Valori urbane recuperate: bd. Catargiu nr. 46
ARHITECTURĂ: Răzvan Bârsan + Partners TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Anatol Strună
După ce o jumătate de veac a purtat numele Anei Ipătescu – personaj episodic și controversat al Revoluției de la 1848 – bulevardul Lascăr Catargiu și-a reluat numele anterior. Care nici acela nu figurează în certificatul său de naștere din 1889, în care e înscris drept Bulevardul Colței. În scurtul său mandat (1888-1891), Pache Protopopescu, cel mai ilustru primar al Bucureștilor, a inițiat o serie de lucrări edilitare menite să aducă orașul patriarhal ceva mai aproape de nivelul unei capitale europene moderne. A început, ca și baronul Haussmann la Paris, în 1853, prin trasarea celor două axe cardinale.
După mai bine de o sută de ani, tronsonul dintre Piața Romană și Piața Victoriei rămâne o realizare urbanistică exemplară ca funcționalitate, aspect și identitate. Cele câteva reguli simple care i-au conferit aceste calități – profilul transversal, care alternează benzi carosabile, pietonale și aliniamente plantate; frontul la stradă; înălțimea la cornișă – au fost stabilite în 1897, primar fiind C. F. Robescu, și – cu balcanice și inerente excepții – respectate până azi. Clădirile de la numerele 44 și 46, sunt reprezentative sub acest aspect.
În planul topografic din 1911, pe aceste parcele apar un teren viran și, respectiv, patru căsuțe aliniate la strada Clopotarii Vechi. Prin curțile lor din spate trecea acum bulevardul proaspăt trasat, ca și prin grădinile de peste drum, din strada Puțul de Piatră. În anii imediat următori se ridică aici, după o formulă uzitată în epocă, o pereche de case, adică două construcții în oglindă, aproape identice. Autorul proiectului a fost Toma Dobrescu, un arhitect astăzi aproape uitat, dar prolific și apreciat de contemporani. Clădirea de la nr. 46, având șansa unei destinații viabile și a unui beneficiar receptiv la potențialul valorii istorice, a beneficiat de o restaurare meritorie, aureolată cu un premiu la expoziția anuală din 2018 a Filialei București a OAR. Perechea ei de la nr. 44, păstrată intact, depune mărturie pentru fidelitatea și acuratețea restaurării.
Dacă primele tronsoane ale bulevardului (Piața Sf. Gheorghe – strada Doamnei – Piața Romană) erau destinate cu precădere instituțiilor publice și private, comerțului și localurilor de consum, cel de-al treilea a fost rezervat locuințelor de lux. Proiectul lui Toma Dobrescu răspunde plenar acestei exigențe. La parter, ca și la etaj, încăperi ample, înalte, cu destinații de reprezentare, comunică prin glasvanduri cu holul central. O scară de lemn, tratată monumental, unește cele două niveluri. În spate, un corp secundar era destinat anexelor și personalului domestic. Are acces separat și conține o scară de serviciu pentru demisol, parter și etaj. Ferestrele înalte, bovindourile și streașina proeminentă de sub mansardă dau fațadelor prestanța cuvenită. Gardul din fier ciocănit, înalt de un stânjen și înfipt într-un soclu de zidărie cu înălțimea de un cot, este alcătuit tot în conformitate cu Condițiunile pentru construcțiunile de pe bulevarde, enunțate în 1897.
Lucrările de restaurare au debutat prin consolidarea structurii de rezistență, menajând decorația fațadelor și a interioarelor. La rândul lor, stucaturile îmbătrânite au fost renovate, iar lipsurile refăcute după mulaje fidele. Toată feroneria (balustradele, grilajele, copertina, șemineul și gardul) a fost decapată, vopsită și patinată. Delicata rețea de baghete, profile și capiteluri a tâmplăriei a fost minuțios restaurată. O mențiune aparte merită finisajul în stucomarmură al coloanelor din hol și plafonul cu scafe casetate din stuc, care imită lemnul.
Deși nu posedă elemente arhitecturale de excepție, prin care să poată concura cu monumentele consacrate de pe bulevard, clădirea de la numărul 46 se înscrie perfect în tiparul reședințelor de elită, construite în primii ani ai veacului trecut, care definesc identitatea bulevardului Catargiu. Restaurată, se alătură cortegiului tot mai numeros de imobile care, în ciuda intruziunilor mai vechi sau mai noi, păstrează caracterul specific al acestei nobile artere bucureștene.
PROIECT: Beauty and the Beast; ADRESĂ: Bd. Lascăr Catargiu nr. 46, București; ARHITECTURĂ: arh. Răzvan Bârsan, arh. Alexandru Duca, arh. Monica Creţu; INSTALAȚII: ing. Claudiu Cîmpeanu; Proiectare și execuție: 2015-2017
Articol publicat în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023