Arge Kaserne Hauptbau; SITE SUPERVISION: Caretta Weidmann Baumanagement AG; Structură: Schnetzer Puskas Ingenieure AG; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #210 / rural-actual / octombrie – noiembrie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0