fbpx

Văzut la Les Films de Cannes à Bucarest: „EO”, călătorie vizual-emoțională

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Les Films de Cannes à Bucarest

EO este o pledoarie pentru umanitate. Umanitate adică bunăvoință, ingredient firesc, în mod ideal, al relației omului cu natura și animalele. EO este o feerie vizuală care nu se ferește să experimenteze și să își imagineze cum se vede lumea și cum suntem percepuți prin ochii unui măgăruș.

EO este un film de autor special conceput și desfășurat pentru a fi trăit în fața marelui ecran și care i-a adus regizorului polonez Jerzy Skolimowski Prix du jury (ex aequo) în 2022 la Cannes. EO este un film care ne îndeamnă să schimbăm ceva în modul în care percepem și tratăm animalele.
Dincolo de toate acestea, Eo este un măgăruș care ajunge din Polonia, locul în care îl descoperim în ipostaza de animator de circ, până în Italia. Călătorind, interacționează cu umanitatea în toate ipostazele sale (înălțătoare ori abjecte) iar pentru spectator călătoria devine un periplu surprins prin ochii săi mari. De aici până la o aură de realism magic ori de experiment oniric vizual și auditiv nu mai este decât un pas.

Oamenii întâlniți pe drum sunt personaje secundare (inclusiv o fermecătoare Isabelle Hupert). Poveștile lor – scurte momente inserate – țes fundalul care îi determină traiectoria lui Eo după ce acesta cutreieră dealuri și pasaje subterane, grajduri și păduri, cu o prezență de o candoare și o expresivitate impresionante.

Periplul lui Eo a fost susținut de nu mai puțin de 6 măgari, iar scenariul a fost scris de către Skolimowski împreună cu soția lui, Ewa Piaskowska, în 2020, pe când se aflau în Sicilia, în perioada restricțiilor impuse de Covid. Această experiență a inspirat nu numai cadrele naturale extrem de picturale ale filmului, ci și mesajul unei nevoi de evadare din orice formă de claustrare, transpusă aici în cheia universului animal.

EO este și un omagiu adus filmului Au Hasard Balthazar, regizat în 1966 de către Robert Bresson, de altfel se pare și singurul film la care Skolimowski a plâns vreodată la cinema.

Până duminică, 30 noiembrie, festinul cinematografic continuă la Les Films de Cannes à Bucarest

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0