Viaţă nouă pentru o locuinţă de la începutul secolului 20. Casa MCR2, Belmonte, Portugalia

Situată într-o zonă stâncoasă, în apropiere de un pârâu, această casă din Portugalia a fost construită la începutul secolului 20 pentru a servi drept locuinţă unei familii de fermieri, iar în jurul anilor 1950, i s-a adăugat o anexă către nord. După ce construcţia a rămas abandonată timp de mulţi ani, moştenitorii au solicitat ajutorul arhitecţilor Filipe Pina şi  Maria Inês Costa pentru a o reabilita şi a o adapta standardelor contemporane de confort.

Pentru arhitecţi, principala provocare a fost de a găsi o soluţie îndeajuns de simplă şi flexibilă pentru a se încadra într-un buget destul de strâns, precum şi de a „negocia” cu reglementările locale, care limitau considerabil posibilităţile de folosire a terenului. Clădirea existentă a fost păstrată, însă funcţiunile iniţiale au fost complet transformate. Anexa a constituit punctul de plecare pentru noul concept, care include trei dormitoare, un living, o bucătărie şi o cameră pentru depozitare care, la rândul ei, poate fi convertită în spaţiu de dormit în caz că va fi necesar.

Vechiul şi noul coexistă în cadrul faţadei, alăturarea dintre granit şi tablă ondulată constituind un simbol al continuităţii. Pentru interior, arhitecţii au căutat să obţină un efect de neutralitate, prin simplitatea materialelor puse în operă şi prin iluzia absenţei detaliilor.

Dormitoarele ocupă cele două niveluri ale casei, în timp ce spaţiile comune – bucătăria şi livingul – au fost amenajate în cadrul anexei. Folosit punctual, lemnul contribuie la senzaţia de adăpost, în timp ce deschiderile amplasate strategic permit contemplarea peisajului înconjurător.

Gata să înceapă o viaţă nouă, clădirea poate fi folosită ca reşedinţă permanentă sau de vacanţă, ori poate juca, în viitor, rolul de casă de oaspeţi.

PROIECT: arh. Filipe Pina, arh. Maria Inês Costa; FINALIZAT: 2019